Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 16.3.2011

Tal av republikens president Tarja Halonen i egenskap av ordförande för panelen för global hållbarhet vid den interaktiva dialogen i FN:s generalförsamling i New York den 16 mars 2011

Inledningsvis vill jag uttrycka mitt djupaste deltagande till Japans folk och regering och i synnerhet till dem som förlorade sina släktingar och vänner i naturkatastrofen förra veckan. Den ännu pågående krisen är i våra tankar.

***
Det var en stor ära att bli inbjuden till denna interaktiva dialog om generalsekreterarens panel för global hållbarhet. Jag vill tacka er, ärade ordförande, för att Ni ordnat detta möte. Det är viktigt och uppmuntrande att generalförsamlingen är intresserad av vårt arbete.

Generalsekreteraren har gett panelen i uppgift att utforma en ny modell för hållbar utveckling och kolsnål välfärd för alla invånare på en allt mer belastad planet. Panelen ska avge en rapport till generalsekreteraren i slutet av detta år.

Panelen har i uppgift att på ett helhetsinriktat sätt granska globala utmaningar som klimatförändringen och elimineringen av fattigdomen. Vårt mål är att finna metoder för att kunna kombinera utveckling och dessa utmaningar.

Panelen strävar efter att hitta en balans mellan dimensionerna i den så kallade moderna treenigheten, dvs. de ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekterna av hållbar utveckling. I praktiken innebär detta att ge den sociala dimensionen större utrymme för att minska ojämlikheten och öka den sociala rättvisan. För att skapa en balanserad hållbar utveckling är det också oerhört viktigt att kvinnor får medinflytande.

Vi måste sträva efter enhetlighet mellan dessa tre dimensioner och mellan lokal och global nivå.

När det gäller globala miljöproblem har det redan gjorts framsteg på flera områden. Biodiversiteten är ett bra exempel. Åtaganden som millenniemålen för att minska fattigdomen och främja social rättvisa är betydande åstadkommanden som man måste hålla fast vid. FN har också gjort mycket för att göra den globala ekonomin mera hållbar.

Man kan dock inte förvänta sig att panelen ska kunna komma med en lösning för alla globala utmaningar. Vi har emellertid förbundit oss att klara de ambitiösa mål som har ställts upp för oss, liksom även den krävande tidtabellen.

Panelens rekommendationer kan främja beslutsfattandeprocesser regeringar emellan, såsom Förenta Nationernas konferens om hållbar utveckling. Oberoende av vilka rekommendationer vi ger i fråga om hållbar utveckling, är det i sista hand på medlemsländernas ansvar att genomföra dem. Genomförandet kan också kräva ett FN som är effektivare än i nuläget.

***
Panelen har hittills haft två möten. Mellan mötena har bakgrundsarbete utförts av arbetsgrupper, av sekretariatet och på sherpamöten. Dessutom har panelen bett om hjälp av de viktigaste intressentgrupperna och av regionala mellanstatliga organisationer.

Panelen går med vilja och entusiasm in för att fylla sin uppgift att skapa en positiv vision för en hållbar framtid. Största delen av arbetet har vi dock fortfarande framför oss, vilket panelen är väl medveten om.

Vid vårt första möte här i New York i september diskuterade vi på ett allmänt plan panelens mandat och vision. Diskussionen avslöjade att panelens medlemmar var eniga i många viktiga frågor.

Begreppet hållbar utveckling behöver inte definieras på nytt. Den definition som utarbetades för ungefär tjugo år sedan gäller fortfarande, bortsett från några små ändringar. Vid genomförandet brister det dock, vilket är det största problemet.

Vi var också eniga om att panelen ska sträva efter att få till stånd ett så praktiskt slutresultat som möjligt, helst med bästa praxis som grund.

På sitt andra möte i Kapstaden för tre veckor sedan koncentrerade sig panelen på hur dess kommande arbete ska ordnas. Panelens samlades delvis under friare former.

Vi beslöt att följande fråga ska vara rättesnöre för vårt kommande arbete: ”Hur kan man eliminera fattigdomen och minska ojämlikheten samt göra tillväxten allomfattande och produktionen och konsumtionen hållbarare, samtidigt som man motverkar klimatförändringen och beaktar gränserna för planetens bärförmåga?”

Vid diskussionerna kom vi fram till att lösningen är global hållbar utveckling, vilket betyder en hållbar planet som kan mätta befolkningens behov.

De viktigaste utmaningar som har lyfts fram är klimatförändringen och gränserna för planetens bärförmåga, miljöförstöringen, befolkningstillväxten och övrig befolkningsutveckling samt fattigdom och ojämlikhet. Vi måste också fästa uppmärksamhet vid att vår värld är sårbar för sociala och ekonomiska katastrofer och miljökatastrofer. Händelserna i Japan var återigen ett bevis på denna sårbarhet.

I Kapstaden diskuterade vi också målen för att uppnå hållbar utveckling. I detta skede av vårt arbete föreslogs fyra större grupper av mål.

För det första måste vi eliminera fattigdomen, minska ojämlikheten och öka den sociala rättvisan. För det andra måste vi övergå till hållbara produktions- och konsumtionsmodeller och heltäckande tillväxt som genererar välfärd för alla. För det tredje måste vi lära oss att klara oss med knappa resurser samt att utnyttja gemensamma resurser och ekosystem inom gränserna för planetens bärförmåga. För det fjärde måste säkerheten i dess vida bemärkelse förbättras.

För att uppnå dessa mål måste man ta till många olika medel. I detta skede tycker vi att det är skäl att leta efter metoder inom särskilt fyra områden: marknad och ekonomi, förvaltning, teknologi samt jämlikhet och stärkande av kvinnors medinflytande. Inom dessa ramar fortsätter panelen sitt arbete, och planerna blir säkert mer preciserade vartefter arbetet fortskrider.

Följande möte hålls i Helsingfors i mitten av maj, och utöver det ska två möten till hållas i år, varav det första i september under samma vecka som generalförsamlingen öppnas och det andra i slutet av året.

Panelen är även i fortsättningen öppen för utomstående insatser. Vi tar gärna emot all hjälp som regeringar, intressentgrupper och icke-statliga organisationer vill erbjuda.

Vi står även till förfogande för er, ärade ordförande och generalförsamlingen samt även för förberedelseprocessen för konferensen i Rio.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 20.6.2011

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi