REPUBLIKENS PRESIDENTS TAL 23.2.1999 TILL DEN MEXIKANSKA KONGRESSENS PERMANENTA KOMMISSION

 

 

Jag vill inledningsvis tacka Er för Ert vänliga mottagande och de varma ord Ni riktat till mig och mitt land. Det är en stor ära för mig att få tala här i Er kongress. Min tacksamhet ökas ytterligare av vetskapen om att Ni tog emot mig mellan kongressens höst- och vårsession, då Ni alla borde få ha en välförtjänt semester från lagstiftningsarbetet innan Ni tar itu med den nya parlamentperiodens utmaningar.

 

Jag gläder mig speciellt över att en gammal personlig vän till mig är ordförande för denna stora kommission. Jag hade glädjen att på 1980-talet arbeta tillsammans med Mexikos dåvarande FN-ambassadör Porfirio Muñoz Ledon för Namibias självständighet, som sedan blev verklighet 1990. För mig innebar detta fullbordandet av en av mitt livs allra viktigaste och mest utmanande arbetsinsatser och tillfredsställelse över att ha fått vara med och bistå det namibiska folket i skapandet av en självständig stat.

 

Mitt besök är det första statsbesök som något statsöverhuvud från Finland avlägger i det vackra och fascinerande Mexiko. Våra länder har många gemensamma historiska beröringspunkter. Finland förklarade sig självständigt den 6 december 1917. Mexiko var en av de första latinamerikanska stater som erkände den nya republiken Finland. Revolutionen i Mexiko gav den 5 februari samma år upphov till en ny grundlag, vars 82-årsjubileum ni nyligen firade i Guerétaro.

 

Det högtidliga och respektfulla sätt på vilket mexikanerna förhåller sig till detta Er demokratis alltjämt ikraftvarande grunddokument har gjort stort intryck på mig. Ni har, ärade medlemmar av förbundsstatens kongress, ärorika traditioner att värna om. Grundlagen utgör en solid grund för Ert arbete när Ni genom Er egen insats bygger ett sådant mexikanskt politiskt, ekonomiskt och samhälleligt system som kan möta det nya millenniets utmaningar på ett sätt som tillfredsställer Era medborgare.

 

Finland och Mexiko förenas av medborgarnas starka vilja att försvara sin nationella suveränitet och sitt lands territoriella integritet. I detta avseende går våra länders historiska erfarenheter i samma riktning. Vi förenas även av gemensamma värden när det gäller att främja utvecklingen av demokratin, de mänskliga rättigheterna och de grundläggande fri- och rättigheterna, rättsstaten samt en hållbar utveckling.

 

Er högt ärade president Benito Juárez gav oss alla - både som individer och nationer - en levnadsregel som fortfarande är aktuell och förpliktande: "Fred är att respektera andras rättigheter". *** Jag vet att dessa visdomsord finns att läsa på väggen i sessionssalen i Ert lagstiftningspalats, där de påminner lagstiftare, regering och medborgare om vikten av att visa respekt för andra nationer, kulturer och åsikter.

 

Det ömsesidiga intresset mellan våra stater för att utveckla relationerna beskrivs av att en bilateral vänskapspakt ingicks redan 1936, innan det förekom några diplomatiska förbindelser mellan våra länder. Den 11 november i år blir det 50 år sedan diplomatiska förbindelser etablerades. Ambassader grundades 1964 i Mexico City och Helsingfors.

 

Under de senaste åren har relationerna mellan våra länder fördjupats och utvidgats. Handeln och det ekonomiska samarbetet utgör stommen i våra relationer, som mitt besök ytterligare vill stärka. Vi har inte ännu på långt när utnyttjat hela den stora potential som finns i båda staterna och ekonomierna. Intresset för Mexiko som handelspartner och investeringsobjekt har ökat kraftigt. Det är en följd av den snabba ekonomiska tillväxten i Ert land, undanröjandet av handelshindren och frigörandet av Ert utrikeshandelssystem samt privatiseringen av Er tidigare så mäktiga statliga sektor.

 

Mexiko är i dag en attraktiv marknad med nästan 100 milj. invånare, vars betydelse ökas av att Ni hör till det nordamerikanska frihandelsområdet. Finländska företag har också under de senaste åren gjort industriella investeringar bl.a. i Durango, Reynosa och Monterrey. Jag har glädjen att under mitt besök få inviga två produktionsanstalter för elektronik och telekommunikation. På motsvarande sätt erbjuder Finland mexikanska företag en pålitlig handels- och samarbetspartner inom en marknad som är gemensam för 370 milj. invånare.

 

I nationalpalatset (Palacio Nacional) undertecknades i går ett avtal mellan Finland och Mexiko om ömsesidigt främjande och skyddande av investeringar**. Tillsammans med det avtal om förhindrande av dubbelbeskattning, som nyligen trätt i kraft, ökar detta avtal våra företags förtroende för den andra partens marknad. Jag tror att dessa avtal främjar nya investeringar i våra länder.

 

På den internationella arenan har våra länder likriktade strävanden och ett etablerat samarbete. Vi arbetar för att förnya strukturerna i FN och stärka världsorganisationen, främja nedrustningen, försvara de mänskliga rättigheterna och bekämpa globala hot mot hela mänskligheten. Finland och Mexiko verkar även målmedvetet för att främja frihandeln inom ramen för Världshandelsorganisationen WTO.

 

Mexikos aktivitet värdesätts i OECD, som undersöker den ekonomiska och sociala politiken i industriländerna. Ert land anslöt sig som första latinamerikanska stat till OECD.

 

När det gäller att hjälpa u-länderna har våra länder ett gemensamt projekt, eftersom ett avtal om ett trepartssamarbete för förbättrande av levnadsförhållandena i gränstrakterna för ursprungsbefolkningen i Ert södra grannland i går undertecknades av Finland, Mexiko och Guatemala. Ett konkret bevis på Ert lands solidaritet och nära förbindelser med Centralamerikas länder fick vi senaste höst i samband med den förstörelse som orkanen Mitch förorsakade. Mexiko var då den drivande kraften bakom de internationella hjälpinsatserna.

 

Finlands regering förhåller sig mycket positivt till en utveckling av relationerna mellan Europa och Mexiko. Finland ratificerade som första stat det ramavtal som i december 1997 undertecknades mellan Europeiska unionen och Mexiko. Utgående från detta ramavtal förs som bäst förhandlingar om ett frihandelsavtal. Finland kommer från och med juli under sina sex månader som EU-ordförandeland att i enlighet med sin positiva inställning till frihandel göra sitt yttersta för att ett avtal som är täckande, balanserat och tillfredsställande för båda parterna skall fås till stånd så fort som möjligt. Jag tror att detta är i överensstämmelse med vår industris intressen.

 

Europeiska unionen strävar aktivt efter att utveckla sina relationer till Latinamerika. Utöver frigörandet av handeln och undanröjandet av handelshinder innehåller samarbetet dessutom en omfattande politisk dialog samt ett omfattande kulturutbyte. Med hänsyn till Mexikos historiska, språkliga och kulturella kopplingar till Europa är det naturligt att det även ligger i Er regerings intresse att befästa dessa band.

 

Det första toppmötet mellan Europeiska unionen samt de latinamerikanska och västindiska länderna hålls i juni i Rio de Janeiro. Som ordförande för Rio-gruppen har Mexiko en viktig roll i förberedelserna inför detta historiska möte. Finland hoppas att toppmötet resulterar i konkreta rekommendationer och linjedragningar som kan intensifiera relationerna mellan Europa och Latinamerika och bidra till konkreta samarbetsprojekt bl.a. i syfte att stärka rättsstaten och de mänskliga rättigheterna samt effektivera kampen mot fattigdom och droger.

 

Det är en stor ära för mig att besöka Mexikos parlament, vars ställning har blivit klart starkare efter Ert senaste parlamentsval i juli 1997. Ert land håller på ett konsekvent och målmedvetet sätt på att närma sig en jämnare maktfördelning såväl mellan olika statsmakter som mellan olika partier.

 

I Finland har demokratin och partisamarbetet långa traditioner. I 1906 års riksdagsordning genomfördes en radikal reform när ståndslantdagen ersattes med en enkammarriksdag med 200 medlemmar. Riksdagsledamöterna valdes valkretsvis vid direkta, proportionella och hemliga val, vilket förbättrade den regionala representationen.

 

I denna reform fick finländska kvinnor som de första i hela världen både rösträtt och rätt att ställa upp som kandidater vid riksdagsval. Till den första riksdagen valdes 19 kvinnliga ledamöter. Vår nuvarande riksdag består till en tredjedel av kvinnor, som av tradition även annars har haft en viktig roll när det gällt att bygga upp och utveckla det finländska samhället. Andelen finländska kvinnor som arbetar utanför hemmet är bland de högsta i världen.

 

Finland blev självständigt 6.12.1917 genom att frigöra sig från det ryska kejsardömet, som splittrades under efterdyningarna från första världskriget. De grundlagar som berörde riksdagen förblev i det närmaste oförändrade fram till mitten av 1980-talet. Därefter har de stora förändringarna i den internationella verksamhetsmiljön - inte minst Finlands medlemskap i Europeiska unionen 1995 - avspeglat sig också i lagstiftningen och riksdagens verksamhet.

 

Genom EU-anslutningsfördraget överfördes en del av den lagstiftande makt som Finland tidigare självständigt utövat på unionen i vissa noggrant definierade sakgrupper, t.ex. jordbruks- och handelspolitiken. Genom unionens beslut kan lagstiftning som är bindande för medlemsstaterna skapas. De nationella parlamenten i medlemsländerna är inte direkt företrädda i EU:s institutioner utan övervakar och styr EU:s verksamhet via representanterna för medlemsländernas regeringar i unionens råd.

 

EU-medlemskapet innebar en stor förändring i riksdagens arbete. Många ärenden som tidigare fallit inom området för den rent nationella beslutanderätten blev interna ärenden inom Europeiska unionen. Vår handel med de övriga medlemsländerna är inte utrikeshandel utan en del av unionens inre marknad. Detta resulterade i ett behov av att revidera ordningen för behandlingen av ärenden. Den centrala utmaningen var att garantera riksdagen ett effektivt deltagande i den nationella beredningen av beslut på europeisk nivå. Jag tror att vi har lyckats bra, och nu har riksdagen en viktig roll när det gäller att forma Finlands politik i Europeiska unionens ärenden.

 

Beskrivande för Finlands politiska system är att inget parti under vår självständighet någonsin har uppnått ett röstetal som ensamt skulle ha möjliggjort bildandet av en majoritetsregering. Regeringarna är alltid koalitioner som uppstått till följd av förhandlingar och som för en politik grundad på konsensus och samarbete. Åtminstone i Finlands politiska system har detta fungerat som en kraft som förenat och byggt upp hela samhället.

 

Finland har varit föregångare även när det gällt att utveckla justitieombudsmannaväsendet. I Finland inrättades en tjänst som justitieombudsman redan för 80 år sedan, strax efter att världens första sådana tjänst inrättats i Sverige. Justitieombudsmannens uppgift har under hela denna tid varit oförändrad: att övervaka lagligheten i myndigheternas och tjänstemännens tjänsteutövning. Även vid Europeiska unionens parlament inrättades för några år sedan en justitieombudsmannatjänst, vars första innehavare är finländare. Ett oberoende justitieombudsmannasystem är en viktig del av demokratin.

 

Under de senaste åren har antalet besök och svarsbesök mellan våra parlament hela tiden ökat. Mexikanska parlamentariker har besökt Finland för att bekanta sig med i synnerhet skogssektorn. Finlands riksdags utrikesutskott besökte Mexiko 1996. I fjol inrättades en vänskapsgrupp för Mexiko i riksdagen. Jag hoppas också att kontakterna mellan våra folkrepresentationer skall bli ännu livligare och dialogen mellan våra lagstiftare intensifieras. Ett utbyte av åsikter berikar den parlamentariska debatten i båda länderna.

 

Jag önskar Er framgång i Er krävande uppgift att driva det mexikanska folkets rättigheter och intressen inför det nya årtusendet.

 

Tack så mycket.