”Globaali finanssikriisi ja Euroopan talouskriisi ovat viimeistään opettaneet meille suomalaisillekin, että maailmaa ei voi sulkea ulkopuolelle”, tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi 19. Presidenttifoorumissa torstaina 24. marraskuuta 2011. Presidentinlinnassa järjestetyn keskustelutilaisuuden aiheena oli ”Suomi Euroopassa – Eurooppa maailmassa”.
Suomalainen työ ja hyvinvointiyhteiskunta sekä EU:n tulevaisuus kehittyvien talouksien paineessa nousivat keskustelussa erityisesti esille. ”Presidenttifoorumien ensimmäinen teema, Suomalainen työ ja kilpailukyky on hämmentävänkin lähellä tämän päivän keskustelun aihetta”, presidentti Halonen sanoi. Ensimmäinen Presidenttifoorumi järjestettiin tasavallan presidentin aloitteesta elokuussa 2006.
”Suomen menestyksen perustekijöitä ovat pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, hyvä koulutus ja osaaminen, mutta myös sosiaalinen huolehtiminen. Niistä tinkiminen on lyhytnäköistä ja väärää säästämistä. Kansainväliset vertailut ja asiantuntijat todistavat samaa kerta toisensa jälkeen”, presidentti Halonen sanoi.
Presidentti muistutti, että Euroopan unioni ei ole vain talouspolitiikkaa. ”Eurooppalaiset arvot, demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate, ovat kaiken toiminnan perusta ja myös tavoite. Euroopan rooli rauhan ja vakauden lisääjänä on mielestäni ollut kiistaton. ”
Presidenttifoorumissa puhuneen Euroopan komission varapuheenjohtajan Olli Rehnin mukaan EU:n on tiivistettävä rivejään ja puhuttava maailmalla yhtenäisemmällä äänellä, jotta se ei olisi ”alisuoriutuja” poliittiselta ja taloudelliselta painoarvoltaan.
”Suomen ei kannata missään tapauksessa eristäytyä”, varapuheenjohtaja Rehn sanoi. ”Suomi on pärjännyt silloin kun se on avautunut muuhun maailman ja luottanut itseensä”. Hän kertoi olevansa huolestunut suomalaisen yhteiskunnan muuttumisesta, ylemmyyskompleksista. ”Olemme ikään kuin parempaa väkeä”, hän sanoi ja muistutti 80-luvun lopusta, jolloin Euroopan Japaniksi tituleerattu Suomi taantui lamaan.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan Euroopan unioni on ihmisten unioni ja sitä sen on oltava myös tulevaisuudessa. ”Tämä tarkoittaa sellaista päätöksentekomenettelyä ja -kulttuuria, jonka ihmiset hyväksyvät ja näkevät omassa elämässään. Toimiakseen unionin on kerta toisensa jälkeen lunastettava legitimiteettinsä ihmisten silmissä. ”
Myös rahoitusmarkkinoiden toimintaan liittyvät ongelmat puhuttivat. Presidentti Halosen mukaan tätä keskustelua käytiin 2000-luvun alussa kiivaaseen tahtiin. ”Miten markkinat toimivat, kuka on vastuussa? Voivatko markkinat korjata itseään vai tarvittaisiinko sitä paljon puhuttua poliittista päätöksentekoa?”
Valtiovarainministeri Urpilaisen mukaan finanssimarkkinoiden spekulatiiviselle voitontavoittelulle on asetettava rajat. ”Suuret riskit ja niiden laukeamiset eivät ole johtaneet markkinoiden vastuun kantamiseen kriisistä toivotulla tavalla.”
Presidenttifoorumiin oli kutsuttu poliittisten johtajien lisäksi myös elinkeinoelämän, järjestöjen ja tutkimuslaitosten edustajia. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi toimittaja Tarmo Ropponen.
Presidenttifoorumeita on presidentti Halosen aloitteesta järjestetty vuodesta 2006 lähtien. Aiempien foorumeiden teemoina ovat olleet suomalaisen työn kilpailukyky, osaaminen ja innovaatiot, ulkopolitiikka, vanhustenhuolto, Itämeri, suvaitsevaisuus, kuntapalvelut, Suomen historian vaietut vuodet, muutosten Suomi, perus- ja ihmisoikeudet, työllisyys ja työttömyys, ilmastonmuutos, lähisuhdeväkivalta, globalisaatio ja YK:n vuosituhattavoitteet, rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta, arktiset alueet, kestävä kehitys sekä kulttuuri.
Yleisradio välitti Presidenttifoorumin suorana internetissä ja tunnin kooste foorumista on nähtävissä YLE Areenassa.