REPUBLIKENS PRESIDENT MARTTI AHTISAARI VID EN MIDDAG
I MONTERREY DEN 24 FEBRUARI 1999
MED GUVERNÖREN I NUEVO LEÓN,
FERNANDO CANALES CLARIOND SOM VÄRD

Tillåt mig, herr guvernör, att för min egen del och på alla finländska gästers vägnar tacka Er för den storartade gästfrihet som Ni har visat oss i kväll. Jag vill också tacka Er för de vänliga ord som Ni riktat till mig och mitt land.

Jag och den delegation med representanter för Finlands näringsliv som åtföljer mig här slogs genast av den dynamik som är typisk för denna ekonomiskt starka delstat och dess huvudstad Monterrey. Även om befolkningen i Nuevo León utgör mindre än fyra procent av hela Mexikos befolkning, är delstatens andel av industriproduktionen en fjärdedel. Ännu mer imponerades vi av att er delstat står för hälften av Mexikos export av industrivaror. Det är alltså inget under att Monterrey är känd som Mexikos businesstad, "La Ciudad de los Negocios".

När jag på förhand bekantade mig med Ert curriculum vitae, herr guvernör, lade jag märke till att Ni har en mycket gedigen bakgrund i storindustrins tjänst. Dessutom har Ni innehaft höga förtroendeposter i de nationella och lokala handelskammarorganisationerna. I Er nuvarande befattning som guvernör är Er breda erfarenhet utan tvivel till nytta för näringslivet och industrin i Nuevo León i Er nuvarande befattning som guvernör.

Ett sådant nära förhållande mellan myndigheter och affärsliv är redan verklighet också i Finland. Företag som etablerar sig internationellt behöver myndigheternas stöd och en verksamhetsmiljö där den industriella infrastrukturen, tillgången på arbetskraft och en hög utbildningsnivå möjliggör en ökning av den nationella och internationella konkurrenskraften.

I Finland har man på många orter lyckats skapa ett mycket nyttigt samarbete mellan universitet och industri. Den tillämpade forskningen har satts att direkt tjäna företagens behov, en koppling som är till nytta för bägge parter. Jag har förstått att det också i Monterrey finns flera högklassiga universitet och högskolor som verkar i nära samarbete med de ledande industrierna. Monterreys tekniska institut har regelbundet studentutbyte med finländska undervisningsanstalter.

Den ekonomiska tillväxten i Finland baserar sig i hög grad på utrikeshandeln och speciellt exporten. Över hälften av industrins produktion är avsedd för den internationella marknaden. Vi har försökt stärka vår konkurrenskraft genom att specialisera oss och genom att satsa starkt på forskning och utveckling. Högteknologins andel av exporten uppgår redan till 16 procent.

Den sektor som utvecklas snabbast i Finland är elektronik- och datakommunikationsindustrin, som redan står för en fjärdedel av våra exportprodukter och alltså har gått förbi den traditionella skogsindustrin. Nyckelbegrepp inom det nya millenniets informationsteknologi kommer att vara trådlöshet och mobila system. Här är Finland världens ledande nation: över hälften av befolkningen har en egen mobiltelefon. Finland fungerar också som ett slags nationellt laboratorium när det gäller att utveckla mobiltelefonin.

Monterrey går målmedvetet in för att utvecklas till ett av Mexikos ledande centrum för elektronik och informationsteknik. Den företagsvänliga politik som förs av delstatens regering inverkade säkert på att det snabbt växande finländska elektronikföretaget Elcoteq beslöt att förlägga en produktionsanläggning som tjänar NAFTA-området just i denna stad. Jag gläder mig över att i morgon få inviga den nya fabriken.

I mitt besök deltar en stor delegation bestående av finländska industriledare och andra höga företrädare för vårt näringsliv. I morgon kommer vi att möta lokala företagsledare vid ett frukostmöte. Syftet med detta statsmaktens och den privata sektorns gemensamma framträdande är att presentera Finland som ett modernt högteknologi-land, som mer än gärna med Nuevo León utvecklar ett samarbete som är till nytta för bägge parterna.

Finlands medlemskap i EU, anslutningen skedde 1995, har stärkt våra förbindelser och vårt samarbete med länderna utanför vår kontinent. När vi övertar ordförandeskapet i EU under detta års senare hälft kommer Finlands regering att aktivt och med kraft arbeta för att förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Mexiko snabbt skall kunna slutföras och avtalet undertecknas. Detta skulle säkert också skapa bättre förutsättningar för en ökad handel mellan Finland och Nuevo León samt för ökade investeringar.

Jag vill höja en skål för Nuevo León, dess invånare och deras välfärd samt för Er välgång och hälsa.