Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 31.5.2007

Republikens president Tarja Halonens hälsningstal vid Familjeföretagens förbunds 10-årsjubileum 31.5.2007

Finlands industrialisering genomfördes i tiderna i stor utsträckning av familjeföretag. Redan tidigare var den typiska formen för näringsidkande ett handelshus eller en hantverkarverkstad, där hela familjens och släktens arbetsinsats var en naturlig del av företagets verksamhet.

Familjeföretagen håller på att få ett nytt uppsving i dagens servicesamhälle. Enligt vissa statistikuppgifter är rentav 86 % av de finländska företagen familjeföretag. De flesta familjeföretag är små eller medelstora, men det finns också stora företag som sysselsätter över 250 personer. Tillsammans sysselsätter familjeföretagen över hälften av den privata sektorns arbetskraft och står för hela 40 % av alla finländska företags omsättning. Det här är siffror som har stor betydelse för vår välfärd.

Jag har tidigare diskuterat med er organisation kring vad begreppet familjeföretag innebär. Någon officiell term finns ännu inte. Enligt min åsikt är det fråga om en kombination av attityder och fakta. Inom den akademiska världen har man som kriterium för familjeföretag använt till exempel ägarandel i företaget, olika generationers deltagande i företagsverksamheten och till och med företagarens egen önskan att kalla sitt företag familjeföretag.

* * *

Jag vet att man både inom Familjeföretagens förbund och vid handels- och industriministeriet har strävat efter att skapa en klar definition av begreppet familjeföretag. Det kunde vara skäl att överväga att utveckla och ta i bruk en definition, eftersom det skulle underlätta forskningen, statistikföringen och lagstiftningen kring familjeföretagen.

Jag har haft förmånen att besöka flera familjeföretag av olika storlek och inom olika branscher på olika håll i Finland. I allmänhet anses atmosfären i familjeföretag vara god, något som även besökare ofta kan konstatera. I ett familjeföretag har kapitalet ett ansikte. Ägaren är en person som är närvarande och som man kan diskutera med. Den långsiktiga inställningen till företagandet återspeglas av det att ordet kvartal för familjeföretagaren oftare innebär ett kvarts sekel än ett kvarts år.

Familjeföretagarens tålmodiga engagemang i utvecklingen av företaget avspeglar sig såväl i företagets välmående som i arbetstagarnas välbefinnande. Jag önskar att denna för familjeföretagen karakteristiska samarbetsanda skall bevaras i den allt hårdare konkurrensen och vara till nytta både för ägarna, arbetstagarna och hela samhället.

Jag har i olika sammanhang talat mycket om globaliseringen och de utmaningar - och möjligheter – den medför för det finländska samhället. Jag har också sagt att globaliseringen åtminstone hittills har inneburit tillväxt när det gäller den materiella välfärden i ett land som Finland.

Det är dock klart att globaliseringen också för med sig allvarliga utmaningar. En allt större gemensam utmaning är hur det finländska arbetet och kapitalet skall klara sig i den allt mer globaliserade världsekonomin. Vi har alla hört nyheter om att produktion flyttas bort från Finland och om uppsägningar som kan vara relativt omfattande. Vissa av dessa nyheter har även gällt finländska familjeföretag.

Jag har också uppmärksammat det att studier i företagande försummas i små företag – sålunda också ofta i familjeföretag. Man kan ha mycket stor kunskap i fråga om en viss produkt eller tjänst, men man borde dessutom ha kunskaper i företagsledning.

Finland har fortfarande utmärkta framgångsutsikter. Vi har alla förutsättningar att upprätthålla vår konkurrenskraft även i framtiden, men det krävs satsning och samarbete. Vår nordiska välfärdsmodell har visat sig rimma väl med globaliseringen. Demokrati i kombination med social rättvisa skapar å ena sidan stabilitet i samhället. Å andra sidan möjliggör den sociala tryggheten och de kraftiga satsningarna på undervisning och forskning att människorna och företagen kan röra sig snabbt och flexibelt utifrån den rådande konkurrenssituationen. Jag önskar att vi skall kunna vidareutveckla denna styrka.

Den allt äldre befolkningen är en betydande utmaning för det finländska samhället. Samtidigt blir även företagarna allt äldre. Under de närmaste åren uppnår en mycket stor del av familjeföretagarna pensionsålder. Det kommer sålunda att ske många generationsväxlingar under de kommande åren.

Med tanke på vårt lands näringsliv är det viktigt att generationsväxlingarna kan genomföras planmässigt. På så sätt tryggas en fortsatt företagsverksamhet och därmed också arbetsplatserna. Ni företagare som är här i dag vet säkert mycket väl vilket kritiskt skede en generationsväxling är i ett företags verksamhet. Det handlar inte endast om att överföra kapital, utan också om att överföra kunnande, ansvar och tyst information till en ny generation.

Att genomföra en generationsväxling på ett framgångsrikt sätt är en stor uppgift för både ägarna, företagsledningen och personalen. Vi talade om detta under mitt besök för ett par år sedan. I vårt samhälle har frågan även uppmärksammats i det nya regeringsprogrammet, i vilket man skrivit in åtgärder som skall underlätta generationsväxlingarna. Det är viktigt för samhället att företagen fortsätter sin verksamhet och producerar arbete och skatteinkomster. Det är uppenbart att helt nya företag behövs i vårt land. Men minst lika mycket behövs de företag som redan existerar, som sysselsätter och som fortsätter att växa på en stabil grund.

* * *

Familjeföretagens förbund fyller 10 år. Trots sin jämförelsevis unga ålder har förbundet uppnått en stark position som företrädare för de finländska familjeföretagen och för inhemskt ägande med ett ansikte. Jag har också lagt märke till förbundets aktiva strävan till samarbete med olika aktörer. Ett exempel på detta är er dialog med löntagarnas centralorganisationer – FFC, FTFC och Akava – kring stärkandet av förutsättningarna för inhemskt ägande, den finländska konkurrenskraften och det finländska arbetslivet. Det handlar om gemensamma intressen.

* * *

Jag vill framföra mina varmaste gratulationer till det tioåriga Familjeföretagens förbund. Jag önskar både förbundet och alla medlemsföretag fortsatt välgång!

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 31.5.2007

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi