Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 4.9.2002

Republikens president Tarja Halonens tal vid en festmiddag med Mocambiques president och fru Joaquim Chissano som värdar den 4 september 2002



(med reservation för ändringar)


Kontakterna mellan Finland och Moçambique har alltid varit goda och problemfria. I Finland har man under årtionden känt stort intresse och sympati för ert land och folk. Vi följer noga med utvecklingen i Moçambique och deltar aktivt i byggandet av en bättre morgondag i ert land. Moçambique hör till Finlands viktigaste samarbetsländer och i framtiden kommer vi också att koncentrera alltmer biståndsmedel till stödjandet av Moçambique.

I oktober har det förflutit tio år sedan fredsavtalet slöts i Rom. Under dessa tio år har Moçambique gått mot ett demokratiskt system och marknadsekonomi. Varje nation har som mål att åstadkomma politisk stabilitet, stärka demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättsstaten samt skapa fortsatt ekonomisk tillväxt, det gäller såväl Moçambique som Finland. Jag hoppas att Moçambique fortsätter sitt arbete för att uppnå dessa mål och jag kan lova att Finland stöder er på denna väg.

Ansvaret för den nationella utvecklingen och nationens välfärd vilar framför allt på landet självt. Basen för utveckling är folkets och folkrepresentanternas målmedvetna och enade vilja att bygga en bättre framtid. Vänner kan vara ett stöd i den processen.

Vi vet alla att vi lever i en gemensam värld och att vi behöver varandra. Inte ett enda land eller folk kan ta välfärd och säkerhet för givet, om det finns stor fattigdom och krig på andra håll. Denna samhörighet och detta gemensamma ansvar kommer tydligt till uttryck i de beslut som vi fattat under toppmötet om hållbar utveckling i Johannesburg. Resultaten från Johannesburg kommer ytterligare att stärka vårt åtagande att genomföra våra beslut från FN:s millennietoppmöte: att befria mänskligheten - män, kvinnor och barn - från misär och extrem fattigdom.

En viktig metod när det gäller att övervinna fattigdomen är en rättvis utveckling inom den internationella handeln. I världshandelsorganisationen WTO:s Doha-deklaration understyrks vikten av att utveckla det tekniska biståndet och den tekniska kapaciteten när det gäller handel och investeringar. Finland har beslutat att öka stödet till program för tekniskt bistånd. Detta öppnar bättre möjligheter för utvecklingsländerna, och också för Moçambique, att integreras i det globala handelssystemet, en ökan handel med grannarna inte att förglömma. Jag uppmuntrar Moçambique till aktivt deltagande i Doha-förhandlingarna under de kommande åren.

I egenskap av den ena ordföranden för den internationella arbetsorganisationen ILO:s internationella kommission om de sociala verkningarna av globaliseringen kommer jag för egen del att göra allt som står i min makt för att globaliseringen skall kunna användas som ett medel att minska fattigdomen och främja ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling.

Moçambique har varit en positiv påverkare när det gällt bevarandet av den regionala stabiliteten och utvecklingen i södra Afrika. Jag värderar högt Moçambiques aktiva och konstruktiva roll i åstadkommandet av ett starkare och handlingskraftigare SADC. Jag uppmuntrar Moçambique att fortsättningsvis vara en aktiv påverkare när det gäller hanteringen och förebyggandet av regionala konflikter.

Regionalt samarbete ökar stabiliteten, skapar bättre förutsättningar för samhällelig och ekonomisk utveckling och ökar umgänget mellan folken och deras välfärd. Undanröjandet av regionala handelshinder ökar varje lands ekonomiska potential och exportmöjligheter och främjar därför också tillträdet till världsmarknaden.

Såsom det sägs i Moçambiques strategi för minskande av fattigdomen utgör utbildning grunden för nationens utveckling. Alla barn borde garanteras grundläggande skolgång. Också yrkesutbildningen är särskilt viktig för att olika uppgifter i samhället skall kunna skötas av yrkeskunniga och motiverade personer ur det egna folket.

Kvinnorna utgör en stor resurs som bör ges möjlighet att delta fullvärdigt i samhällslivet. Särskilt viktigt är det att förbättra flickornas möjligheter till skolgång för att på så vis öka jämlikheten mellan könen och garantera lika möjligheter för alla.

Jag har nöjet att i morgon få inviga skolan i Moamba, som har renoverats med stöd från Finland. Behovet att bygga fler skolor och utbilda kompetenta lärare är fortfarande enormt, men utvecklingen framskrider obönhörligen också inom denna sektor. Skolan i Moamba är litet steg i utvecklingen, men den ger många barn, både flickor och pojkar, en möjlighet till en bättre framtid.

Tillåt mig att höja en skål för Er och Er hustru och för det moçambikiska folkets lycka och välgång!

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 11.10.2002

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi