Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 29.3.2011

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Turkin presidentin Abdullah Gül’in isännöimillä illallisilla 29.3.2011 Ankarassa

(muutosvarauksin)

Haluan omasta ja puolisoni puolesta kiittää kutsusta tehdä virallinen vierailu Turkkiin. Arvostamme suuresti tätä mahdollisuutta ja osoittamaanne vieraanvaraisuutta. Tapaamisemme tuo mieleen lämpimiä muistoja syksyltä 2008, kun Te, presidentti Gül, vierailitte puolisonne kanssa Suomessa.

Tämän vuoden kesäkuussa tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Suomen presidentti Kekkonen teki valtiovierailun Turkkiin. Edeltäjäni presidentti Ahtisaari vieraili maassanne vuonna 1999. Olen iloinen, että voin jatkaa tätä perinnettä. Tämän virallisen vierailuni aikana saan tutustua pääkaupunkiinne Ankaraan ja tavata laajasti maanne johtoa. Huomenna käymme Kaakkois-Turkissa, Sanliurfassa.

Suomi arvostaa Turkkia myös kansainvälisenä vaikuttajana. Vuonna 2004 osallistuin Naton ja rauhankumppanuusmaiden euroatlanttisen kumppanuusneuvoston huippukokoukseen Istanbulissa.

Kaksi vuotta sitten minulla oli tilaisuus olla mukana myös Sivilisaatioiden Allianssin kokouksessa Istanbulissa. Arvostan tätä työtä suuresti ja toivon meidän jatkavan pitkäjänteistä toimintaamme kulttuurien ja uskontojen välisen dialogin syventämiseksi. Yhteistyöllä voimme lisätä suvaitsevaisuutta ja keskinäistä ymmärrystä, mikä on myös kestävän rauhan edellytys.

Demokratia, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, oikeusvaltio ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus ovat arvoja, joita me olemme vakuuttaneet tukevamme kansainvälisessä yhteistyössä. Välimeren eteläpuolen tapahtumat vaativat nyt tukeamme myös käytännössä. Se ei saa olla ulkopuolisten sanelua vaan näiden alueiden kansalaisten tahdon kunnioittamista. Aika näyttää, merkitseekö käynnissä oleva murros alueellisen yhteistyön vahvistumista ja uutta mahdollisuutta Lähi-idän rauhanprosessille.

Turkilla on keskeinen ja vaikutusvaltainen asema tällä alueella. Minulla on suuri kiinnostus keskustella kanssanne, presidentti Gül, lähialueiden tilanteesta ja kehitysnäkymistä.

* * *

Suomi ja Turkki ovat pitkäaikaisia ystäviä. Maidemme suhteet ovat erinomaiset ja kansojemme ystävyys on aitoa.

Maanne ja historialliset nähtävyytenne ovat tuttuja monille suomalaisille. Turkki on jo pitkään kuulunut suomalaistenkin suosituimpiin lomakohteisiin. Me suomalaiset toivomme, että te turkkilaiset tulisitte kokemaan Suomen neljän vuodenajan tarjoamia mahdollisuuksia, luonnon rauhaa ja raikkautta sekä kulttuuriamme.

Suomen ja Turkin välinen kauppa on viime vuosina kasvanut voimakkaasti ja monet suomalaiset yritykset ovat sijoittuneet maahanne. Itse toivon, että vihreä talous ja puhdas teknologia olisivat alueita, joilla voisimme syventää yhteistyötämme. Meillä on hyvää asiantuntemusta sekä uusiutuvien energiamuotojen että energiatehokkuuden piirissä.
Japanin tuhoisa maanjäristys ja sitä seurannut ydinvoimalakatastrofi pakottavat meidät kaikki pohtimaan eri energiamallien turvallisuutta.

Koulutuksen, tieteen ja tutkimuksen merkitys kestävän kehityksen luomisessa on tärkeä ja meidän on myös kahdenvälisessä yhteistyössämme edistettävä näitä sektoreita.

* * *

Kahdenvälisten suhteiden lisäksi Suomella ja Turkilla on tiiviit suhteet useissa kansainvälisissä järjestöissä.

Euroopan unionissa Suomi on kuulunut ja kuuluu Turkin EU-jäsenyyden tukijoihin. Me kannustamme teitä jatkamaan määrätietoisesti omia valmistelujanne kaikkien neuvottelulukujen osalta sekä hyödyntämään unionin ja sen nykyisten jäsenvaltioiden kokemuksia jäsenyyskriteerien käytännön toteuttamisessa. Suomi ja Turkki tekevätkin yhteistyötä EU-normien toimeenpanemisessa muun muassa rajavalvonnan, tulosohjauksen ja ympäristöhallinnon aloilla.

Maidemme yhteistyö on läheistä myös Euroopan neuvostossa – kuten me kaksi henkilökohtaisesti tiedämme – ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä.

Yhdistyneissä kansakunnissa molemmat maat ovat aktiivisia. Olemme tehneet yhdessä myös aloitteen päätöslauselmaksi rauhanvälityksestä. Toivomme tästä tuloksia ensi syksyyn mennessä. YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttaminen on yksi tärkeimmistä globaaleista sitoumuksista – kaikkien maiden yhteinen lupaus paremmasta tulevaisuudesta. Arvostamme Suomessa suuresti sitä, että Turkki järjestää toukokuussa Istanbulissa YK:n neljännen vähiten kehittyneitä maita koskevan konferenssin.

Samaa tärkeää työtä on YK:n kestävän kehityksen paneeli, jossa olen puheenjohtajana yhdessä Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuman kanssa ja jossa teidän varapääministerinne Ali Babacan on jäsenenä. Meidän tehtävänä on löytää keinoja, joilla yhdistetään taloudellisesti, yhteiskunnallisesti ja ekologisesti kestävä kehitys.

Tavoitteidemme toteutuminen parantaisi erityisesti naisten ja tyttöjen asemaa. Tämä on oikein, koska maailmalla ei ole varaa jättää puolta voimavaroistaan käyttämättä. Ilman naisten osallistuminen riskinä on, että yhteiskunnat eivät pääse kestävän kehityksen tiellä eteenpäin.

Herra presidentti,

Minulle on suuri ilo vierailla Turkissa. Haluan kohottaa maljan Teidän ja puolisonne kunniaksi, Turkin kansan onnelle ja menestykselle sekä maidemme väliselle ystävyydelle.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 29.3.2011

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi