Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 28.11.2005

Republikens president Tarja Halonens anförande vid 10-årsjubileumstoppmötet för partnerskapet Europa-Medelhavet, dvs. Barcelonaprocessen 27-28.11.2005

Jag är särskilt glad över att få delta i detta högtidliga jubileumsmöte för Barcelonaprocessen. I egenskap av Finlands utrikesminister deltog jag även år 1995 då samarbetet fick sin början i denna vackra stad.

Barcelonaprocessen har redan i tio års tid varit forum för öppen dialog och kraftigt ökande samarbete. Vi har tillsammans kunnat behandla problem i området och finna gemensamma lösningar på dem. Vi har skapat ett brett kontaktnätverk som numer täcker nästan alla sektorer av mänsklig verksamhet.

Det är min förhoppning att vi kan nå samförstånd om uppförandekoderna (Code of Conduct) i fråga om bekämpandet av terrorism. Finland understöder kraftigt ett aktivare samarbete mellan de myndigheter som ansvarar för inrikes och rättsliga frågor. Stärkandet av säkerheten och förståelsen förutsätter ett omfattande samarbete. I detta avseende sätter jag stort värde på den nygrundade Anna Lindh-stiftelsen vars mycket viktiga uppgift är att främja samarbete, dialog och ökad förståelse mellan olika kulturer. Jag är nöjd att Barcelonaprocessen även omfattar samarbetet mellan parlamentariker och medborgarsamhälle.

Den ekonomiska tillväxten har varit ojämn och den har inte lyckats förebygga de sociala problemen, skapa tillräckligt med arbetsplatser eller inge tillräckligt med mod och framtidsperspektiv åt den växande ungdomen i alla delar av Medelhavsområdet. I detta hänseende är våra utmaningar minst lika stora nu som de var för tio år sedan. Dessutom har många nya hotbilder aktualiserats, vilket även tyder på att vi inte klarar av att kontrollera globaliseringen och dess följder. Som många av deltagarländerna i detta möte har fått erfara har radikaliseringen och våldet ökat.

I fråga om staternas inre utvecklings- och förnyelseprocesser bör företräde ges åt de kvalitativa förändringar som syftar till demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna samt till att främja principerna om rättsstaten och god förvaltning. Dessutom vill jag betona att välfärden och den sociala jämlikheten samt den ekonomiska framgången är beroende av och stärker varandra. Detta kan jag säga av egen erfarenhet, eftersom Finland, i likhet med de andra nordiska länderna vilka bygger på den nordiska välfärdsmodellen, i många år har utsetts till världens mest konkurrenskraftiga och tekniskt mest utvecklade land.

Jag vill alldeles särskilt betona frågor som gäller kvinnors och flickors ställning. Att säkra kvinnors jämställdhet är socialt rätt och ekonomiskt sett klokt. I dagens allt mer teknikdominerade och kunskapsbetonade ekonomi utgör kvinnorna en betydande resurs. Därför måste vi inrikta oss på utbildning av kvinnor och flickor.

Den illegala och okontrollerade invandringen har under den senaste tiden även aktualiserats här i Medelhavsområdet. För att stävja detta fenomen behövs ett globalt samarbete, i synnerhet inom ramen för FN, och ett regionalt samarbete till exempel mellan EU och dess partner vid Medelhavet. Vi måste finna sätt att kontrollera hur människor rör sig över gränserna och se helheten, såväl ursprungslandet och mottagarlandet som människorna själva.

För oss finländare är Barcelonaprocessen en viktig form av samarbete, då vi själva bor vid havet. Östersjön är liksom Medelhavet ett innanhav som förenar många länder, såväl EU-medlemsstater som icke-medlemsstater. Jag tror att de erfarenheter vi har fått till exempel av att skydda Östersjön är nyttiga i samarbetet mellan EU och partnerna vid Medelhavet och vice versa. Finland stod värd för det första miljöministermötet inom Barcelonaprocessen år 1997. Det gläder mig särskilt att se att miljöfrågorna lyfts fram på ett omfattande och betydande sätt i detta samarbete.

Samarbetet inom miljöbranschen är ett område som Finland prioriterar då vi nästa år som EU-ordförandeland under ett halvt års tid även sköter ordförandeuppgiften för Barcelonaprocessen. Finland arrangerar under hösten 2006 följande utrikesministermöte inom Barcelonaprocessen. Jag vill rikta ett varmt tack till Spanien och Storbritannien för detta toppmöte. Vi lovar att göra vårt bästa för att utrikesministermötet år 2006 blir en lyckat.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 28.11.2005

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi