Torsdagen den 11 augusti arrangerades det artonde Presidentforumet i Gullranda. Temat var "Kultur för alla". Vid forumet diskuterades kultur i vid bemärkelse, både som ett samhälleligt fenomen och en källa till välbefinnande och som kulturell mångfald.
"Kulturen tillhör alla: den bör vara tillgänglig för alla oberoende av bostadsort, ekonomisk situation eller andra motsvarande faktorer", påpekade president Halonen i sitt öppningsanförande.
Presidenten underströk vikten av att beakta barn och unga. "Barn och unga behöver konst och kultur särskilt med tanke på utvecklingen av sitt eget liv och sina kunskaper, färdigheter och känsloliv. Det är lättare för dem som redan har sysslat med konst och kultur som barn att även göra det som vuxna". President Halonen sade sig också vara glad över att den nya regeringen i sitt program meddelat att den vill stärka skolundervisningen i konst- och färdighetsämnen.
President Halonen betonade dessutom kulturens allt mer internationella och multikulturella dimension. "Vi har av tradition starka minoritetskulturer och dessutom stärks invandrarnas egen kultur i vårt land hela tiden. En allt intensivare europeisk och internationell integration hör till tidsbilden. Den utesluter dock inte att vi värdesätter vår egen kultur", konstaterade hon.
Utöver republikens president höll även undervisningsminister Jukka Gustafsson och politices doktor Hanna-Liisa Liikanen anföranden. Till forumet hade inbjudits deltagare från olika områden inom kulturen, bl.a. konstnärer och företrädare för olika kulturevenemang och kulturcentrum.
Presidentforumet ordnades nu för första gången på republikens presidents sommarresidens Gullranda.
Forumet finns att se i sin helhet som videoupptagning..
Presidentforumet har ordnats sedan 2006. Tidigare forum har fokuserat på det finländska arbetets konkurrenskraft, kunnande och innovation, utrikespolitik, äldreomsorg, Östersjön, tolerans, kommunal service, de nedtystade åren i Finlands historia, Finland i förändring, grundläggande fri- och rättigheter, sysselsättning och arbetslöshet, klimatförändringen, relationsvåld, globaliseringen och FN:s millenniemål, fredsbevarande och krishantering samt det arktiska området och hållbar utveckling.