Plakat
om fyra tacksägelse-, bot- och böndagar vilka högtidligen skall firas i hela riket år 1999

Givet i Helsingfors den 14 december 1998

Grunden för den kristna världsbilden och livssynen är Bibelns ord om Gud som verkar i historien och hans väsen: "en är Gud och allas fader, han som står över allting, verkar genom allt och finns i allt." Ef. 4:6. Till Guds väsen hör såväl hans allsmäktighet som hans kärlek. "Och Herren gick förbi honom, där han stod, och utropade: "Herren! Herren! - en Gud, barmhärtig och nådig, långmodig och stor i mildhet och trofasthet." Andra Moseboken 34:6. Ur Bibeln har de kristna kyrkorna inhämtat läran om Gud. Den kristna gudsbilden har lett till en betoning av det unika värde som allt levande, människorna och skapelsen, har. Detta har givit stoffet till vårt folks andliga tillväxt. Tilliten till Gud har givit kraft under svåra tider och hans kärlek har fått oss att anstränga oss för varandras bästa.

Det århundrade som nu går mot sitt slut har kännetecknats av kraftiga förändringar i människors levnadsförhållanden. Världen förefaller att ha krympt. Folkens öden har på många sätt gripit in i varandra. Förutom en positiv utveckling har detta också lett till plågsamma sammandrabbningar, kriser och krig. Nationell själviskhet har tagit sig uttryck i fientlighet och förtryck. Den kristna gudsbilden finns koncentrerat uttryckt i första budordet: "Jag är Herren, din Gud." På denna grund skall vi som folk bygga vårt liv. Gud har skapat allting och sagt sig vara alltings Herre. Ur denna enhet, som omfattar hela skapelsen, borde vi söka byggstenarna också för vår nationella identitet och eftersträva en helande växelverkan i kontakten med andra folk. Kristus leder oss genom det dubbla kärleksbudet "Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv." Luk. 10:27.

På senare tid har de ungas ställning uppmärksammats i vårt land. Ungdomarna intar en nyckelställning när man försöker säkerställa en positiv samhällsutveckling och ökad respekt människor emellan. Det är inte egalt på vilka värden de unga bygger landets framtid. I denna fråga har alla fostrare och i synnerhet familjen ett stort ansvar. Familjen står i centrum när det gäller att arbeta för att skapa en trygg uppväxtmiljö för nästa generation och att förmedla livserfarenhet och ett kulturellt arv till efterföljande generationer.

Det sista året under detta århundrade firas som de äldres år. Att respektera deras livsverk och ta lärdom av det innebär samtidigt att sätta värde på vårt folks historia och kultur. De som nu nått ålderdomen har spelat en avgörande roll för att trygga vårt lands självständighet och bygga upp landets ekonomi och kultur. Vårt nationella välstånd bygger till stor del på deras arbete.

Enligt den kristna människosynen innebär ålderdomen respekt för människans hela levnadslopp. Människan är som Guds avbild värdefull oberoende av ålder, social ställning eller nytta. Vi måste tillsammans garantera alla ett människovärdigt liv och skapa förutsättningar för växelverkan mellan olika åldrar.

Den kristna läran om Gud har redan i århundraden genomsyrat vårt folks tänkesätt och andliga utveckling. Genom gudstron har vårt folk fått kraft i svårigheter och vishet vid viktiga beslut. Den kristna gudsbilden har på ett konstruktivt sätt fått oss att värdera det förgångna och utifrån det se möjligheter att göra bättring och känna tacksamhet.

Regeringen har med iakttagande av gammal kristlig sed beslutat att allmänna tacksägelse-, bot- och böndagar år 1999 skall högtidlighållas under fyra söndagar, nämligen den 24 januari, den 2 maj, den 26 september och den 24 oktober, samt till ämne för predikan på dessa böndagar fastställt bifogade texter. Medborgarna i republiken uppmanas att delta i dessa gemensamma gudstjänster samt att även i hemmen fördjupa sig i den kristna trons eviga sanningar. Det åligger alla som det vederbör att tillkännage detta beslut och övervaka dess efterlevnad.

Helsingfors den 14 december 1998


Republikens President

MARTTI AHTISAARI

Undervisningsminister Olli-Pekka Heinonen



Böndagarnas datum och texter år 1999

1 böndagen
den 24 januari

Ps. 100

Hylla Herren, hela världen,
tjäna Herren med glädje,
träd fram inför honom med jubelrop!
Besinna att Herren är Gud,
han har gjort oss och vi är hans,
hans folk, fåren i hans hjord.
Gå in genom hans portar med tacksägelse,
kom till hans förgårdar med lovsång.
Tacka honom, prisa hans namn,
ty Herren är god,
evigt varar hans nåd,
från släkte till släkte hans trofasthet.


2 Mos. 34: 5-6

Då steg Herren ned i molnskyn. Och han ställde sig där nära intill honom och åkallade Herrens namn. Och Herren gick förbi honom, där han stod, och utropade: "Herren! Herren! – en Gud, barmhärtig och nådig, långmodig och stor i mildhet och trofasthet.

Ef. 4: 3-6

Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom ni en gång kallades till ett och samma hopp. En är Herren, en är tron, ett är dopet, en är Gud och allas fader, han som står över allting, verkar genom allt och finns i allt.

2 böndagen
den 2 maj

Ps. 71 1-3, 5, 9, 15, 18-19

Till dig, Herre, tar jag min tillflykt,
svik mig aldrig!
Du som är trofast, hjälp mig, befria mig,
lyssna på mig och rädda mig.
Var min klippa dit jag kan fly,
borgen där jag finner räddning.
Ja, du är min klippa och min borg.
Du är mitt hopp, o Herre, min Gud,
min trygghet ända från min ungdom.
Stöt inte bort mig på min ålderdom,
överge mig inte, när krafterna sviker.
Jag vill vittna om din trofasthet,
ständigt vittna om den hjälp du ger,
fast jag aldrig förmår det till fullo.
Överge mig inte, o Gud,
när jag är gammal och mitt hår har grånat,
låt mig förkunna din kraft för nya släkten.
Din makt och trofasthet, o Gud, når upp till skyarna.
Du som gör stora ting,
Gud, vem är som du?

1 Petr. 3: 13-17

Vem kan göra er något ont om ni arbetar för det goda? Om ni också får lida för rättfärdighetens skull är ni saliga. Var inte rädda, låt dem inte skrämma er. Men Herren, Kristus, skall ni hålla helig i era hjärtan. Var alltid beredda att svara var och en som kräver besked om ert hopp. Men gör det ödmjukt och respektfullt i medvetande om er goda sak, så att de som talar illa om ert fromma liv i Kristus får skämmas för sitt förtal. Bättre lida för goda gärningar, om det är Guds vilja, än för onda.


Luk. 10: 25-28

En laglärd som ville sätta honom på prov reste sig och sade: "Mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?" Jesus sade: "Vad står det i lagen? Hur lyder orden?" Han svarade: "Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv." Jesus sade: "Det är rätt. Gör det, så får du leva."

3 böndagenden 26 september

4 Mos. 23: 18-20

Då hov han upp sin röst och kvad:
– Stå upp, Balak, och hör;
Lyssna till mig, du Sippors son.
Gud är icke en människa, så att han kan ljuga,
Icke en människoson, så att han kan ångra något.
Skulle han säga något och icke göra det,
Tala något och icke fullborda det?
Se, att välsigna har jag fått i uppdrag;
Han har välsignat, och jag kan icke rygga det.

Hebr. 13: 1-3, 5

Håll broderskärleken levande. Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det. Tänk på dem som sitter i fängelse, som om ni var fångar med dem. Tänk på dem som blir misshandlade, som om det gällde er egen kropp. Lev inte för pengar; nöj er med vad ni har. Gud själv har sagt: Jag skall aldrig överge dig, aldrig svika dig.

Joh. 6: 33-35

Guds bröd är det bröd som kommer ner från himlen och ger världen liv." De bad honom då: "Herre, ge oss alltid det brödet." Jesus svarade: "Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta.

4 böndagenden 24 oktober

Ps. 77: 12-16, 21

Men jag minns Herrens gärningar,
jag minns dina forna under.
Jag tänker på allt vad du gjort
och begrundar dina stora verk.
I helighet, Gud, går du fram.
Vilken gud är så stor som du, o Gud?
Du är den Gud som gör under,
du visade folken din kraft.
Med stark arm befriade du ditt folk,
Jakobs och Josefs ättlingar.
Du ledde ditt folk som en hjord,
dess herdar var Mose och Aron.

Ef. 2: 17-20

Han har kommit med budskap om fred för er som var långt borta och fred för dem som var nära. Ty genom honom kan både vi och ni nalkas Fadern, i en enda Ande. Alltså är ni inte längre gäster och främlingar utan äger samma medborgarskap som de heliga och har ert hem hos Gud. Ni har fogats in i den byggnad som har apostlarna och profeterna till grund och Kristus Jesus själv till hörnsten.

Luk. 14: 12-14

Till sin värd sade han: "När du bjuder på middag eller någon annan måltid, bjud då inte dina vänner eller bröder eller släktingar eller rika grannar, så att de bjuder tillbaka och det blir din belöning. Nej, när du skall ha en fest, så bjud fattiga och krymplingar, lytta och blinda. Salig är du då, eftersom de inte kan ge dig någon belöning; belöningen får du vid de rättfärdigas uppståndelse."