Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 8.10.2008

Republikens president Tarja Halonens tal vid en festmiddag med anledning av Turkiets president Abdullah Güls officiella besök 8.10.2008

Jag vill uttrycka min glädje och tillfredsställelse över att detta besök blivit verklighet. Ni, herr President, liksom hela er delegation är hjärtligt välkomna till Finland. Min företrädare president Ahtisaari avlade officiellt besök i Turkiet år 1999. Sommaren 2004 hade jag själv möjlighet att besöka Istanbul då jag deltog i Euroatlantiska partnerskapsrådets toppmöte.

De bilaterala relationerna mellan Turkiet och Finland är utmärkta. Det ömsesidiga intresset hos våra länder har långa traditioner – det sägs att till och med våra språk är avlägset besläktade med varandra. I år är det hundra år sedan den finländska författaren Mika Waltari föddes. Istanbul hörde till Waltaris favoritstäder och han reste dit upprepade gånger. Handlingen i många av hans historiska romaner – såsom Mikael Hakim och Johannes Angelos – utspelar sig vid Bosporens stränder. Dessa verk har också översatts till turkiska.

Kunnande och gemensamt ansvar har en viktig ställning i det finländska tänkesättet. Den starka moraliska och sociala ansvarskänslan har fött tanken om välfärdssamhället och genomförandet av det på nationell nivå här i Norden. Finland har inga betydande naturrikedomar, så människorna är vårt värdefullaste kapital. Vi vill satsa på utbildning och livslångt lärande samt trygga den sociala rättvisan i vårt land. Dessa är grundläggande faktorer också med tanke på Finlands internationella konkurrenskraft.

Handeln mellan våra länder har vuxit kraftigt under de senaste åren och vårt handelsutbyte har redan två år i följd överstigit en miljard euro. Allt fler finländska företag visar intresse för Turkiet och cirka tvåhundra finländska företag finns representerade i ert land. Det finns en stor potential att utveckla handeln ytterligare. Detta framgick också vid företagsdelegationernas möte i dag.

Under de senaste åren har också intresset för att investera i Turkiet ökat märkbart. Förhandlingar om att förnya investeringsöverenskommelsen mellan våra länder har redan förts. Jag hoppas förstås också att turkiska företag blir intresserade av de investeringsmöjligheter som finns i Finland.

I dag är Turkiet ett av finländarnas favoritsemestermål. Närmare hundratusen finländare semestrar varje år i ert land och ett stort antal finländare har skaffat sig en semesterbostad i Turkiet.

* * *

Turkiet fick status som kandidatland till EU under Finlands första ordförandeskap hösten 1999. Vårt land har klart stött Turkiets strävanden att bli fullvärdig medlem av unionen. Vi följer fortfarande samma linje.

Vägen mot ett EU-medlemskap är lång och kräver mycket arbete. Det är fråga om en process som sträcker sig över flera valperioder, i vilken stärkandet av demokratin och de mänskliga rättigheterna har en central ställning. Det samma gäller också utvecklandet av rättsstaten och god förvaltning. Även ett fullvärdigt medlemskap är en fortgående utvecklingsprocess där nya gemensamt överenskomna förpliktelser verkställs.

Vi hoppas att ni målmedvetet fortsätter genomföra reformer och ändra er lagstiftning i enlighet med EU:s krav, i syfte att uppnå ert mål, en stabil och välmående stat. Av egen erfarenhet kan vi säga att det är viktigt att också medborgarna hålls ajour om hur medlemskapsprocessen framskrider. I Finland skapades ett särskilt nätverk för EU-information, vilket fungerade i hela landet och via vilket medborgarna kunde få svar på sina frågor.

Turkiet är en aktiv och betydande regional aktör. Turkiets strategiska ställning och roll är viktig oavsett om det gäller västra Balkan, Kaukasien, fredsprocessen i Mellanöstern eller situationen i Mellanöstern i ett bredare perspektiv.

Vi välkomnar det initiativ som Ni, ärade president Gül, tog tillsammans med er armeniske ämbetsbroder president Sarkissian för att utveckla relationerna mellan Turkiet och Armenien. Vi önskar bägge parter framgång och tålamod i denna känsliga process. Förhoppningsvis är det i och med ert initiativ också möjligt att göra framsteg när det gäller att lösa konflikten i Nagorno-Karabach. I egenskap av OSSE-ordförandeland ger Finland Armenien och Azerbajdzjan allt sitt stöd för att de ska få till stånd en hållbar lösning.

Ni har som Svartahavsland följt med konflikten i Georgien på nära håll. Lösningen måste utgå från parterna, men det internationella samfundets stöd är nödvändigt. Det är än en gång skäl att betona vikten av intensivt samarbete mellan Europeiska unionen, FN, OSSE och Europarådet för att trygga den regionala stabiliteten.

När det gäller krishantering bör Europeiska unionen och Nato samarbeta friktionsfritt. Dessutom måste den politiska dialogen organisationerna emellan förbättras.

Mitt i den världspolitiska vardagens virrvarr måste vi bedriva ett långsiktigt arbete för att dialogen mellan kulturerna och religionerna ska fördjupas. Genom samarbete kan vi öka toleransen och den ömsesidiga förståelsen. Turkiet har en viktig roll när det gäller verksamheten inom Alliansen mellan civilisationer, vars första möte ordnades i Madrid i januari i år. Vi värdesätter er aktivitet i denna fråga.

* * *

Jag har känt er personligen redan under många år. Vi har båda representerat vårt land i Europarådets parlamentariska församling (Parliamentary Assembly of the Council of Europe, PACE).

Herr President, jag vill utbringa en skål för Er och Er hustru, för det turkiska folkets lycka och välgång samt för vänskapen och samarbetet mellan våra länder.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 8.10.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi