Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 10.10.2008

President Ahtisaari får Nobels fredspris

Med anledning av att president Martti Ahtisaari fått Nobels fredspris ordnades presskonferens på presidentens slott fredagen den 10 oktober. Presskonferensen kan ses som videoupptagning. * * * Uttalande av republikens president Tarja Halonen med anledning av att president Martti Ahtisaari har utsetts till mottagare av Nobels fredspris den 10 oktober 2008 "Vi har i dag fått veta att president Martti Ahtisaari har utsetts till mottagare av detta års Nobels fredspris. I sin motivering till valet tackade Nobelpriskommittén Ahtisaari för hans insatser för att lösa internationella konflikter på olika håll i världen i över tre decennier. Det är lätt att instämma i motiveringen.

President Martti Ahtisaari har i årtionden gjort ett banbrytande arbete för att lösa långvariga och svåra konflikter. Vi minns så väl hans centrala roll i lösandet av frågan om Kosovos ställning och hans framgångsrika verksamhet i Aceh i Indonesien, i fredsförhandlingarna i Kosovo under hans presidentperiod och vid självständighetsprocessen i Namibia på 1970- och 1980-talet. Ahtisaari har under sin karriär på ett förtjänstfullt sätt också skött många andra internationella uppdrag, från utvecklingssamarbete på gräsrotsnivå till höga tjänster inom FN och krävande medlings- och utredningsuppdrag.

Som finländare kan vi vara stolta över att vår nations insatser för att bygga fred i världen har gett oss den värdefullaste utmärkelsen av alla. Vi har lång erfarenhet av fredsbevarande och besitter kunskaper också inom civil krishantering. Utöver det finns det bland oss individer av Martti Ahtisaaris kaliber, som genom sina egna insatser och sin personliga kompetens har varit med om att bygga en bättre och rättvisare värld.

Jag vill framföra mina hjärtliga gratulationer till president Martti Ahtisaari med anledning av priset. Samtidigt hoppas jag att denna erkänsla ska sporra oss alla att arbeta för fred och rättvisa."

Presskonferensen som videoupptagning

Crisis Management Initiative

The Norwegian Nobel Committee

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 28.10.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi