REPUBLIKENS PRESIDENT MARTTI AHTISAARIS TAL

VID ÖPPNANDET AV UTSTÄLLNINGEN NORDISKA UPPTÄCKTS-

RESANDE 19.1.1996

Jag lyckönskar Nordiska ministerrådet för att det valt att som skandinaviskt visitkort i Europa presentera en utställning som handlar om nordiska upptäcktsresande. Valet av tema stärker den positiva bilden av de nordiska länderna. Utställningen kommer att pågå i betydelsefulla kulturella institutioner i många olika länder. Därigenom är den också nära förknippad med de berörda ländernas kulturliv. Såsom finländare är jag stolt över att ansvaret för utställningsproduktionen anförtroddes Finlands Vetenskapscenter Heureka. Jag hoppas att utställningen skall bli lyckad oct tas väl emot.

Det är viktigt att den positiva bilden av ett enhetligt Norden stärks i alla Europeiska länder och framför allt i Europeiska unionens medlemsländer. Denna uppgift framstår som en stor utmaning i den nya situation vi befinner oss i och där Finland, Sverige och Danmark är medlemmar i unionen, men Island och Norge står utanför. Informationen om de nordiska ländernas historia och levnadsförhållanden samt om de nordiska värderingarna skingrar missförstånd och skepsis, samtidigt som den fostrar till förståelse för andra kulturer. Härigenom stärks också grunden för ett nytt och mångsidigare europeiskt samarbete.

Vi vet av erfarenhet att det aldrig krävts några större ansträngningar för att kulturella impulser skall finna vägen från de europeiska metropolerna hit till Norden. De nordiska ländernas inflytande på Europa är däremot inte lika självklart. Om vi vill ha något att ge den övriga världen, måste vi först se till att det vi erbjuder är tillräckligt värdefullt. Därefter får vi lov att anstränga oss ordentligt för att vårt budskap skall nå fram. De nordiska länderna har mycket att dela med sig av: det nordiska välfärdsidealet och rättsstatens principer samt den nordiska demokratin med individen i centrum.

När jag lyckönskar Nordiska rådet till valet av tema för utställningen, gör jag det förvissad om att just detta tema kommer att väcka intresse för de nordiska länderna och stärka den positiva bilden av våra länder i de europeiska centra där utställningen presenteras. Bekantgörandet av den nordiska kulturkretsen bidrar till att skapa förståelse för andra kulturer i Europa. Förståelse och ömsesidig respekt är grundelement som freden och samarbetet i vår världsdel skall bygga på.

Det nordiska samarbetet har långa anor och har alltid haft en bred social förankring. Huvudparten av det nordiska samarbetet äger rum på inofficiell basis, t.ex. inom olika medborgarorganisationer och mellan enskilda människor. Det nordiska kulturarvet, det likartade samhällsskicket och den språkliga gemenskapen har bidragit till att det nordiska samarbetet har kunnat anta naturliga, informella och okomplicerade former. Därmed kan det tjäna som en förebild för vemsom helst. Oberoende av EU-medlemskap har det nordiska samarbetet ett egenvärde. Ett stärkande av den nordiska identiteten är något jag välkomnar och jag hoppas att den nu aktuella utställningen skall främja detta syfte.

Människor och tankar som tar sig över gränser brukar påverka historiens gång. I världen av i dag är spridandet av ny kunskap speciellt angeläget. Forna tiders stora forskningsresande och upptäcktsresande forcerade både yttre och inre gränser: mången gång krävde uppdragen också stora personliga uppoffringar. Ett lyckligt genomförande av en expedition innebar att man ställdes inför stora strapatser och svårigheter som måste övervinnas. Därtill krävdes en myckenhet mod och självdisciplin. Alla gånger blev utgången inte heller lycklig.

Allt sedan 1700-talet har de nordiska upptäcktsresandena oftast varit Linnés principer trogna, man har samlat nyttig information eller letat efter produkter som kan ha kommersiellt värde. Många upptäcktsresande har varit vetenskapsmän som samlat material i vetenskapligt syfte. Doktor Thor Heyerdahls förtjänstfulla insatser är ett utmärkt exempel på att den nordiska upptäcktsresandetraditionen fortgått ända fram till våra dagar.

Jag förklarar utställningen Nordiska upptäcktsresande öppnad.