Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 24.12.2011

Tasavallan presidentin joulutervehdys suomalaisille rauhanturvaajille 24.12.2011

Hyvät suomalaiset rauhanturvaajat,

Suomella on pitkät ja kunniakkaat perinteet rauhanturvaamisessa. Maamme on osallistunut rauhanturvaamiseen ja sotilaalliseen kriisinhallintaan jo pitkälti yli 50 vuoden ajan. Vuonna 1956 ensimmäiset rauhanturvaajat lähtivät Suezin operaatioon. Sittemmin kymmenettuhannet suomalaiset ovat palvelleet rauhanturvaajina ympäri maailmaa. Tälläkin hetkellä suomalaisia on sotilaallisen ja siviilikriisinhallinnan tehtävissä useita satoja. Monet teistä ovat joulunakin palveluksessa kaukana kotimaastanne.

Kriisinhallinta on työtä rauhan, turvallisuuden, demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden hyväksi. Tehtävä on arvokas ja kunniakas. Osallistuminen kriisinhallintaan on osa kansainvälisen vastuun kantamista, mutta samalla myös oman puolustuskykymme parantamista.

Suomalaiset miehet ja naiset ovat menestyneet erinomaisesti kriisinhallintatehtävissä. Te jatkatte omalta osaltanne tuota perinnettä. Suomalainen luonteenlaatu, korkea koulutustaso ja periaatteemme suhtautua tasapuolisesti eri kansallisuuksiin ja kulttuureihin antavat hyvät edellytykset menestyksekkäälle kriisinhallinnalle.

Afganistan on edelleen Suomen kriisinhallinnan painopistealue. Olosuhteet siellä ovat haastavat. Vaikeissakin oloissa suomalaiset sotilaat ja siviilikriisinhallinnan asiantuntijat ovat toimineet korkeatasoisesti. Tästä sain omakohtaisen käsityksen viime tammikuussa vieraillessani suomalaisen kriisinhallintajoukon luona Afganistanissa ja tavatessani siellä myös siviilikriisinhallinnan toimijoita.

Tavoitteena on, että lopullinen vastuunsiirto Afganistanin omille turvallisuusviranomaisille toteutuisi vuoden 2014 loppuun mennessä. Kansainvälistä läsnäoloa ja erilaista tukea vakaan yhteiskunnan rakentamiseksi tarvitaan varmasti vielä sen jälkeenkin.

Rauhanturvaaminen ei ole vaaratonta. Jokainen kriisinhallintatehtävissä oleva joutuu tiedostamaan myös tehtävän riskit. Siitä huolimatta suruviestin saapuminen on aina järkytys koko maalle. Tänä vuonna menetimme suomalaisen rauhanturvaajan palvelustehtävässä Afganistanissa.

Keskustelua on käyty myös kriisinhallintatehtävissä vammautuneiden asemasta. Oikea lähtökohta on, että mahdolliset korvausturvan puutteet korjataan ja erilaisesta kuntoutuksesta huolehditaan. Suomen on kannettava vastuunsa kansainvälisiin tehtäviin lähettämistään miehistä ja naisista.

Päättyvän vuoden aikana maamme merivoimat oli ensimmäistä kertaa mukana alusyksiköllä kriisinhallintaoperaatiossa. Miinalaiva Pohjanmaan osallistuminen EU (NAVFOR) Atalanta-operaatioon auttoi ihmisiä ja antoi hyödyllisiä kokemuksia toiminnasta erityisoloissa.

Pidän Yhdistyneiden kansakuntien johtamaan kriisinhallintaan osallistumista tärkeänä. Suomalaisten rauhanturvaajien määrä maailmalla on ensi vuonna kasvamassa. Olemme lähettämässä Libanoniin YK-operaatioon ensi keväänä merkittävän määrän rauhanturvaajia. Joukon tehtävänä on tukea Libanonin armeijaa ja rajaviranomaisia sekä varmistaa humanitaarisen avun perille vieminen ja pakolaisten paluu.

Hyvät rauhanturvaajat,

Joulu on rauhan ja hyvän tahdon juhla. Te teette työtä vaativissa oloissa rauhan ja hyvän tahdon edistämiseksi kaikkialla. Tässä tehtävässä teillä on suomalaisten varaukseton tuki ja kohdemaittenne asukkaiden arvostus.

Jouluna perheen ja läheisten merkitys on tärkeä. Teidän rakkaanne muistavat teitä varmasti lämmöllä, vaikka olettekin kaukana. Käyttäkää tekin jouluna aikaa siihen, että muistatte läheisiänne.

Kiitän teitä menestyksekkäästä toiminnastanne. Toivotan teille ja läheisillenne rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2012.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 16.12.2011

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi