Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 27.8.2009

Tal av republikens president Tarja Halonen vid befordringen och utnämningen av kadetter den 27 augusti 2009

Kadetter!

Jag gratulerar er hjärtligt till er med framgång avlagda officersexamen. Jag befordrar er till löjtnanter och utnämner er till tjänster inom försvarsmakten och gränsbevakningsväsendet.

Ni har nu genomgått en förnyad och förbättrad utbildning. Syftet med den reform som gjorts har varit att svara mot de förändringar som skett i samhället och också att utveckla studiernas innehåll så att utbildningen skapar en stabil grund för en allt kunnigare officerskår.

Den nya examensstrukturen omfattar ett treårigt kandidatskede, en fyraårig arbetslivsperiod och ett tvåårigt magisterskede. De bildar en dynamisk helhet som erbjuder många möjligheter. Perioden i arbetslivet stärker ert praktiska kunnande och ger en värdefull erfarenhetsgrund som ni kan utnyttja när ni avlägger den högre högskoleexamen, magisterexamen i militärvetenskaper.

I enlighet med försvarsmaktens uppgifter ligger tyngdpunkten i officersutbildningen fortfarande på frågor som anknyter till Finlands militära försvar. Nu efter utexamineringen kommer ni att utföra uppdraget konkret i olika uppgifter inom armén, marinen och flygvapnet.

I vårt system, som grundar sig på allmän värnplikt, är officerarnas ansvar och gedigna kunnande viktiga garanter för kvalitet och funktionalitet i utbildningen av beväringar och reservister.

Utbildningen av värnpliktiga, beväringar och reservister, är en av försvarsmaktens huvuduppgifter i fredstid, och den bjuder på stora utmaningar. Olika samhälleliga fenomen framträder också i arbetet med värnpliktiga. De unga är ofta kritiska, men också kunskapstörstande. Detta förutsätter yrkesskicklighet av utbildarna, det vill säga omsorgsfull planering av utbildning och övningar samt samarbets- och kommunikationsförmåga. Det gemensamma ansvaret och gemenskapskänslan är individens och samhällets viktigaste resurs och framgångsfaktor.

Er utbildning ger er också grundläggande beredskap att sköta den andra av försvarsmaktens viktiga uppgifter, att stödja andra myndigheter. Såväl försvarsmaktens som gränsbevakningsväsendets officerare deltar ju i samma kurser redan under kadettiden. Genom detta samarbete, som påbörjats redan i utbildningsskedet, strävar man efter att skapa goda möjligheter till ömsesidigt myndighetsstöd.

Som kadetter har ni redan fått grundläggande beredskap för försvarsmaktens tredje viktiga uppgift, internationell krishantering. Vårt internationella samarbete förutsätter att officerarna känner till de militära verksamhetsformerna på det internationella planet och att de har goda språkkunskaper.

Vår utrikes- och säkerhetspolitik grundar sig på en bred säkerhetsuppfattning. Vi vill bidra till att förebygga och lösa kriser och konflikter genom utvecklings-, människorätts- och vapenkontrollpolitik och genom att delta i internationell krishantering. Detta deltagande utgör en del av såväl skapandet av säkerheten i Finland som det internationella ansvaret. Genom de erfarenheter som samarbetet ger oss kan vi samtidigt stärka vår nationella försvarsförmåga.

Utgångspunkten är att de krishanteringsoperationer som Finland deltar i ska ha bemyndigande av FN, även om 2006 års lag om militär krishantering tillåter vissa undantag. För närvarande deltar finländare i operationer under FN:s, EU:s och Natos ledning, och operationerna är bemyndigade av FN.

De kriser som det internationella samfundet ställs inför har med tiden blivit allt mer komplicerade. Vi har ansett det vara viktigt att den militära och civila krishanteringen samt utvecklingssamarbetet och den humanitära hjälpen utgör en del av det internationella samarbetet i stort. Det kan ta flera år att åstadkomma ett hållbart resultat. Det är också därför viktigt att operationerna har ett så starkt och brett nationellt och internationellt stöd som möjligt.

I dagens väpnade konflikter har kriget flyttat från fronten till torg och gårdar. Det är främst civilpersoner som lider av detta; barn, åldringar – och kvinnor. Därför måste kvinnorna oftare än i dagens läge tas med också i fredsbygget. I Finland beaktas detta i högre grad än tidigare i enlighet med FN:s resolution 1325, ”Kvinnor, fred och säkerhet”. I det praktiska arbetet runtom i världen kommer detta ännu att bli en stor utmaning för er, men var starka.

Försvarshögskolans rektor, chefer och lärare,

Jag vill åter igen tacka er för det förtjänstfulla arbete ni utför. Ni är garanter för den höga nivån på den finländska officersutbildningen, vilken också värdesätts internationellt. Tack vare er undervisning och ledarförmåga är dessa unga officerare i dag redo för de uppgifter som väntar på dem.

Unga officerare!

Det här är utan tvivel en oförglömlig dag för er. Ni har gjort er förtjänta av de gratulationer och bevis på uppskattning som ni i dag mottar. Kom också ihåg att vara tacksamma för det stöd som ni fått av era närstående.

Jag önskar er alla framgång i era kommande uppgifter. Ert fosterland litar på er.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 27.8.2009

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi