Översättning

REPUBLIKENS PRESIDENT MARTTI AHTISAARIS TAL VID EN MIDDAG
I PRESIDENTENS SLOTT FÖR LITAUENS PRESIDENT VALDAS ADAMKUS OCH
FRU ALMA ADAMKIENE DEN 9 OKTOBER 1998

Jag har nöjet att på mina egna och min hustrus vägnar hälsa Er, Herr President, och Er hustru fru Adamkiene hjärtligt välkomna.

Jag vet att Ni, Herr President, har besökt Finland tidigare. Jag har hört att Ni också i Er ungdom hade nära kontakter med finländare. För en tid sedan hade vi tillfälle att träffas under ett kort, inofficiellt möte. Jag hoppas att Ert besök blir ett angenämt tillägg till Era tidigare erfarenheter av vårt land.

Jag har själv trevliga minnen från mina besök i Litauen och jag har alltid känt att vi förstår varandra.

Litauen är nu en fri, europeisk stat. Bakom er har ni en tung historia, men ni har inte blivit fångar i det förflutna. Genom Östersjösamarbetet och i egenskap av EU-partner och framtida medlem i Europeiska unionen har Litauen blivit en nära granne till Finland.

På statschefsnivå har våra kontakter redan traditioner. Våra föregångare mötte varandra i arbetets tecken. Själv hade jag nöjet att avlägga ett officiellt besök i Litauen för knappt tre år sedan och jag har också avlagt inofficiella besök i Ert land i andra sammanhang. På regeringsnivå har det förekommit flera besök årligen i bägge riktningarna. Umgänget tjänstemän emellan är redan vardag. Samtidigt har förbindelserna inom handel och kultur och även i övrigt mellan våra länder utvecklats positivt.

Men det finns också rum för kritiska kommentarer. Jag vet att Ni har fäst uppmärksamhet vid obalansen i handeln mellan våra länder och vid att det finns mycket att önska när det gäller vår kännedom om varandra.

Jag kan instämma i detta. Det finns mycket som kan göras i det avseendet. Även om statsmaktens roll är ganska begränsad, kan den verka för att sätta i gång och skapa förutsättningar för utvecklingen.

Med detta i åtanke vill vi i samband med Ert besök erbjuda Litauens näringsliv en möjlighet att presentera sitt kunnande och att finna nya kanaler för samarbete. Med gemensamma krafter är det möjligt att åstadkomma en förändring som för oss i rätt riktning.

Jag vill också påpeka att finländska företagare i allt högre grad är intresserade av att samarbeta med och göra investeringar i Litauen. Bevis på detta är bl.a. Soneras och svenska Telias beslut att köpa Lietuvos Telekomas samt Hartwalls, Kemiras och Metsä-Serlas investeringar i Litauen – bara för att nämna några enskilda exempel från den senaste tiden. Jag vet också att det från Finlands sida finns intresse för samarbete t.ex. inom banksektorn och hälsovården.

Inom kultursektorn har vi sekelgamla traditioner att värna om. Efter den långa skilsmässan är kulturutbytet ett självklart utvecklingsobjekt.

Jag gläder mig också över det kulturavtal mellan våra länder som undertecknas i samband med Ert besök. Jag tror att avtalet och det verksamhetsprogram som förhoppningsvis snart görs upp kommer att bli en stadig grund för våra kulturförbindelser och sätta fart på dem.

Herr President, vi har med respekt följt Ert lands ansträngningar för att förbättra förutsättningarna för EU-medlemskapsförhandlingarna. Dessa ansträngningar har redan gett goda resultat - kommissionen konstaterar i sin färska rapport att det skett en positiv ut-veckling i Litauen. Finland stöder och kommer också i framtiden att både inom ramen för det bilaterala samarbetet och i egenskap av EU-medlem stöda Litauen i dess strävan efter medlemskap i EU. Vi understöder en snabb tidtabell för inledandet av förhandlingarna om medlemskap.

Östersjön utgör för Finland och Litauen ett naturligt område för gemensam internationell verksamhet. I egenskap av EU-medlem vill Finland också stärka EU:s roll i utvecklandet av Östersjön och Östersjöområdet. Ett tecken på detta är vårt initiativ i EU till en nordlig dimension.

Initiativet medför också för Litauen möjligheter till internationellt stabilitetsfrämjande samarbete samt till att utveckla det egna landet. Det gläder oss att kunna presentera initiativet för Er under detta besök.

Litauens aktiva insatser i Östersjösamarbetet och för att skapa goda grannrelationer uppskattas i Finland. Litauens position och linjeval erbjuder landet goda möjligheter att verka som en brobyggare i området. Det kunde jag personligen konstatera när jag för drygt ett år sedan hade äran att besöka Vilnius med anledning av det möte mellan statschefer i Östersjöområdet som ordnades där. Jag vill uppmuntra er att fortsätta detta ert arbete, eftersom jag tror att det tjänar vår gemensamma strävan – att främja stabiliteten och utvecklingen i Östersjöregionen och hela Europa.

Jag föreslår en skål för dessa mål och det framtida samarbetet mellan Litauen och Finland, för Litauens folk samt för Er och Er hustru.

I sveikata!