Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 3.5.2007

Tal av republikens president Tarja Halonen vid en festmiddag med Tysklands förbundspresident Horst Köhler som värd 3.5.2007

(med reservation för ändringar)

Det är en stor glädje för mig och min make att få göra ett statsbesök till Tyskland. Relationerna mellan våra länder är goda och besöksutbytet har varit livligt. Det visar på ett intresse från båda parter och en vilja att lära känna varandra ännu bättre. Också vi, Herr förbundspresident, har träffats många gånger förut.

I Finland hade vi riksdagsval i mitten av mars. Till min glädje kan jag berätta att 84 av den nya riksdagens 200 ledamöter är kvinnor. Den nybildade regeringen består av 20 ministrar av vilka 12 är kvinnor. Jag är övertygad om alla ministrars kompetens och jag tror att också de nya ministrarna snart har för avsikt att knyta goda samarbetskontakter med sina tyska kolleger. I mitt följe under detta besök ingår redan vår nya utrikesminister Ilkka Kanerva.

Under de senaste åren har ett omfattande internationellt intresse riktats mot den finländska innovationsverksamheten och det finländska utbildningssystemet. Finland har klarat sig bra i internationella jämförelser av konkurrenskraften och i OECD:s Pisa-undersökning. Vi har medvetet satsat kraftigt på undervisning, forskning och utveckling, eftersom vi tror att man endast med hjälp av kvalitet och kunnande kan klara sig i den internationella konkurrensen. Forsknings- och utvecklingsverksamhetens andel av bruttonationalprodukten är ca 3,5 procent. Denna siffra överskrider med råge det mål som EU ställt upp. Många delegationer, även från Tyskland, har besökt vårt land för att bekanta sig med den så kallade finska modellen. Därför ingår en utbildnings- och handelsdelegation på hög nivå i vårt följe.

* * *

Bilaterala relationer utgör fortfarande en viktig del av det internationella samarbetet och är nödvändiga även mellan Europeiska unionens medlemsstater. Också EU behöver stöd från oss alla, även om det är känt att det fanns förväntningar på att många besvärliga frågor skulle avgöras just under Tysklands EU-ordförandeskap. Tysklands ordförandeskap har förlöpt väl och även mindre medlemsstaters åsikter har beaktats. Både energi- och klimatbesluten som fattades av Europeiska rådet i mars och Berlindeklarationen utgör en god grund för Europeiska rådets möte som hålls i juni.

Europeiska unionen behöver ett nytt konstitutionellt fördrag. Ordförandelandet Tyskland har en ambitiös plan när det gäller att få till stånd ett nytt fördrag. Herr förbundspresident, jag vill ännu här upprepa att Finland tänker i samma banor och att vi stöder Er när det gäller att uppnå detta mål.

Det europeiska samarbetet och den europeiska integrationen för att främja fred, stabilitet och välfärd är en framgång. Det europeiska värdearvet baserar sig på respekt för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Dessa gemensamma värden har betonats i våra gemensamma europeiska institutioner, först i Europarådet och sedan även i Europeiska unionen.

Behovet av samarbete är lika aktuellt i Europa i dag som för mer än fem decennier sedan. Även om hotet om ett traditionellt krig i vår världsdel har avvärjts – mycket tack vare den europeiska integrationen – återstår många nya utmaningar. Globaliseringen, en hållbar utveckling, klimatförändringen och energisäkerheten är frågor som inget land kan lösa på egen hand. De hållbara lösningarna kan endast vara gemensamma - europeiska och globala.

Utvidgningen av Europeiska unionen med tio länder för tre år sedan och med ytterligare två länder i år visar vilken styrka en övergripande integration har. Utvecklingen har emellertid skett stegvis, ibland snabbt och ibland långsamt. Det är viktigt med idoghet och ärlighet - Europa kan inte byggas utan medborgarnas bistånd och stöd.

Europeiska unionens betydelse i världen har vuxit. Med sina 27 medlemmar och sin starka ekonomiska betydelse är den nu en mycket viktigare faktor än tidigare. Men jag tror att vårt inflytande också baserar sig på förhoppningen om en bättre värld – på det att människor och länder kan påverka utvecklingen. Och att de vill göra det. Europas eget utvecklingsunder grundar sig på detta och EU är redo att dela partnerskapet även med andra. Därför är det viktigt att man kan lita på unionen – om det sen är fråga om handel eller utvecklingssamarbete, krishantering eller miljöskydd. Man bör kunna lita på unionen och dess medlemsländer både i Europa och på andra håll i världen.

Herr Förbundspresident,

Ni är tysk och Ni är globalist. Det är positivt för Tyskland och viktigt även för oss andra. Jag hade i dag tillfälle att tala litet mer ingående om dessa angelägenheter i Ert utrikespolitiska institut, men jag vill också här betona vikten av Er och Ert lands roll inom den internationella politiken.

* * *

Kontakterna mellan Finland och Tyskland har traditioner sedan århundraden tillbaka. Allt sedan medeltiden har finländska världsliga och andliga påverkare studerat vid de världskända universiteten i Tyskland. Den av Luther ledda reformationen fick snart ett betydande fotfäste i Finland. Det tyska språket och den tyska kulturen har alltid haft en stor betydelse i vårt land.

Efter Tysklands återförening har Berlin blivit en kulturmetropol, där många finländska konstnärer och musiker har bosatt sig. Under de senaste åren har även många finländska ungdomar funnit en dynamisk och modern mötesplats i Berlin. En del av stadens ständigt ökande turistström kommer från Finland. Men i synnerhet våra konstnärer har varit förtjusta i Berlin också förut: våra kompositörer och bildkonstnärer kom hit för att hämta kunskap och inspiration redan i slutet av 1800-talet. Jag vågar också påstå att många av våra konstnärer - i synnerhet inom musikens område även har funnit sin väg till tyskarnas hjärtan.

Goda flygförbindelser såväl till Berlin som till andra större städer i Tyskland har ökat umgänget mellan människor och goda förbindelser är givetvis också viktiga för näringslivets representanter. Tyskland har ju redan länge varit vår viktigaste handelspartner. Jag gläder mig över att jag under mitt besök utöver Berlin även har möjlighet att besöka München som är en viktig stad för det finsk-tyska kulturella och ekonomiska samarbetet. I Bayern har jag möjlighet att också sätta mig in i de tyska delstaternas roll i EU-frågor. Dessutom finns här ju i Tyskland också en aktiv finländsk koloni med många finländsk-tyska familjer.

Herr Förbundspresident,

Jag vill höja en skål för Er och Er maka samt önska relationerna mellan våra länder bästa välgång.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 2.7.2007

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi