Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 20.10.2008

President Halonen besökte den finska normalskolan i Vik

”Samtidigt som man visar respekt för andra, ska man också på rätt sätt respektera sig själv, konstaterade president Halonen när hon under sitt besök i normalskolan i Vik i oktober 2008 talade med eleverna. Presidenten och filosofen Pekka Himanen diskuterade respekt med skolans elever. Den 20 oktober firades Global Dignity Day-dagen runt om i världen.


President Halonen besökte den finska normalskolan i Vik på Global Dignity Day i oktober 2008.

Vi alla ställs dagligen inför situationer som är skrämmande eller som vi skäms för. " Ibland är det eget uppförande som är orsaken, ibland det att andra behandlat en illa. Just du kan vara den som inte ansluter sig till mobbarnas skara”, sade president Halonen.

Eleverna i Viks skola frågade fritt och framförde egna synpunkter. Eleverna oroade sig över att skolornas alltför stora gruppstorlekar inverkar på hur människorna visar respekt och hänsyn mot varandra. Äldreomsorgen igen lider av brådska och för få vårdare. ”Respekt för människovärdet från barnaår till silverhår” är viktigt, sammanfattade eleverna.

”Även om du visar hänsyn mot andra blir du inte själv alltid bemött på samma sätt", påminde president Halonen. Man ska emellertid inte ta till sig dåligt uppförande. När du förlåter någon befriar du dig från dennas dåliga uppförande, även om du inte själv godkänner ett sådant uppförande.

President Halonen berättade också om sina egna erfarenheter och skolminnen. Alla har vi något, som vi antingen är bra eller mindre bra på. Det är ändå möjligt att utvecklas på alla plan: ”Jag har lärt mig att övervinna min rädsla att uppträda” berättade president Halonen.


Filosofen Pekka Himanen och president Halonen på en gruppbild tillsammans med elever i normalskolan i Vik.
Copyright © Republikens presidents kansli

Global Dignity Day

Finska normalskolan i Vik

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 23.10.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi