Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 9.6.2007

Republikens president Tarja Halonens tal vid Ålands självstyrelsedag den 9 juni 2007

Landskapet Åland har en unik statsrättslig ställning. I folkrättsligt avseende är Åland en autonomi, där demilitariseringen och neutraliseringen är viktiga element. Självstyrelsens syfte är att garantera landskapets befolkning dess svenska språk, kultur och lokala sedvänjor samt att göra det möjligt för befolkningen att själv ordna sin tillvaro inom gränserna för landskapets statsrättsliga ställning.

När vi i dag firar 85-årsjubileum finns det orsak att minnas de tilldragelser som ledde till självstyrelsens uppkomst. Vi vet att självstyrelsen har sin grund i Nationernas Förbunds beslut och den så kallade Ålandsöverenskommelsen med Sverige. Vi vet också att långt ifrån alla vid den tiden tyckte att lösningen var den bästa tänkbara – liksom vi vet att det finns de som i dag vill ifrågasätta systemet och Finlands regerings vilja att leva upp till sina förpliktelser.

Självstyrelselagen från år 1991 är en viktig milstolpe i landskapets historia. När lagförslaget lades fram deklarerade regeringen att en utgångspunkt för reformen var att Nationernas Förbunds beslut och Finlands åtgärder med anledning av beslutet samt internationella åtaganden rörande Åland skall uppfyllas. Den internationella lösningen för landskapets ställning är historiskt viktig och har således än i dag betydelse. Viktigast i dag är ändå att självstyrelsen är grundlagsfäst och att självstyrelselagen inte kan ändras eller upphävas utan lagtingets bifall.

Ser vi tillbaka på självstyrelsens 85-åriga historia, kan vi konstatera att samtliga syften med självstyrelsen har uppfyllts utomordentligt väl. Genom självstyrelselagen har landskapet fått en omfattande lagstiftningsrätt och stor ekonomisk rörelsefrihet. Det svenska språket, kulturen och de lokala sedvänjorna blomstrar också på 2000-talets Åland. Landskapet är också i ekonomiskt hänseende välmående. Åland har utvecklats till en plats på jorden där det är tryggt att leva och bo.

Självklart är att inget samhällssystem är perfekt i alla avseenden och att alla inte kan tycka lika om allt. Att landskapet och riket inte alltid har samma uppfattning om behoven att utveckla självstyrelsen är också naturligt. Det nya regeringsprogrammet fäster särskild vikt vid Ålands status med självstyre.

För Åland har inträdet i Europeiska unionen inte bara betytt fördelar utan också en hel del administrativt arbete och en känsla av otillräckliga möjligheter att påverka de beslut som fattas. När det gäller ändringar av EU:s grundfördrag är det nödvändigt att lagtinget i god tid är involverat i förhandlingarna på ett sådant sätt att problem inte uppstår när fördraget skall sättas i kraft. En annan aktuell fråga för Åland har varit Ålands talerätt vid EG-domstolen. Utrikesministeriet har tillsatt en arbetsgrupp med Ålands representanter och riksmyndigheterna för med uppgift att tillsammans se över systemet för hur Ålands talerätt vid EG-domstolen förs. Jag önskar att den dialog som har inletts mellan Finlands regering och landskapsregeringen skall leda till konstruktiva och praktiska lösningar. Så att landskapet är tillfreds med det sätt på vilket Ålands synpunkter förs fram på EU-nivå.

Man kunde säga att så som i alla levande förhållanden finns spänningar mellan en autonomi och dess moderland. En utveckling av självstyrelsen behöver ändå inte alltid fokusera på lagändringar eller behörighetsfrågor. Många av de dagspolitiska frågorna kan lösas effektivt genom samarbete och en dialog i ömsesidigt förtroende. Min förhoppning är att landskapet och riket skall kunna bygga upp ett aktivt och konstruktivt samarbete med sikte på att trygga landskapets ekonomi, välfärd och miljö och att samarbetet inom kultur och utbildningsväsendet intensifieras.

Östersjöregionen har utvecklats till en dynamisk region med en växande ekonomisk och kulturell aktivitet, som också innebär konkurrens om handel, sjöfart och turism. Åland har ett centralt läge i Östersjön och ett stort kunnande på många områden. Landskapet kan med tillförsikt se framåt. Jag önskar alla ålänningar lycka och välgång på 85-årsdagen!

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 21.12.2007

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi