Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 11.7.2007

Slottets inventarier avslöjar sina hemligheter

En genomgång av inventarierna i Presidentens slott visade att möblerna är äldre än man trodde. De äldsta möblerna kommer från Bockska huset vid Senatstorget som Alexander I för egna medel lät inreda till kejserligt residens 1819. För forskarna var det en överraskning att det fanns så många möbler från denna tid. - Det finns också många uppgifter om möblerna som bygger på muntlig tradition, men när de undersöktes närmare visade det sig att de inte alltid stämde, berättar museichef Kari-Paavo Kokki.Presidentens slott är byggt på 1810-talet och var ursprungligen köpmannen och skeppsredaren J.H. Heidenstrauchs bostadshus. I huset fanns också affärslokaler och lager. År 1837 inköptes huset och blev efter en om- och tillbyggnad som var färdig sex år senare kejsarens och storfurstens residens i Helsingfors. När Finland blev självständigt renoverades palatset och blev residens för republikens president 1921.


Sittgruppen i hassel i Gula salen är ett av de finaste empiremöblemangen i Finland. Copyright © Republikens presidents kansli

Genomgången av slottets inventarier gjordes av forskaren Jukka Relas och arbetet leddes av chefen för Heinola stadsmuseum Kari-Paavo Kokki. De berättar att Presidentens slott visade sig vara ett mycket mångsidigare och intressantare objekt än väntat. Den nya genomgången av inventarierna visade t.ex. att konsolborden och speglarna som man tidigare trodde var repliker gjorda på 1920-talet är från Alexander I:s tid.

- Det var en överraskning hur mycket fina material som använts: purpurrött, kungsblått, grönt, gult, tofsar, snörmakerier, gardinfransar. Inredningen har inte alls varit anspråkslös. Slottet idag är resultatet av olika renoveringar som följt funktionalismens ideal. Av den kejserliga prakten finns bara smulor kvar, berättar Kokki.


Landets finaste empiremöblemang

Den finaste helheten från 1800-talets början är sittgruppen i hassel i Gula salen. Möblemanget som är tillverkat i S:t Petersburg är enligt forskarna en av de förnämligaste empiregrupperna i Finland. Förgyllningarna är gjorda senare under president Ståhlbergs tid på 1920-talet. Armstöden påminner om marskalkstavar eller eldrör. Gruppen står i en värdig miljö; i Gula salen tar republikens president emot gäster och ger intervjuer.

Också de tre kristallkronorna i slottets matsal, som härstammar från Bockska huset, hör enligt Jukka Relas till de finaste i Finland. I slottet finns också tre takkronor i ampelform från Alexander I:s tid. - Tyvärr har ampelkronornas ursprungliga skålformiga bottnar i slipad kristall, som syns på gamla fotografier, ersatts med bottnar i glas, berättar Relas.


De tre takkronorna i matsalen är från Alexander I:s tid. Copyright © Republikens presidents kansli

När det hus som nu är Presidentens slott inreddes 1838 för att bli kejserligt palats gjordes många anskaffningar. Nytillverkade möbler beställdes från en av de finaste affärerna i S:t Petersburg, Gambs Fréres. - Även om Helsingfors var en provinsiell plats, inreddes palatset med det bästa som kunde fås i S:t Petersburg. Kanske inte lika praktfulla som de inventarier som fanns i Vinterpalatset, men de näst bästa, berättar Kari-Paavo Kokki.


Helanders kandelabrar återfunna

Man glömde inte heller det finländska hantverket när det kejserliga palatset inreddes. Till matsalen beställdes 1843 stolar i gotisk stil av snickarmästaren Johan Gustaf Lindh som var verksam i Helsingfors. Stolarna finns numera på Ekudden. Ett bronsur från 1859 som är gjutet av de berömda bröderna Helander från Kalajoki mäter tiden i presidentens arbetsrum.

Det som är speciellt är att benen på alla stolar och soffor i senempire, som beställdes till spegelsalen 1843 av snickarmästare Gustaf Ferdinand Lax, har bytts ut på 1950-talet. - Någon har gjort ett stort arbete, och vi kan bara försöka gissa varför, säger forskarna.

Med tiden har tyvärr många möblemang skingrats. Från slottet har möbler förts bl.a. till Smolna, Gullranda och Ekudden och en del har helt enkelt försvunnit. Gamla kvitton avslöjar t.ex. att Helanders bronsur hade sällskap av två signerade kandelabrar - de återfanns nu i Villa Bjälbo. Villa Bjälbo, som köptes 1904 och var den ryska generalguvernörens sommarbostad, har under självständighetstiden varit statsministerns tjänstebostad.


Uppe: Benen på möblerna som tillverkades av G.F. Lax byttes ut senare. Borden som är tillverkade på 1900-talet har ben av gammal modell. Nere: Uret som är gjutet 1859 av bröderna Helander mäter tiden i presidentens arbetsrum.

Tidens trender och husteknik har tillsammans med den personliga smaken alltid styrt inredning och renoveringar. Med undantag för andra våningen har nästan alla kakelugnar i slottet rivits. På 1970-talet tyckte man också att blinddörren, som betonade symmetrin i presidentens officiella arbetsrum, var onödig.

Många känner också till det turkiska rummet från gamla fotografier. Rummet inreddes av president Ståhlbergs barn i en exotisk österländsk stil som var på modet under 1920-talet. De två följande presidenterna, Svinhufvud och Relander trivdes ännu bra i rummet, men under president Kallios tid var exotismens tidevarv redan förbi.

Ingen lyx under självständighetstiden

De nyanskaffningar som har gjorts under självständighetstiden har följt tidens stil och smak och samlingen av antika möbler har just inte kompletterats. De nya möblerna har närmast varit av god baskvalitet och inte längre av toppkvalitet som under föregående århundrade.

Jukka Relas har inte bara inventerat utan också gjort upp en ny plan för möbleringen på slottet. I framtiden kommer de olika möblemangen att kompletteras genom att möbler som har förts bort återbördas till slottet och restaureras och förses med enhetlig möbelklädsel.

Vackra bronser

Bland slottets inventarier finns förutom Helanders bronser också flera fina förgyllda bronspjäser. Bland de föremål som Alexander I köpte fanns också ett par kandelabrar med segergudinnan Viktoria, tillverkade i S:t Petersburg. En bordsplatå i empirestil och en fot till en skål som är köpta 1865 är antagligen de finaste i Finland. De hade tidigare tillhört ministerstatssekreterare Robert Henrik Rehbinder. Senare utökades bronsföremålen med kandelabrar i nyrokoko, serveringsskålar och takkronor.

Bordsplatån och den tillhörande skålfoten är utlånade till Heinola stadsmuseums sommarutställning Kullalla aateloidut - förgyllda bronser från 1700-talet till 1900-talet. Utställningen pågår till den 9 september 2007.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 10.1.2011

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi