"Den globala finanskrisen och senast den ekonomiska krisen i Europa har lärt även oss finländare att man inte kan utestänga världen", konstaterade republikens president Tarja Halonen vid det 19:e Presidentforumet torsdagen den 24 november 2011. Temat för diskussionen som arrangerades på Presidentens slott var "Finland i Europa – Europa i världen".
Finländskt arbete och välfärdssamhället samt EU:s framtid under trycket av tillväxtekonomierna var ämnen som särskilt behandlades. "Temat för det första Presidentforumet, det finländska arbetets konkurrenskraft, ligger förbryllande nära dagens diskussionstema", sade president Halonen. Det första Presidentforumet arrangerades på initiativ av republikens president i augusti 2006.
"Det nordiska välfärdssamhället, god utbildning och kompetens, men också social omsorg är basfaktorerna som ligger bakom Finlands framgång. Att pruta på dessa är både kortsiktigt och ett felaktigt sätt att spara. Internationella jämförelser och experter har bevisat detta gång på gång", sade president Halonen.
Presidenten påpekade att Europeiska unionen inte endast handlar om ekonomisk politik. "Europeiska värderingar, demokrati, de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen utgör grunden för all verksamhet och är också en målsättning. Europas roll för ökad fred och stabilitet är enligt min åsikt obestridlig."
Europeiska kommissionens vice ordförande Olli Rehn, sade i sitt inlägg vid Presidentforumet att EU måste sluta sina led och tala med en enhetligare röst ute i världen, för att unionen inte ska "underprestera" i fråga om politisk och ekonomisk auktoritet.
"Finland bör under inga omständigheter isolera sig", sade vice ordförande Rehn. "Finland har klarat sig när landet öppnat sig mot den övriga världen och litat på sig själv". Han sade sig vara bekymrad över förändringarna i det finländska samhället, överlägsenhetskänslan. "Vi agerar som om vi vore bättre folk", sade han och påminde åhörarna om slutet av 80-talet, då Finland, som kallades för Europas Japan, drabbades av en djup recession.
Enligt finansminister Jutta Urpilainen är Europeiska unionen människornas union och ska vara det också i framtiden. "Det här innebär sådana beslutsprocesser och en sådan beslutskultur som människorna godkänner och ser i sitt eget liv. För att kunna fungera ska unionen gång på gång infria sin legitimitet i människors ögon."
Diskussion uppstod också om problem i samband med finansmarknadens verksamhet. President Halonen konstaterade att man diskuterade detta livligt i början av 2000-talet. "Hur fungerar marknaden, vem bär ansvaret? Kan marknaden korrigera sig själv eller behöver vi politiskt beslutsfattande, som det talas så mycket om?"
Finansminister Urpilainen ansåg att man måste sätta gränser för finansmarknadens spekulativa vinststrävan. "De stora riskerna och att riskerna har utlösts har inte lett till att marknaden tagit ansvar för krisen på önskvärt sätt."
Till forumet hade inbjudits utöver politiska ledare även representanter för näringslivet och för olika organisationer och forskningsanstalter. Forumets ordförande var redaktör Tarmo Ropponen.
Presidentforumet har ordnats på president Halonens initiativ sedan år 2006. Tidigare forum har fokuserat på det finländska arbetets konkurrenskraft, kunnande och innovation, utrikespolitik, äldreomsorg, Östersjön, tolerans, kommunal service, de nedtystade åren i Finlands historia, Finland i förändring, grundläggande fri- och rättigheter, sysselsättning och arbetslöshet, klimatförändringen, relationsvåld, globaliseringen och FN:s millenniemål, fredsbevarande och krishantering, det arktiska området, hållbar utveckling samt kultur.
Rundradion sände Presidentforumet som direktsändning på webben, och ett sammandrag på en timme finns att se på YLE Areena.