GULLRANDA
Gullranda, sommarresidenset för republikens president, ligger i Nådendal, i ett naturskönt havslandskap. Gullranda egendom omfattar 56 ha och ett stort antal byggnader och växthus samt vidsträckta välskötta parkområden. Den centrala byggnaden på Gullranda är granitslottet som omges av parkerna.

Lantbruksrådet Alfred Kordelin lät i tiden uppföra Gullranda. Granitbyggnaden med 19 rum är planerad av den berömda arkitekten Lars Sonck. Byggnadsarbetena inleddes 1914. Alfred Kordelin hann tillbringa endast några somrar på Gullranda före sin plötsliga död. Efter Kordelin övergick Gullranda genom en donation till Turun Suomalainen Yliopistoseura. Senare köptes Gullranda av finska staten när den dåvarande riksdagen beslutat att Gullranda skall användas som sommarresidens för republikens president.

I byggnadens bottenplan finns festsalen och bostadsrummen. I övre våningen finns sovrummen och gästrummen. Från bottenvåningen leder marmortrappor upp till slottets torn, från vilket en strålande utsikt öppnar sig mot Nådendal och den närliggande skärgården.

Parken på Gullranda är ett slags Versailles i miniatyr. Dess centrala del kallas Medaljongen och omges av en klippt granhäck. Innanför finns Gullrandas berömda rosengård med 3500 rosor som sprider sin fräscha doft och färgprakt just under högsommaren, då republikens president anländer med familj och gäster för att semestra på Gullranda. Parken på Gullrandas norra sida har bevarats i naturtillstånd, den har bara rensats upp och några sandvägar har också anlagts där.

På Gullranda finns ca 1000 kvadratmeter växthus. Året runt förser trädgården presidentens hushåll med både blommor och grönsaker.

Midsommaren, sommarens största fest, ägnas särskild uppmärksamhet på Gullranda: Till dess anländer landets överhuvud och ett gemensamt midsommarbål på ett närbeläget skär sprider en festlig stämning i hela Nådendalstrakten.

Turister kan inte besöka presidentens sommarresidens. Det är presidentens sommarvilla och bör därför få vara i fred. Däremot får turister besöka Gullrandas park, en av landets största skötta parker.
tillbaka till föregående sida