Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Itämeri

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 19.5.2009

Päämiehet ja yritykset yhdessä pelastamaan Itämerta – Baltic Sea Action Summit -hanke käyntiin

Tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja Baltic Sea Action Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin käynnistivät tiistaina 19. toukokuuta Baltic Sea Action Summit -yhteishankkeen. Tavoitteena on saattaa yhteen Itämeren ympärillä toimivia julkisia ja yksityisiä tahoja, jotka sitoutuvat konkreettisiin tekoihin Itämeren hyväksi. Hankkeen näkyvin osa on kaikkien Itämeren maiden päämiesten, yritysten ja kansalaistoimijoiden huippukokous Helsingissä helmikuussa 2010.

”Itämeren pelastaminen edellyttää konkreettisia tekoja. Hallitukset ja muut julkiset toimijat voivat tehdä paljon, mutta eivät kaikkea. Innovaatiot ja parhaat käytännöt Itämeren pelastamiseksi syntyvät parhaiten laajassa yhteistyössä. Tämän vuoksi haluamme koota julkisia ja yksityisiä tahoja yhteen sitoumuksilla Itämeren hyväksi. Kutsumme yhdessä pääministeri Vanhasen kanssa muut Itämeren alueen hallitusten ja valtioiden päämiehet osallistumaan tähän työhön Itämeren pelastamiseksi”, tasavallan presidentti Halonen sanoi. Katso videokooste avajaistilaisuudesta.


Pääministeri Matti Vanhanen, tasavallan presidentti Tarja Halonen ja BSAG:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin avajaistilaisuudessa Säätytalolla. Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Vanhanen linjasi kotimaisia konkreettisia toimia Itämeren pelastamiseksi. ”Itämeren tila on yksinkertaisesti niin huono, että jokaisen alueen valtion on kyettävä parantamaan suoritustaan. Kotimaassa hallitus esittää eduskunnalle ne toimet, joilla Suomen maatalouden ravinnekuormitusta vähennetään lähivuosien aikana. Avainvälineenä on maatalouden ympäristötuen entistä parempi kohdentaminen. Ympäristötuen ehtoja muutetaan heti, kun se on uuden ohjelmakauden myötä mahdollista”, hän totesi.

”Aloitteella vauhditetaan konkreettista työtä koko Itämeren laajuisesti keräämällä yhteen ne, joilla on rahaa, valtaa tai ratkaisuja. Tarvitsemme vahvaa poliittista tahtoa sekä yritysten ja kansalaisten panostusta. Eturivin yritykset ymmärtävät kyllä, että vastuun elinympäristöstämme tulee kuulua jokaisen menestyvän yrityksen toimintaperiaatteisiin nyt ja tulevaisuudessa”, BSAG:n hallituksen puheenjohtaja Herlin tiivisti aloitteen sisällön.

Kahdeksan talkoisiin jo lähtenyttä yritystä esitteli avaustilaisuudessa omat sitoumuksensa ja työkalunsa Itämeren pelastamiseen. Yritykset osallistuvat Itämeri-työhön lahjoittamalla omaa osaamistaan, tuotteitaan tai varoja projekteihin sekä kehittämällä oman alansa toimintaa Itämeri-ystävällisemmäksi. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö Itämeren alueella todettiin yksimielisesti nopeimmaksi ja kestävimmäksi tavaksi päästä suunnitelmista saavutuksiin.

Itämeren suojelukomissio Helcomin puheenjohtaja Igor Maydanov kiitti puheenvuorossaan BSAS:n alullepanijoita. ”Huippukokouksella on suuri merkitys Itämeren alueen tulevaisuudelle. Hankkeen ansiosta uskallan sanoa, etten vain toivo, vaan luotan siihen, että tulemme jättämään lapsillemme ja heidän lapsilleen nykyistä puhtaamman Itämeren”, hän sanoi.

The Baltic Sea Action Summit -hankkeen verkkosivut

Presidentti Halosen ja pääministeri Vanhasen kirje Itämeren rantavaltioiden päämiehille

Videokooste hankkeen avajaistilaisuudesta Säätytalolla 19.5.2009

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 8.12.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi