Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 2.2.2006

Republikens president Tarja Halonens videohälsning till toppmötet om hållbar utveckling i Delhi i februari 2006

Mina damer och herrar,

Det är en stor glädje för mig att få framföra en varm hälsning till 2006 års toppmöte om hållbar utveckling i Delhi. Årets huvudtema – ”Linking across MDGs: Towards innovative partnerships and governance” – är mycket viktigt i dagens globaliserade värld.

Vi har ett gemensamt ansvar för vår värld. FN:s millenniedeklaration är verkligen ett grundläggande och långsiktigt politiskt ställningstagande för ett samarbete till förmån för fred, säkerhet och utveckling. Världens ledare har enhälligt godkänt millenniedeklarationen och millenniemålen. Målen fastställdes på nytt vid FN:s toppmöte i september. Vi har målsättningar, förmåga, information och resurser. Nu återstår bara genomförandet.

Vi är alla en del av detta samma världssamfund. Genom att samarbeta effektivare än hittills kan vi göra globaliseringen rättvisare och därigenom göra den till ett effektivt redskap så att vi kan uppnå FN:s millenniemål. Vi har som gemensamma mål att avskaffa fattigdom och ojämlikhet samt att främja en hållbar utveckling i fråga om ekonomi och miljö.

Jag är mycket glad att Institutet för energi och naturresurser (The Energy and Resources Institute, TERI) har ordnat detta toppmöte. Själva mötet och dess huvudtema utgör utomordentliga exempel på hur vi i praktiken kan främja hållbar utveckling. Samarbetet mellan regeringar, företag och medborgarorganisationer skapar bättre förutsättningar att påverka globala frågor på ett positivt sätt. Sammankomster som denna är av stor betydelse när det gäller att främja hållbar utveckling och uppnå FN:s millenniemål. TERI har verkat exemplariskt redan i drygt 30 års tid och aktivt eftersträvat att finna lösningar på globala problem. En del av detta förtjänstfulla arbete är att ordna toppmöten om hållbar utveckling.

TERI har koncentrerat sig särskilt på frågor som gäller energi och klimatförändring, dvs. teman som berör såväl industri- som utvecklingsländer och är sammanlänkade med varandra på ett betydelsefullt sätt. Även om det gäller en global utmaning, är kopplingen mellan energi och klimatförändring särskilt markant i utvecklingsländerna. Utvecklingsländerna har inte råd med hållbar energiproduktion och industri, vilket leder till att det är just de som lider mest av de omedelbara effekterna av luftföroreningar. Som så ofta är det kvinnor och barn som är särskilt utsatta. Klimatförändringen medför dessutom de största indirekta skadorna just för utvecklingsländerna. Översvämningar, stigande havsnivå, torka och utarmning av naturens mångfald är bara några exempel på den negativa utveckling som vanliga människor blir tvungna att leva med i vardagen.

Tillgången till energi är en viktig förutsättning för utveckling och välfärd. För oss alla är det en utmaning att producera energi på ett miljömässigt och i socialt hänseende hållbart sätt. Kan inte denna fråga lösas är följden en förvärrad klimatförändring.

Ansvaret för lösningen av problemet är gemensamt. Vårt ständiga bekymmer är hur vi skall kunna skapa hållbar ekonomisk produktion och välfärd utan att utsätta atmosfären för risker och utan att göra oss skyldiga till ohållbar användning av naturresurserna. Klimatförändringen är en global utmaning och kräver därför ett globalt svar som följer principerna i FN:s ramkonvention om klimatförändring. Kunnande, teknologiutveckling och jämlikare tillgång till nya tekniker spelar en viktig roll då det gäller avvärjningen av de hot som är förknippade med en klimatförändring.

Samarbete är förutsättningen för att vi skall lyckas. Endast genom att agera tillsammans kan vi svara på dessa utmaningar. Klimatkonferensen i Montreal visade att samarbetets betydelse står klar för alla även om förhandlingsparternas utgångslägen skiljer sig från varandra. Hållbar utveckling kan inte uppnås om vi inte kan finna jämvikt mellan ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer.

Med dessa ord önskar jag toppmötet framgång. Jag hoppas att ni kommer att ha intressanta och fruktbara diskussioner. Jag är övertygad om att mötet stärker engagemanget i arbetet för hållbar utveckling, säkerhet och alla människors välfärd.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 3.2.2006

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi