Järjestyksessään 18. Presidenttifoorumi pidettiin torstaina 11. elokuuta Kultarannassa teemalla ”Kulttuuria kaikille”. Tilaisuudessa keskusteltiin kulttuurista laajasti, niin yhteiskunnallisena ilmiönä ja hyvinvoinnin lähteenä kuin monikulttuurisuudestakin.
”Kulttuuri kuuluu kaikille: sen on oltava kaikkien ulottuvilla asuinpaikasta, varallisuudesta ja muista vastaavista tekijöistä riippumatta”, presidentti Halonen muistutti avauspuheenvuorossaan.
Hän korosti lasten ja nuorten huomioimista. ”Erityisesti he tarvitsevat taidetta ja kulttuuria sekä oman elämänsä että tietojensa, taitojensa ja tunne-elämänsä kehittymisen kannalta. Taidetta ja kulttuuria jo lapsena harrastaneet tekevät niin helpommin myös aikuisina”. Presidentti Halonen sanoikin olevansa iloinen siitä, että uusi hallitus on ilmoittanut ohjelmassaan haluavansa vahvistaa taito- ja taideaineiden kouluopetusta.
Presidentti Halonen korosti lisäksi kulttuurin yhä kansainvälisempää ja monikulttuurista ulottuvuutta. ”Meillä on perinteisiä vahvoja vähemmistökulttuureja ja lisäksi maahanmuuttajien kulttuuri maassamme vahvistuu jatkuvasti. Ajankuvaa on yhä tiivistyvä eurooppalainen ja kansainvälinen integraatio. Se ei kuitenkaan sulje pois oman kulttuurin arvostamista”, hän totesi.
Tasavallan presidentin lisäksi pyydetyn puheenvuoron käyttivät opetusministeri Jukka Gustafsson ja valtiotieteiden tohtori Hanna-Liisa Liikanen. Foorumiin oli kutsuttu osallistujia kulttuurin eri alueilta, muun muassa taiteilijoita ja kulttuuritapahtumien ja -keskusten edustajia.
Presidenttifoorumi järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa tasavallan presidentin kesäasunnolla Kultarannassa.
Foorumin keskustelu on katsottavissa kokonaisuudessaan tallenteena.
Presidenttifoorumeita on järjestetty vuodesta 2006 lähtien. Aiempien foorumeiden teemoina ovat olleet suomalaisen työn kilpailukyky, osaaminen ja innovaatiot, ulkopolitiikka, vanhustenhuolto, Itämeri, suvaitsevaisuus, kuntapalvelut, Suomen historian vaietut vuodet, muutosten Suomi, perus- ja ihmisoikeudet, työllisyys ja työttömyys, ilmastonmuutos, lähisuhdeväkivalta, globalisaatio ja YK:n vuosituhattavoitteet, rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta, arktiset alueet sekä kestävä kehitys.