Tal av republiken Finlands president


 



REPUBLIKENS PRESIDENT MARTTI AHTISAARI VID TIDNINGEN KALEVAS
100-ÅRSJUBILEUM I ULEÅBORG DEN 24 SEPTEMBER 1999


Jag vill gärna inleda med några personliga minnesbilder som ansluter till tidningen Kaleva. Efter det att min familj flyttade till Uleåborg var Kaleva den tidning som hörde till vårt dagliga liv.

För att ett läsarförhållande skulle utvecklas var det viktigt att det började växa fram ett nära förhållande mellan mina egna handlingar och erfarenheter och nyheterna i tidningen. Orsaken till detta var idrotten och framför allt korgbollen. Själv kunde jag knappast vänta mig att förekomma i Kalevas spalter, eftersom materialförvaltarna sällan blev hjältar. Däremot förekom mina spelare regelbundet i Kalevas sportnyheter, eftersom Ynnis lag just då första gången flyttades upp i Finlandsserien.

Det var närmast under gymnasieåren i Oulun Lyseo som intresset vaknade också för kunskapsinhämtande. Nyheterna, artiklarna i olika specialämnen och kåserierna förmedlade information om händelser både i den närmaste omgivningen och de mera avlägsna hörnen av världen. Man kan säga att Kaleva var av stor betydelse för min internationaliseringprocess. Tidningen var ju redan då utförlig och fördomsfri i sin behandling av internationella ämnen. Artiklarna inspirerade mig till att börja följa också den internationella pressen. Till exempel The Observer hamnade på det sättet på min veckoinköpslista.

En viss tröst för den skrala publicitet som kom mig till del under idrottsåren fick jag 1959 då jag utexaminerades från institutet för lärarutbildning. Då ståtade mitt namn i Kaleva överst på listan över de utexaminerade. För säkerhets skull måste jag här tillägga att listan återgav namnen i alfabetisk ordning och inte i rangordning enligt betyg.

Också senare har mitt namn veterligen förekommit i Kaleva, men i sammanhang som må lämnas utanför detta anförande.

Den finländska pressen har alltid varit – och är fortfarande – en viktig faktor inte bara i den enskilda människans liv utan också i hela samhällets utveckling. Tidningarna har både återspeglat och påverkat tiden.

Tidningarnas samhälleliga betydelse inleddes med att de lyfte fram sociala missförhållanden och på olika sätt ställde sig på de förtrycktas sida. I Finland skedde detta i mitten av förra seklet, när tidningarna vid sidan om folkbildningssträvandena började kämpa för den finskspråkiga befolkningens och det finska språkets ställning. Då Kaleva för hundra år sedan såg dagens ljus kan också den händelsen hänföras till detta skede. Först valde man språk och sedan tidning. Dagstidningarnas innehåll och karaktär blev starkt ideologiska. Målet var inte att underhålla eller att vädja till känslor utan att utveckla medborgarnas tänkande.

Efter sekelskiftet blev tidningarna mer öppet politiska i och med det moderna partiväsendets tillkomst. Först valde man parti och sedan tidning. Skillnaderna mellan tidningarna var lika stora som de ideologiska skillnaderna i samhället i allmänhet. Tidningarna deltog i motståndet under ofärdsåren, i självständighetsprocessen och i inbördeskriget, i författningskampen och laglighetskampen. Till sin natur var tidningarna alltså i grunden kämpande organ. Tidningspressen har sedan dess varit en del av fundamentet för av den finländska demokratin och senare det finländska välfärdssamhället. Den fria pressen var och är fortfarande ett stöd och en garanti för en demokrati präglad av humanism.

De partipolitiska landskapstidningarnas tid som dominerande media är förbi. I flera fall började den ideologiska färgen blekna redan före krigen. I Kalevas fall skedde övergången till obundenhet strax efter kriget. En del av de ledande regionala tidningarna har frigjort sig från partibundenheten först på senaste tid. Nu tycks det nästan vara regel att i varje landskap bara en tidning, som är obunden eller oavhängig, överlevt i konkurrensen och att denna tidning småningom har trängt undan sina konkurrenter. I dag väljer man alltså först boningsort, varpå tidningen följer med s.a.s. på köpet.

Utvecklingen är naturligtvis en följd av att de sociala skillnaderna och samtidigt också åsiktsskillnaderna har utjämnats. Men det har säkert också rört sig om ett tvång som skapats av konkurrenssituationen: för att kunna godkännas av alla invånare i regionen kan den dominerande tidningen inte vara alltför kontroversiell. Dagstidningarnas nästan enda tydliga och utsagda ideologi är numera just landskapsförankringen.

Tidigare, när konkurrensen mellan tidningarna ledde till att förlorarna torkade bort eller till och med gav upp, uttalades ofta oro för att pressen skulle bli för ensidig och att den brokiga mångfalden av åsikter skulle blekna. Att en sådan diskussion överhuvudtaget fördes var ett uttryck för den viktiga roll som dagstidningarna spelade i det finländska samhället. Det förväntades mycket av dagstidningarna. De skulle lyfta fram olika åsikter och synsätt. Man väntade sig att de förutom att de övervakade makthavarna också skulle övervaka varandra.

Är tiden i dag förbi för en sådan diskussion? Hörde reflektionerna över pressens roll och tidningarnas innehåll endast till den slutna ekonomins era? Själv är jag inte av den åsikten. I vårt nuvarande mediesamhälle är behovet av en sådan diskussion egentligen mycket större.

Den finländska pressen och särskilt landskapstidningarna har under de senaste åren formats av marknadskrafternas ökade inflytande och den tilltagande konkurrensen på mediemarknaden. För sina ägare har tidningarna allt oftare blivit affärsverksamhet lik annan företagsverksamhet. Tidningsägandet har koncentrerats till kedjor och mediehus.

Den ekonomiska konkurrensen inverkar på många nivåer. Hälften och, om man ser till antalet läsare säkert över hälften av dagspressen ägs redan direkt eller indirekt av börsnoterade företag. Vi kan alltså dagligen få information om hur marknadskrafterna ser på den finländska yttrandefrihetens förväntade avkastning. Det finns en risk för att det som enligt börsbolagens logik ofta är det naturliga målet, dvs. tillväxt och snabb värdestegring, kommer i konflikt med tidningens journalistiska mål. För att denna konflikt skall kunna undvikas krävs ett upplyst ägarskap.

I den dagliga kampen om läsarnas – eller för att använda de uttryck som kanske är mer korrekta i detta sammanhang, konsumenternas och kundernas – tid och uppmärksamhet möter den traditionella dagspressen konkurrenter som inte har samma civilisatoriska tradition eller som inte ens påstår sig eftersträva annat än ekonomisk vinst.

I en sådan miljö krävs det en allt mer medveten attityd för att man skall kunna hålla fast vid kvaliteten, föra en djuplodande samhällsdebatt och iaktta god journalistisk sed. Hittills har landskapstidningarna, som jag ser det, lyckats kombinera kvalitet och en bred läsekrets, vilket internationellt sett är en god prestation.

Det finns dock en risk för att man prutar på kvaliteten och kortsiktigt ger efter för konkurrensen. Säkert är det ur läsarens synvinkel ofta intressantare att närma sig samhälleliga ämnen via människor än via sakfrågor. Men det finns en fara för att sakfrågorna i något skede helt trängs ut. Tyvärr tycks detta vara den internationella utvecklingstrenden.

Att sammanfatta och förenkla kan också ibland betyda att man förmedlar en förvriden bild av verkligheten. Låt oss ta ett exempel – för säkerhets skull från en annan kontinent och från etermedierna. I USA gjordes en undersökning om hur länge politikerna tilläts tala om sina åsikter i TV-diskussioner. Ännu i slutet av 1960-talet kunde ett inlägg pågå över 40 sekunder utan avbrott, 1992 hade tiden krympt till under tio sekunder.

Slutsatsen som kan dras av undersökningen är inte att politikerna borde få tala längre. Snarare är resultatet ett tecken på att behandlingen av komplicerade frågor i medierna är mer okoncentrerad och ytligare än tidigare. Kan man tala om en samhällsdebatt när tankarna som förs fram knappt är ens en mening långa?

Hur konkurrensen mellan medierna påverkar situationen kommer till synes på ett ännu tråkigare sätt när man i jakten på sensationer försummar att kontrollera uppgifterna. Särskilt landskapstidningarna, som finländarna lärt sig att lita på, måste komma ihåg att förtroende är svårt att uppnå, men lätt att förlora.

Vad borde alltså göras? Först måste man naturligtvis konstatera att ekonomisk lönsamhet är en förutsättning också för tidningsutgivning. Det finns många människor – och jag hör själv till dem – som tror att man inte uppnår ekonomisk framgång genom att pruta på innehållet. Undersökningar visar också att läsarna väntar sig att deras tidning samtidigt är deras intressebevakare, som arbetar för en bättre värld och deltar i samhällsdebatten på ett konstruktivt och sunt sätt.

Trots detta måste vi vara vaksamma. Marknadskrafterna påminner dagligen om sin existens, och lönsamheten kontrolleras med tätt återkommande resultatundersökningar. Därför måste vi hela tiden påminna oss själva om att journalistiken också har mål som inte är direkt synliga i börskurser eller balansräkningar. Det behövs ett försvar av kvaliteten och journalistiken. Det behövs upplysta ägare som förstår att det bästa resultatet nås genom långsiktig satsning på innehållet och inte genom kortsiktig vinstjakt.

Ansvaret för övervakningen av tidningarnas kvalitet faller i huvudsak på tidningarna själva. En förutsättning är att massmedierna håller sig själva och varandra under uppsikt. En sådan form av självrannsakan är viktig, men vi måste på allvar ställa frågan om systemet har försvagats genom ägarkoncentrationen och centraliseringen. Är man lika noggrann och kritisk när man bedömer sin granne, om ägaren är gemensam? Eller är förhandsinställningen till konkurrerande läger negativ också när det inte finns anledning därtill, och håller vi på att genom ett sådant förhållningssätt undergräva trovärdigheten hos vår egen kritik? Jag hoppas att en sådan situation inte är på väg att uppstå.

En annan kanal för självkritiken har traditionellt varit Opinionsnämnden för massmedier, som har fungerat som ett slags hedersdomstol och avgett yttranden om god journalistisk sed. Opinionsnämnden är dock accentuerat självreglerande: dess sammansättning regleras noga av både journalister och massmedieägare. Det vore säkert ett positivt steg både för medborgarna och för massmedierna själva om opinionsnämndens sammansättning ändrades och nämnden blev mer obunden. Jag skulle gärna vid sidan om massmediernas representanter som medlemmar i nämnden se fler upplysta och obundna medborgare som åtnjuter allmän respekt. Det vore ett sätt att undvika den pinsamma associationen att pressen är domare i egen sak.

Jag har i mina tidigare ställningstaganden reflekterat över hur det finländska medieväsendet skulle kunna utvecklas och nivån på journalistiken höjas. Till detta ansluter sig bl.a. min idé om en obunden läsarombudsman. Intresset har småningom väckts, och jag tror att rädslan för censur och ökad styrning från den offentliga maktens sida skall visa sig vara onödig. De tider är sedan länge förbi då myndigheterna upplevde yttrandefriheten som ett hot, såsom under ofärdsåren, då också utgivningen av Kaleva måste upphöra för en tid. Tvärtom, vidareutvecklandet av det demokratiska samhället kräver mer än tidigare också av massmedierna. Yttrandefriheten är en av de viktigaste byggstenarna i det reformarbetet.

Jag hoppas att vi i Finland fördomsfritt skall börja utveckla nya sätt att säkerställa kvaliteten på informationsförmedlingen och stärka nivån på journalistiken i en situation där allt annars kretsar kring marknadskrafter och mediekonkurrens. Denna uppgift ankommer inte bara på pressen, eftersom det rör sig om en gemensam fråga. Liksom havet inte heller tillhör skeppen som seglar på det, tillhör inte heller den offentliga debatten enbart pressen. Det finländska samhället behöver kvalitetsinnovationer på journalistikens område.

Kalevas grundare Juho Raappana beskrev tidningens linje i det första numret med följande ord, som också passar som beskrivning på Kalevas mål i dag:

"Först kommer är hela fosterlandets lycka och välgång. Men naturligtvis ägnas den andliga och materiella blomstringen i Uleåborgs län vår allra ömmaste omsorg. Ljus åt folket, lycka och tillfredsställelse i varje hem; se där våra ideal, mot dem vill vi sträva."

I slutet av sin programförklaring ger Raappana ett gott råd till dagens press i dess kamp mot skandaljournalism och cynism:

"Sanningen skall i allt vara vår huvudsak, kärleken den grund vi vilar på."

Jag önskar den 100-åriga Kaleva lycka och välgång.