Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 16.1.2009

Presidentti Halonen juhlisti merkkivuotta 1809 Ruotsissa

Tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistui merkkivuoden 1809 juhlallisiin avajaisiin Ruotsin valtiopäivillä yhdessä Ruotsin kuningasparin ja kruununprinsessan kanssa. Avajaisiin osallistuivat Suomesta myös pääministeri Matti Vanhanen ja puhemies Sauli Niinistö. Presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi tekivät Ruotsin kuninkaan kutsusta virallisen vierailun Ruotsiin 15.-16. tammikuuta 2009. Presidentti Halosen mukaan vierailu oli hyvin lämminhenkinen ja antoisa. Suomi ja Ruotsi ovat tehneet 14 vuoden ajan intensiivistä EU-yhteistyötä ja presidentti Halosen mukaan vierailu oli molemmille ”pohjoismaisen perheen uusi tuleminen”. Erityisesti presidentti Halonen kiitti Ruotsin kuningasparia, joka oli presidenttiparin isäntänä molempina päivinä.


Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, presidentti Halonen ja kuningatar Silvia. Copyright © Republikens presidents kansli

Ensimmäisenä päivänä torstaina 15. tammikuuta presidentti Halonen puhui Ruotsin ulkopoliittisessa instituutissa Tukholmassa. ”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka perustuu laajalle käsitykselle turvallisuudesta. Rauha nähdään paljon laajempana käsitteenä kuin pelkästään sodan poissaolona. Rauha merkitsee kehitystä, inhimillistä turvallisuutta, ihmisoikeuksien kunnioitusta, demokratiaa ja toimivaa yhteiskuntaa”, presidentti Halonen sanoi puheessaan.

Presidentti korosti pohjoismaista yhteistyötä sekä kriisinhallinnassa että Itämeren alueella. ”Itämeren alueen vakauden ylläpitäminen ja vahvistaminen on Suomelle tärkeä kysymys. Suomi on sitoutunut toimimaan koko Itämeren alueen poliittisen, taloudellisen ja ympäristöyhteistyön kehittämiseksi”, presidentti Halonen sanoi. Pohjoismailla voivat viedä eteenpäin yhteisä tavoitteita useilla foorumeilla, kuten YK:ssa, Euroopan unionissa, Etyjissä, Euroopan neuvostossa ja Natossa.

Torstaina presidentti Halonen tapasi myös Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin. Keskusteluissa oli esillä etenkin Ruotsin tuleva EU-puheenjohtajuus syksyllä 2009 ja siihen liittyen Itämeri ja ilmastokysymykset. Presidentti ja pääministeri keskustelivat myös Gazan konfliktista. Illalla ohjelmaan kuului juhlaillallinen kuninkaanlinnassa.


Presidentti Halonen ja kuningatar Silvia saavat kukat Botkyrkan ruotsinsuomalaisen koulun opiskelijoilta. Kuva: Lehtikuva

Merkkivuosi kääntää katseet tulevaisuuteen

Virallisen vierailun toisena päivänä perjantaina 16. tammikuuta presidentti Halonen tutustui Botkyrkan kuntaan. Botkyrkan ruotsinsuomalaisessa koulussa on yhteensä 140 oppilasta mukaan lukien päiväkoti, esikoulu ja koululuokat ensimmäisestä yhdeksänteen. Vuonna 2001 koulun oppilaat lähettivät tasavallan presidentille käsin piirretyn vierailukutsun ja nyt presidentti Halosella oli mahdollisuus toteuttaa vierailu.

Koululla presidentti Halonen tapasi myös ruotsinsuomalaisia järjestöjen edustajien kanssa. Presidentti esitti halunsa jatkaa keskusteluja järjestöjen kanssa kieli-, kulttuuri- ja identiteettikysymyksistä myös Suomessa. Hän toivoi erityisesti, että alkanut merkkivuosi kääntää katseen tulevaisuuteen, auttaen kehittämään kieli- ja kulttuuri-identiteettiä.

Kuningasparin opastuksella presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi tutustuivat monikulttuurisen Södertäljen kunnan toimintaan, jossa suomalaissyntyisten asukkaiden osuus on suuri. Maahanmuuttajataustainen kunta on elinvoimainen, pienyritysvaltainen ja ikärakenteeltaan nuori. Presidentti tapasi Södertäljessä myös romanivähemmistöjen, irakilaisten ja assyrialaisten vähemmistöjen edustajia ja vieraili lääkeyhtiö Astra Zenecan toimitiloissa.

Presidentti Halosen puhe Ruotsin Ulkopoliittisessa Instituutissa

Presidentti Halosen puhe juhlaillallisella

Valtioneuvoston kanslian Merkkivuosi 1809 -sivusto

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 4.2.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi