Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 25.2.2002

Republikens president Tarja Halonens tal vid en festmiddag den 25 februari 2002

(med reservation för ändringar)

Jag önskar Er och Ert sällskap hjärtligt välkomna till vårt vintriga Finland. Även om det är kallt ute, är det med stor värme som vi tar emot er.

Den chilenska kulturen, särskilt diktkonsten, är världsberömd. Nobelpristagarna Gabriela Mistrals och Pablo Nerudas dikter har under årtionden hänfört läsare både i Chile och Finland och i andra delar av världen. Oförglömliga är också Vicente Huidobros och Nicanor Parras lyrik och Isabel Allendes fantastiska produktion.

Finländarnas intresse för Chile är av mycket gammalt ursprung, redan från den tid då resandet var långsamt och också nyheter färdades långsamt. En globetrotter och äventyrare från Finland, Carl Edward Bladh, kom till Chile 1821 och stannade i sju år. Han var köpman och sjöfarare och gjorde noggranna och intressanta observationer som han publicerade i bokform. Hans bok Republiken Chile utkom senare också på spanska.

Idag har det stora avståndet förlorat sin betydelse. Sedan Bladhs dagar har forskningen och kunskapen om den latinamerikanska kontinenten i Finland utvidgats till att omfatta hela spektrumet av vetenskap, ekonomi, politik och kultur. Efter militärkuppen 1973 och under åren av diktatur växte det fram en stark solidaritet med Chiles folk i Finland. Till denna solidaritet bidrog också de chilenska flyktingar som kom till Finland. Med lika stort intresse har vi följt Chiles väg tillbaka till ett demokratiskt styreskick.

Chile har sedan 1990-talet - efter 17 år av militärdiktatur - stärkt sin demokrati. Som Ni själv har sagt, herr President, är övergångsperioden ännu inte förbi. Vi vet att den koalitionsregering som Ni leder strävar efter att reformera grundlagen så, att också de sista demokratibegränsande bestämmelserna från militärregimens tid upphör att gälla. Er insats har varit av stor betydelse för befästandet av den nationella enigheten, för åstadkommandet av en dialog mellan olika befolkningsgrupper och för tryggandet av att obundet rättssystem som fungerar också i svåra situationer.

I dag är Chile ett typexempel på ett land som har bedrivit en långsiktig politik. Målet är klart: att skapa ett jämlikare samhälle och att avskaffa fattigdomen genom att befästa demokratin och upprätthålla en ekonomisk tillväxt.

Chile, liksom Finland, har som mål att upprätthålla goda och fungerande bilaterala relationer med andra länder och att verka aktivt i Förenta Nationerna och andra internationella organisationer. Vi vill båda främja det globala samförståndet och den globala rättvisan och utveckla globaliseringsprocessen så, att de tjänar människornas och naturens bästa.

Finland ger sitt fulla stöd för ett associationsavtal mellan EU och Chile. Vi har som mål att avtalet skall kunna ingås under de närmaste månaderna. Det finns fortfarande punkter i förhandlingarna som är problematiska för bägge parter, men det hör till förhandlingarnas natur. Avtalet är som namnet säger mycket mer än ett frihandelsavtal. Det skapar en bas för ett fördjupat samarbete inom området för såväl ekonomiska, politiska och sociala som kulturella förbindelser.

Även om vårt handelsutbyte kvantitativt sett inte är stort, omfattar det för bägge länderna viktiga produkter som används t.ex. inom gruv- och skogsindustrin. Den vanliga konsumenten har kommit att uppskatta de utmärkta viner som kommer från Chile. Under vintermånaderna kan vi bl.a. njuta av chilenska trädgårdsprodukter.

Jag anser också vårt samarbete inom utbildningssektorn vara mycket viktigt. Det fick nya impulser när en delegation från Finlands universitetsrektorers råd besökte Chile år 2000 och ett seminarium om universitetsundervisningen i Finland samma år ordnades i Santiago. Jag tror att de erfarenheter av studier utomlands som dagens ungdom skaffar sig och de personliga kontakter som då skapas kommer att ha en stor och över flera årtionden spännande betydelse för utvecklandet av allt tätare kontakter mellan olika länder i en värld som integreras mer och mer.

Det är glädjande att också de kulturella kontakterna ökar. Ett uttryck för detta är ett utbyte av gästspel - nästa år kommer en uppsättning från operafestivalen i Nyslott att gästa Chile medan Teatro Municipal kommer till Finland.

Förbindelserna mellan Finland och Chile står på stabil grund. I fjol hade det förflutit 70 år sedan våra länder upprättade diplomatiska förbindelser. Under de senaste tio åren har det förekommit rikligt med kontakter på regerings- och statschefsnivå och också mellan våra parlament. Jag minns med stort nöje Er installation i mars 2000, som jag deltog i. Ert besök, herr President, nio år efter att president Patricio Aylwin besökte Helsingfors som representant för det nya Chile är ett uttryck för Chiles vilja att befästa och utveckla förbindelserna mellan våra länder. Vi sätter ett stort värde på Ert besök.

Jag höjer en skål för President Lagos och fru Durán de Lagos samt för det chilenska folkets lycka och välgång.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 3.5.2002

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi