REPUBLIKENS PRESIDENT MARTTI AHTISAARIS TAL
VID ÖPPNANDET AV DEN 49:e INSAMLINGEN GEMENSAMT ANSVAR

Mitt ibland oss har under alla tider funnits medmänniskor som behövt hjälp och stöd. För dessa människor bär vi alla ett gemensamt ansvar. Särskilt stort är detta ansvar när det gäller barn och unga.

Denna gång är föremålet för insamlingen Gemensamt Ansvar ungdomar som behöver hjälp och stöd. Beklagligt många barn och unga får inte det stöd inför livet som de behöver av sina föräldrar. Även om ansvaret för barnen i första hand är föräldrarnas, måste samhällets skyddsnät komma till hjälp om föräldrarna inte förmår bära sitt ansvar.

Vi har under de senaste åren levt i en krävande brytningstid. Nu frågas det efter grundläggande värderingar. Våra unga söker svar på grundfrågorna gällande livet och samhället. Vi måste lyssna på dem och diskutera med dem.

Utbildade unga är väl rustade inför de första utmaningarna i sina liv. Sämre lottade unga drabbas av arbetslöshet, otrygghet och andra sociala problem. Många är rädda för framtiden och alla orkar inte kämpa. De här ungdomarna behöver förespråkare och hjälpare. För att nå framgång behöver vår nation alla sina medborgare, vi har inte råd att lämna någon utanför.

Arbetslösheten bland de unga har redan länge varit nästan dubbelt så stor som bland befolkningen i övrigt. Närmare 130 000 personer under trettio år får utkomststöd. För dessa unga hotar ett självständigt liv och ett fullödigt deltagande i samhällsbygget att bli ett allt mer fjärran mål. Vi måste göra allt som bara är möjligt för att hjälpa dem.

Ungdomen är en känslig tid och det är en krävande process att bli vuxen. Samhällets stora utmaning är att försöka avstyra de ungas alienering och återställa deras tro på samhällets institutioner och möjligheterna att påverka genom dem. Vi måste få de unga att delta aktivt i utvecklandet av samhället och att lita på den demokratiska beslutsprocessen.

I dag upplever beklagligt många unga att de står utanför, till och med till den grad att de ifrågasätter själva meningen med livet. Antalet självmord bland unga män i förhållande till befolkningsmängden är i Finland det högsta i Europa. Det är ett allvaligt tecken på att det finns verklig nöd. Utslagningen och tendensen att sluta sig inom sig själv är inte bara ett hot mot de unga, utan också mot hela nationens sunda självkänsla och framtid.

Ungdomsorganistationerna, idrottsföreningarna och kyrkans ungdomsarbete genomför tillsammans och med stöd av insamlingen Gemensamt Ansvar en kampanj som kallas MAHIS (Möjligheten). Medlen från kampanjen går till verksamheter som ungdomar själv tar initiativ till. De unga växer genom att vara verksamma och aktiva, genom att ta ansvar för sig själva och andra. En del av intäkterna i Finland går till församlingarnas och stiftens diakoniarbete, särskilt Lappo stifts projekt "Uusi lähimmäisyys".

"En barmhärtig man gör väl mot sig själv" säger Ordspråksboken. Det är en bestående väg. Syftet med insamlingen Gemensamt Ansvar har under alla år varit att på ett tillförlitligt sätt erbjuda oss en möjlighet till delat ansvar och kamp mot likgiltigheten.

Problemen här hemma ger oss inte rätt att glömma den globala rättvisans och solidaritetens ideal. Sextio procent av insamlingens medel används till att förbättra levnadsförhållandena i utvecklingsländerna. Kyrkans Utlandshjälp förmedlar insamlingens utländska andel. Med insamlingens medel stöds kyrkornas och de internationella kyrkliga organisationernas arbete i de minst utvecklade och fattigaste regionerna. Förbättrat välstånd och bättre levnadsförhållanden stärker stabiliteten och den internationella säkerheten.

Ett av målen för insamlingen Gemensamt Ansvar är Lutherska Världsförbundets arbete i Moçambiques avlägsnaste och minst utvecklade områden, där man rustar upp skolor och hälsocentraler, gräver brunnar och bygger vägar och stöder nya småföretagare med förmånliga lån.

I Moçambique axlade de unga en tung börda i krig och landsflykt. I främsta linjen måste de liksom sina föräldrar uppleva inbördeskrigets nakna grymhet. Upplevelserna kommer att prägla deras liv under en lång tid framåt. Återuppbygganden av det krigshärjade landet inleddes efter freden 1992, och har fått en god start.

Över hälften av Moçambiques befolkning är under 15 år. Det är ett barnens, de ungas och framtidens land och därför en mycket lämplig mottagare och samarbetspartner just i år, när temat för Gemensamt Ansvar är de unga.

Jag förklarar den 49:e insamlingen Gemensamt Ansvar öppnad och uttrycker min förhoppning att vi alla deltar i denna stora och viktiga medborgarinsamling.