Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 2.6.2004

Middagstal av republikens president Tarja Halonen vid officiella besök i Guatemala den 1.6.2004

Samarbetet mellan Finland och Guatemala började redan i början av 1990-talet, men först i och med att fredsavtalet undertecknades 1996 kom Guatemala att stå oss betydligt närmare. Redan år 1997 kunde finländarna bekanta sig med skatter från Guatemalas mayakultur då två även internationellt sett betydande mayautställningar kom till Finland. Mayakulturens hemligheter eggar vår fantasi och ju mer vi vet om denna kultur, desto mer häpna förundrar vi oss över mayafolkens byggnadskonst och estetiska gåvor. Alldeles nyligen har arkeologer gjort nya fynd som vi redan är medvetna om i Finland. Förhoppningsvis får vi i Finland redan nästa år bekanta oss med skatter från ruinerna av det enorma palats som varit beläget intill Plaza de los Serpientes i Cancuen.

Guatemalas historia låter oss ana vilken stor utvecklingspotential detta begåvade folk besitter. Jag hoppas att alla genom täckande och högklassig utbildning ges likvärdiga möjligheter att utveckla sina talanger till förmån för hela samhället. I likhet med Finland finns inte heller i Guatemala några väldiga olje- eller andra rikedomar. Rikedomar måste skapas genom flit, kunskaper och gediget kunnande. Finländarna har alltid trott på betydelsen av offentlig, allmänt tillgänglig utbildning och jämlikhet som välfärdsskapare. Därför är det inte någon tillfällighet att vi har valt utbildning till en tyngdpunkt i vårt samarbete med Guatemala.

Det tvåspråkighetsprogram som inletts denna vår har som mål att mayaspråken och mayakulturen skall bevaras. Ett av de centrala målen för denna regering är att integrera indianbefolkningen i samhället och skapa förutsättningar för ett fullvärdigt deltagande på alla områden. Även förverkligandet av demokrati förutsätter naturligtvis att såväl vuxna som unga kan läsa och förstå officiella meddelanden. Därför är ett för alla öppet och högklassigt offentligt skolväsende oumbärligt när det gäller främjandet av demokrati.

Även i Finland finns det nationella språkminoriteter utöver invandrarspråken. De svensk- och samiskspråkiga minoriteternas barn har rätt att studera på sina modersmål och man strävar efter att i mån av möjlighet ge invandrarbarn modersmålsundervisning en gång i veckan i syfte att bevara språket och kulturen. Största delen av finländarna upplever att samexisten mellan olika språk och kulturer berikar den egna kulturen.

Inom en nära framtid undertecknas även ett annat viktigt avtal. Det gäller ett utbildningsprojekt för de mänskliga rättigheterna, genom vilket utvecklingen av undervisning och forskning om de mänskliga rättigheterna vid universiteten Rafael Landivar och San Carlos stöds. Även den kvinnliga indianbefolkningen undervisas i att lära känna sina rättigheter och samtidigt har felaktiga uppfattningar rättats till. Genom undervisning har för dessa kvinnor öppnats en möjlighet att bli medvetna om de egna rättigheterna och stärka sina identiteter som samhällsmedlemmar, mödrar och kvinnor.

Finlands och Guatemalas handelsförbindelser har förblivit rätt anspråkslösa. I Finland känner man givetvis till och uppskattar Guatemalas högklassiga kaffe. På Guatemalas sydkust har ett kraftverk byggts i finländsk regi. Från Guatemala underhåller Wärtsilä alla kraftverk som företaget byggt i Centralamerika och Karibien. Det är alltså fråga om en betydande verksamhet även om den inte syns i tullstatistiken. Småföretag inom skogsbranschen i Guatemala har visat stort intresse för Finlands erfarenheter. Representanter för dessa har besökt vårt land för att utreda möjligheterna till samarbete med finländska företag. Jag hoppas att det på denna sektor skall öppna sig möjligheter till konkret samarbete. Även om elektroniken och annan högteknologi har passerat skogsprodukterna i fråga om exportmängder, utgör skogsbruket fortfarande en av hörnstenarna i Finlands ekonomi.

Våra länders utrikesministerier har inlett en förhandlingsprocess som syftar till ingåendet av ett investeringsavtal. Förhoppningsvis kan avtalet undertecknas inom en nära framtid, eftersom det skapar en grund för en likvärdig behandling av investeringar. Vi litar på att er aktiva verksamhet för främjande av integrationen mellan de Centralamerikanska länderna ger upphov till sådana konkreta resultat att förhandlingarna med EU om ett associationsavtal kan påbörjas. Ett frihandelsavtal mellan EU och Centralamerika skulle givetvis skapa allt bättre möjligheter till utveckling av den bilaterala handeln.

I valet i fjol stängde Guatemalas folk beslutsamt dörrarna för skuggor från det förflutna och riktade blicken mot framtiden. Det har förflutit bara 8 år sedan fredsavtalet slöts. Vi vet att såren efter krig inte läks snabbt. För detta krävs flera generationer. Jag vill lyckönska er med anledning av det målmedvetna verkställandet av fredsavtalet. Försoningspolitiken enar Guatemalas befolkning. Det är inte lätt, men det hjälper till att lösa samhällsproblem och främjar alla guatemalaners välbefinnande. Jag önskar Er, ärade president, lycka och framgång inför de mest utmanande åren i Ert liv!

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 1.6.2004

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi