Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 15.12.2009

Republikens president Tarja Halonens tal vid FN:s 64:e generalförsamling i New York 24.09.2009

(med reservation för ändringar, talet hålls på engelska)

Jag vill börja med att gratulera Er, ärade ordförande, med anledning av Ni blivit vald till generalförsamlingens ordförande. Jag försäkrar att vi stöder Er på alla sätt i Ert viktiga uppdrag.

* * *

Så som många av mina kolleger redan har betonat, är de internationella klimatförhandlingarna nu i ett avgörande skede. Toppmötet i Köpenhamn är en verklig möjlighet till förändring. Det krävs politisk beslutsamhet och gemensamt ansvar för att vi ska kunna nå en överenskommelse om ett nytt globalt klimatavtal som är effektivt och rättvist. Vi, såväl industriländerna som de nya tillväxtekonomierna, bär alla ansvaret för beslut som påverkar hela mänsklighetens framtid djupt.

Jag vill tacka generalsekreteraren för att han strax inför generalförsamlingen sammankallade ett klimatmöte på hög nivå. Vi förde en givande diskussion om frågor som ytterligare måste diskuteras innan december. Mötet sände också en klar signal om att vi förbinder oss att arbeta hårt för få till stånd ett avtal.

Ett globalt klimatavtal är en förutsättning för övergripande hållbar utveckling. De fattigaste länderna är de mest sårbara i kampen mot klimatförändringens negativa verkningar. Det nya avtalet måste uttrycka solidaritet och internationellt stöd för anpassningen till klimatförändringen.

Klimatförändringen har en särskilt stor inverkan på kvinnors liv och utkomst, men kvinnorna är också starka aktörer i kampen mot den. Vi måste säkerställa att kvinnorna fullödigt deltar i förhandlingarna om ett nytt avtal och dess genomförande.

Jämställdheten, livsmedelsproduktionen och klimatförändringen anknyter alla till varandra. Vi vet att av de fattiga i världen är 70 % kvinnor och flickor. Vi vet också att största delen av dem som arbetar inom jordbruket är kvinnor. Om vi verkligen vill bekämpa klimatförändringen och undvika en global matkris måste vi fästa särskild uppmärksamhet vid kvinnornas ställning, särskilt i de minst utvecklade länderna.

Klimatförändringens negativa konsekvenser är globala, men konsekvenserna är särskilt allvarliga för små östater och för länder med låglänta kustområden. En höjning av havsnivån och extrema väderförhållanden utgör allvarliga hot i dessa länder. De behöver särskild uppmärksamhet och mycket stöd.

* * *

I september 2000 förband vi oss till ett nytt globalt partnerskap för att utrota extrem fattigdom och nå millenniemålen. Vid toppmötet år 2005 upprepade vi denna förbindelse. Nu, år 2009, måste vi visa att vår bestämda avsikt är att uppfylla denna förbindelse, även i dessa tider av försvagad världsekonomi.

Den aktuella finans- och ekonomikrisens lösningar ska bygga på en rättvis globalisering. Genom våra åtgärder bör vi sträva efter att främja en hållbar ekonomisk tillväxt, men samtidigt måste vi garantera ett skäligt arbete för envar. Det är av största vikt att vi, trots budgetbegräsningar, uppfyller de åtagande vi har inom utvecklingsarbetet.

Världsekonomins kontinentalplattor är redan satta i rörelse och nya aktörer kommer med. Vi måste nå ett globalt samförstånd om en etisk och ärlig affärsverksamhet och för en hållbar ekonomisk tillväxt. Vi måste samarbeta för att återställa förtroendet för de internationella finansinstituten. Vi måste förbättra transparensen, ansvarsfullheten och hållbarheten i dem.

Min uppriktiga önskan är att G20-länderna vid sitt toppmöte i Pittsburgh ska lyckas nå en överenskommelse om fortsatta åtgärder när det gäller att sätta fart på den globala återhämtningen. Vi måste emellertid också fullödigt utnyttja Förenta nationerna för att främja ett övergripande och rättvist samarbete i genuint globala frågor.

* * *

Klimatförändringen och den globala ekonomiska recessionen orsakar problem på olika håll i världen, men av världsdelarna är det Afrika som lider mest. Det internationella samfundet måste fästa särskild uppmärksamhet vid Afrikas behov.

Jag är ändå glad över att det också skett positiv utveckling i Afrika. Antalet konflikter har minskat under detta årtionde. Afrikanska unionen har förbundit sig till att stärka sin beredskap att förebygga konflikter. Finland deltar i denna viktiga verksamhet genom att stödja utvecklandet av Afrikanska unionens strukturer när det gäller fredsförmedling.

Den senaste tidens utveckling i fredsprocessen i Mellanöstern ger anledning till en försiktig optimism. Parterna verkar vara villiga att göra framsteg. Länderna utanför regionen har förbundit sig att stödja dessa åtgärder. Tack vare en växande enighet tror jag att det kan bli möjligt att inleda fredsprocessen inom en snar framtid.

* * *

Finland värderar FN-stadgan och säkerhetsrådets centrala roll högt. Vi deltar aktivt i åtgärder som strävar efter att förbättra säkerhetsrådets representativitet och effektivitet. Finland är kandidat till icke-permanent medlem i säkerhetsrådet för åren 2013-2014. Vi hoppas också att reformen av säkerhetsrådet avancerar redan under denna generalförsamling.

Säkerhetsrådets resolutioner 1325 och 1820 om kvinnor, fred och säkerhet är viktiga framsteg. De måste snabbt sättas i kraft i alla stater och under alla förhållanden.

Den internationella konferens om hur man kan stärka kvinnornas ställning, utveckla kvinnligt ledarskap och internationell fred och säkerhet, som arrangerades i Monrovia i mars, antog deklarationer gällande resolution 1325 och kvinnornas roll i klimatförändringen. Finland och Liberia arrangerade i dag här i FN ett separat evenemang, som är en uppföljning till denna konferens. Evenemanget var en succé.

I resolution 1820 fördöms sexuellt våld vid konflikter förbehållslöst. Systematiska våldtäkter ska klassas som förbjudna krigsvapen. Offren för våldtäkt och sexuellt utnyttjande ska ha möjlighet till rättegång, och våldtäktsmännen ska ställas inför rätta och dömas.

Vi anser att man kan förbättra genomförandet av dessa resolutioner genom att utse ett särskilt generalsekreterarens sändebud för kvinnofrågor och väpnade konflikter. Vi hoppas att alla medlemsstater understöder detta förslag. Jag vill tacka generalsekreterare Ban Ki-moon för att han i sitt öppningsanförande i generalförsamlingen igår tog upp våldet mot kvinnor.

Civilbefolkningen måste skyddas i konfliktsituationer. Vid FN:s toppmöte år 2005 antogs en allmän princip om skyldighet att skydda (Responsibility to Protect), som tillämpas på folkmord, brott mot mänskligheten, etnisk rensning och krigsförbrytelser. Vi måste snabbt vidta ytterligare åtgärder för att skydda civilbefolkningen mot våld. Vi är tillfreds med hur aktivt generalsekreteraren har påmint oss alla om detta viktiga åtagande.

* * *
I morse förde säkerhetsrådet en diskussion om kärnsäkerhetsfrågor. Jag är säker på att vi alla är nöjda över att nedrustningsfrågan är på stark frammarsch på den internationella agendan. Min uppriktiga förhoppning är att detta leder till verkliga framsteg.

* * *

Slutligen vill jag understryka att om vi vill försöka påverka framtiden och inte endast ta vara på det förflutna, måste vi försöka hitta sådant som förenar oss i stället för sådant som skiljer oss åt. Hållbar fred kan uppnås endast genom en öppen dialog mellan olika kulturella och religiösa samfund både inom vårt eget land och globalt. Finland stöder alla initiativ som – såsom Civilisationernas allians – främjar den interkulturella dialogen. Jag önskar dessa strävanden att främja ömsesidig enighet och fred all framgång och lovar att Finland även i fortsättningen deltar i dem.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 15.12.2009

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi