Tasavallan presidentin puhe




TASAVALLAN PRESIDENTTI MARTTI AHTISAAREN PUHE PÄÄMINISTERI RABININ
MUISTOTILAISUUDESSA OSLOSSA 2.11.1999

EUROOPAN UNIONI JA LÄHI-IDÄN RAUHANPROSESSI

 

Olemme kokoontuneet tänne Osloon kunnioittamaan Israelin pääministeri Jitzhak Rabinin muistoa. Sekä Oslo että Rabin ovat muodostuneet lähes synonyymeiksi Lähi-idän rauhanprosessille.

Jitzhak Rabin oli mies, jonka ensi katsomalla olisi voinut ajatella joutuneen kulkemaan pitkän tien sotilaasta rauhannobelistiksi. Lähemmällä tarkastelulla Rabinin uran punaiseksi langaksi kuitenkin hahmottuu halu luoda Lähi-idästä alue, jossa Israel voi tuntea olonsa turvalliseksi eikä uhatuksi. Vuosikymmenen alussa hän havaitsi tilaisuuden tulleen, ja hänen hallituksensa ryhtyi neuvottelemaan rauhasta naapuriensa kanssa.

Me uskomme, että Rabinin ja presidentti Arafatin valitsema tie on ainoa kestävä tie. Toivon heidän saavutustensa rohkaisevan myös muita poliittisia johtajia valitsemaan rauhan. Se vaatii rohkeutta, kuten Rabinin esimerkki osoittaa, mutta on pitkällä aikavälillä ainut kestävä tie.

Olemme iloksemme voineet nähdä viime aikoina edistymistä Lähi-idän rauhanprosessissa. Vuosien tauon jälkeen on nyt rauhanprosessin kaikilla raiteilla todellisia mahdollisuuksia edetä.

Israelin uusi hallitus on pääministeri Barakin sanoin vannonut jatkavansa Rabinin merkitsemällä tiellä. Tähän pääministeri Barak myös sai selkeän mandaatin valitsijoiltaan. Sanat ovat muuttuneet myös teoiksi. Palestiinalaisten ja Israelin allekirjoittama muistio Sharm-el-Sheikhissä syyskuun alussa on osoitus osapuolten kyvystä ja halusta viedä prosessia eteenpäin omin voimin. Se oli hyvä merkki neuvotteluiden jatkon kannalta.

Pysyvään rauhansopimukseen kuuluvat vaikeimmat kysymykset jätettiin tarkoituksella myöhempää ratkaisua varten. Nyt tuo ratkaisun aika on lähestymässä. Oslossa 1993 ajateltiin, että tässä vaiheessa osapuolilla olisi usean vuoden kokemus luottamuksen rakentamisesta. Tällä saralla on kuitenkin vielä vuosiksi tehtävää.

Vetoamme osapuoliin, jotta ne jatkaisivat valitsemallaan tiellä mahdollisista vaikeuksista ja pysähdyksistä huolimatta. Alueelliset ongelmat ovat pitkällä aikavälillä ratkaistavissa vain paikallisesti. Ulkopuoliset voivat auttaa, mutta keskinäistä luottamusta eivät muut kuin neuvotteluosapuolet voi saada aikaan.

Eurooppa ja Lähi-itä ovat jo vanhalta ajalta lähtien muodostaneet yhtenäisen kulttuuri- ja kauppavirtojen alueen. Olemme erottamaton osa tätä yhteistä aluettamme. Lähi-idän tapahtumat ovat suuressa määrin myös Euroopan kiinnostuksen kohde ja seuraamme kehitystä tarkkaan.

Meillä on yhteisiä alueellisia tavoitteita: rauha, vakaus ja kehitys. EU on johdonmukaisesti ilmaissut tukensa rauhanneuvotteluille ja tukee sitä vastaisuudessakin. Olemme valmiit olemaan avuksi siellä missä voimme.

EU jatkaa hyvien palvelusten tarjoamista neuvotteluiden edistämiseksi. Työskentelemme aktiivisesti monenkeskisen yhteistyön hyväksi kaikilla sen eri aloilla: monenkeskisellä raiteella ja etenkin johtamassamme alueellisen taloudellisen kehityksen työryhmässä, EU:n Välimeren alueen yhteistyönä Barcelonan prosessin puitteissa ja MENA-konferensseissa.

Uskomme Barcelonan prosessin tuloksena syntyvän vapaakauppa-alueen lisäävän keskinäistä kanssakäymistä ja verkottumista. Vasta taloudellinen keskinäisriippuvuus takaa - oman eurooppalaisenkin kokemuksemme mukaan - pysyvän ja kestävän rauhantilan.

Olemme kokoontuneet tänne myös vahvistamaan sitoumusta rauhan saavuttamiseen. Rauha on uudistusten ja tulevaisuuden haasteisiin vastaamisen tie. Maat, jotka joutuvat sijoittamaan suuren osan tuloistaan konfliktiin varustautumiseen, eivät pysty rakentamaan kilpailukykyistä tulevaisuutta vaan joutuvat jättämään mahdollisuutensa käyttämättä. Kattava ja kestävä rauha ei voi elää vain sopimuksen muodossa paperiarkilla. Sen tulee ulottua ihmisten ajatuksiin ja jokapäiväiseen elämään. Kylmä rauha ei ole kestävää.

Myös Syyrian ja Israelin välillä tarvitaan "rohkeiden miesten rauhaa". Pääministeri Rabin ehti edetä tällä tiellä pitkälle. Nyt olisi korkea aika ottaa myös siinä uusia rohkeita askelia ja ryhtyä suoriin neuvotteluihin. Vain siten voidaan epäluulot häivyttää ja antaa rauhalle mahdollisuus.

Haluan nostaa vielä lopuksi esiin yhden alueen vahvuuden. Lähi-idän asukkaat ovat nuoria. Suuri osa heistä ei ole itse kokenut sotaa ja suoria vihollisuuksia. Uudella sukupolvella on mahdollisuus kasvaa lisääntyvän kanssakäymisen sekä molemminpuolisen hyväksynnän ja kunnioituksen ilmapiirissä. Nuorten avulla voimme suunnata katseemme eteenpäin. Emme saa antaa neljän vuoden takaisen salamurhaajan päästä tavoitteiseensa, sillä hänellä ei ollut tähtäimessään pelkästään pääministeri Rabin, vaan myös edustamansa halu uudistua.

Päävastuu rauhan rakentamisessa Lähi-itään on arabeilla ja israelilaisilla, mutta haluan vakuuttaa, että Euroopan unionin ja muiden kansainvälisten toimijoiden apu on tukenanne.