Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 11.2.2011

President Halonen till Namibia och Sydafrika

Republikens president kansli
Pressmeddelande 11.2.2011

Republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi besöker Namibia och Sydafrika den 21-25 februari 2011.

På sitt statsbesök i Namibia den 21-23 februari träffar president Halonen president Hifikepunye Pohamba för officiella diskussioner. Utöver bilaterala relationer behandlar presidenterna aktuella regionala och internationella frågor. President Halonen bekantar sig också med frivilligorganisationernas utvecklingssamarbetsprojekt.

Under statsbesökets sista dag besöker president Halonen staden Ondangwa i norra Namibia. Där ska hon bekanta sig bland annat med den skola och sjukhus, som finländare har grundat. En del av de pågående reparationsarbetena finansieras också av Finland.

Finland och Namibia har genom historien haft täta och nära relationer. Finländska missionärer sändes till norra Namibia redan på 1870-talet, och finländska frivilligorganisationer har varit aktiva i landet. Namibia var länge ett av målländerna för det finländska utvecklingssamarbetet, men efter att landets levnadsstandard ökat har man från utvecklingssamarbete gått över till institutionellt samarbete bland annat inom gruv-, energi- och undervisningssektorerna.

Från Namibia reser president Halonen till Kapstaden i Sydafrika, där ett möte för FN:s högnivåpanel för global hållbarhet arrangeras den 24-25 februari. President Halonen delar panelens ordförandeskap med Sydafrikas president Jacob Zuma.

President Halonen och doktor Arajärvi återvänder till Finland den 26 februari.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 11.2.2011

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi