Suomennos

Suomen tasavallan presidentin Martti Ahtisaaren puhe presidentti Suharton tarjoamilla päivällisillä Jakartassa 19.1.1995

Haluan lausua lämpimän kiitokseni, herra presidentti, minulle ja maalleni osoittamistanne ystävällisistä sanoista. Haluan myös kiittää vierailuni erinomaisista järjestelyistä ja lämpimästä vieraanvaraisuudestanne.

Minulle on suuri kunnia olla ensimmäinen Suomen presidentti, joka tekee virallisen vierailun Indonesian tasavaltaan, joka on erittäin vaikutusvaltainen maa tällä alueella ja maailman neljänneksi väkirikkain maa. Uskon että tämä vierailu osoittautuu hyödylliseksi ja että se entisestään vahvistaa maittemme välisiä hyviä suhteita. Tämänpäiväisen ensivaikutelmani perusteella uskon, että vierailustani muodostuu myös miellyttävä ja hyödyllinen henkilökohtainen kokemus.

Indonesian 50 itsenäisyyden vuoden ja varsinkin kolmen viimeisen vuosikymmenen aikana kokema nopea taloudellinen ja sosiaalinen kehitys on tehnyt suuren vaikutuksen Suomessa. Olemme vakuuttuneita että runsaasti luonnonvaroja, maata, lahjakkuutta ja työvoimaa omaavan maanne talous ja yhteiskunta kehittyvät vakaasti. Hallituksen päättäväiset toimenpiteet taloudellisen sääntelyn poistamiseksi ja sen uudistuspolitiikka ovat tärkeitä tekijöitä tässä suotuisassa kehityksessä.

Indonesia on valtava ja monimutkainen yhteiskunta, jossa vaikuttavista voimista tiedetään hyvin vähän saarivaltion ulkopuolella. Ymmärrän että meidän eurooppalaisten, jotka asumme niin kaukana, tulee välttää yksinkertaistavia päätelmiä, ja että paikallisten olosuhteiden parempi ymmärtäminen vaatii ensikäden tietoja ja henkilökohtaisia keskusteluja.

Teillä indonesialaisilla on hyvä syy olla ylpeitä maanne edistyksestä ja saavutuksista. Viimeisten 30 vuoden aikana, herra presidentti, kehitys on tapahtunut teidän johtajuudellanne. Kuten kaikkien valtioiden, Indonesiankin on kohdattava uusia haasteita joista eräät ovat menestyksen hinta. Nopea taloudellinen kehitys ja yhteiskunnalliset muutokset johtavat uusiin vaatimuksiin, tavoitteisiin ja tarpeisiin. Olen kuitenkin vakuuttunut että Indonesia muuntaa nämäkin haasteet uusiksi mahdollisuuksiksi ja menestyksiksi.

Suomen ja Indonesian välinen ensimmäinen virallinen valtiovierailu on merkittävä tapahtuma kahdenkeskisissä suhteissamme. Vierailu tapahtuu ajankohtana, jolloin maidemme välillä solmitaan lukuisia yhteyksiä ja yhteistyötä käynnistetään eri aloilla. Tämän prosessin konkreettisia tuloksia ovat taloudelliset sopimukset, lisääntyvä kauppa ja hedelmällinen teollinen yhteistyö.

Suomi on nyt Euroopan unionin jäsen. Uskomme että jäsenyys osoittautuu eduksi myös yhteistyössämme unionin ulkopuolisilla markkinoilla. Suomalaiset yritykset ovat hyvin kiinnostuneita perustamaan sillanpääasemia Indonesiaan ja muihin ASEAN-maihin. Olemme samaa mieltä EU:n ASEAN-politiikasta. Se ei korvaa, vaan täydentää ja vahvistaa omaa kansallista politiikkaamme omien etujemme mukaisesti.Suomalaisyritykset ovat hyvin kiinnostuneita etaboitumisesta Indonesiaan ja muihin ASEAN-maihin. Monet niistä ovat itse asiassa toimineet täällä vuosikausia. Paljon on silti vielä tehtävissä ja mukanani seuraavata teollisuusjohtajat aikovat löytää uusia liiketoimintaan liittyviä mahdollisuuksia ja indonesialaisia kumppaneita erilaisiin yhteisyrityksiin.

Ymmärrämme että Suomi ei ole kovin suuri tekijä Indonesian markkinoilla, mutta eräillä yrityksillä ja tuotteilla on tärkeä rooli sellaisilla erikoismarkkinoilla ja teknologian aloilla, joilla olemme johtavassa asemassa maailmassa.

Kaiken edellä sanomani perusteella on selvää, että Suomi suhtautuu toiveikkaasti Indonesian-suhteittensa edelleen kehittämiseen. Maittemme välillä ei ole kahdenkeskisiä ongelmia, vaan pikemminkin molemminpuolinen halu lisätä yhteistyötä. Eräistä poliittista ja yhteiskunnallista kysymyksistä ajattelemme tietysti eri tavalla, mutta olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että vuoropuhelu kaikista tärkeistä asioista lisää keskinäistä ymmärtämystä.

Indonesian itsenäinen, aktiivinen ulkopolitiikka on antanut maallenne korkean kansainvälisen profiilin. Osoitus tästä on menestyksekäs puheenjohtajuutenne sitoutumattomien maiden liikkeen ja APECin huippukokouksissa, samoin kuin johtava asemanne ASEANissa ja jäsenyytenne YK:n turvallisuusneuvostossa. Suomi, joka on samoin osallistunut aktiivisesti poliittiseen ja turvallisuuteen liittyvään yhteistyöhön, arvostaa Indonesian kansainvälistä panosta. Olemme valmiit työskentelemään kanssanne kahdenvälisillä foorumeilla, joilla maittemme välillä vallitsee yhteisymmärrys monista asioista.

Suomen ja Indonesian tavoissa lähestyä kansainvälistä politiikkaa on nykyisin monia yhtäläisyyksiä. Kumpikin maa pyrkii tavoitteeseensa määrätietoisesti mutta samalla pidättyvästi ja objektiivisesti. Molemmat haluavat säilyttää hyvät suhteet kaikkiin maihin. Viime vuoden huhtikuussa ulkoministeriön korkean tason virkamiesten välillä alkaneen säännöllisen, hedelmällisen poliittisen vuoropuhelun näkymät ovat lupaavia.

Vaikka olemme olleet Jakartassa vasta päivän, on tämän maan aito vieraanvaraisuus vakuuttanut meidät siitä että olemme ystävien keskuudessa. Kiitän ystävällisyydestänne ja tarjoamastanne erinomaisesta illallisesta. Tämän illan miellyttävä muisto säilyy mielessämme vielä pitkään.

Lopuksi haluan käyttää tätä tilaisuutta hyväkseni ja esittää Teille, herra presidentti, vierailukutsun Suomeen. Toivon, että voitte vierailla maassamme pian.

Pyydän saada kohottaa maljani Teidän, presidentti Suharto, terveydeksi, Indonesian tasavallan ja sen kansan menestykseksi, ja maittemme välisen yhteistyön jatkumiselle ja kehittymiselle.