Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 1.10.2006

Republikens president Tarja Halonens hälsning vid Nytkis rf:s jubileum för kvinnlig rösträtt 1.10.2006

(med reservation för ändringar)

I oktober 1906 fick finländska kvinnor som de första kvinnorna i världen fullständiga politiska rättigheter. Dessa rättigheter utnyttjades från första början flitigt. Redan därpå följande år valdes världens första kvinnliga riksdagsledamöter – 19 finländska banbrytare.

Vi kan i dag med stolthet konstatera att kvinnorna i vårt land med starka insatser har varit med både om att främja frågor som är viktiga för kvinnor och om att bygga välfärdssamhället för alla finländare. Vi får tacka de invalda riksdagsledamöterna och övriga politiska beslutsfattarna, men också de aktiva kvinnoorganisationerna och andra aktörerna som har fört detta reformarbete vidare.

Ur kvinnoperspektiv är Finland än i dag ett föregångsland i många frågor. Att förena arbete och familj är lättare för oss än i många andra länder, tack vare bland annat familjeledigheter, ett fungerande dagvårdssystem och avgiftsfria skolmåltider för barnen. Mödravården hör till världens bästa. Flickor klarar sig bra i skolan och finländska kvinnor i arbetsför ålder är redan högre utbildade än männen. Kön är inte längre ett hinder i yrkesvalet.

Det finns ännu många brister i jämställdheten, både i arbetslivet och i samhället i övrigt. Vi får inte heller glömma att stödja jämställdhet och delaktighet för de kvinnor som hör till minoritetsgrupperna i vårt samhälle. Enligt utredningar integreras till exempel invandrarkvinnorna sämre än männen i samhället och de är oftare arbetslösa än invandrarmännen. Att beakta specialbehoven hos kvinnor med invandrarbakgrund – liksom hos kvinnor i andra minoritetsgrupper – och att utveckla stödåtgärder och tjänster för dem är en viktig bidragande faktor när det gäller att aktivera dem till medverkan i samhället.

* * *

Jämställdhet mellan könen är en fråga av största vikt i denna globaliserande värld – både bra och dåliga fenomen sprids nu snabbare än förr. Våra medsystrar ute i världen tvingas kämpa med problem som ofta är verkligt svåra. Det våld som kvinnor får utstå i krig och andra beväpnade konflikter har på många ställen blivit värre än tidigare. Flyktingskapet och andra besläktade fenomen minskar inte. Också fattigdomen bär en kvinnas ansikte. Att beakta kvinnors upplevelser och att höra deras röst är oerhört viktigt både i den pågående FN-reformen och i andra internationella organisationer. Förbättrandet av kvinnornas ställning och främjandet av jämställdheten måste stärkas på samtliga nivåer inom beslutsfattandet.

Att stärka de mänskliga rättigheterna är enligt internationella överenskommelser framför allt regeringarnas uppgift, men för att förändringsprocesserna skall lyckas behövs allas vår insats. Medborgarorganisationerna har spelat en mycket viktig roll i detta arbete. Deras uppmuntran, stöd och praktiska exempel har i många utvecklingsländer varit avgörande just när det gäller att utveckla kvinnornas ställning.

Vi finländska kvinnor var de första kvinnorna i världen som fick fullständiga politiska rättigheter. Det är en hederssak för oss, och förhoppningsvis också för många andra att föra arbetet för rättvisare samhällen överallt i världen vidare.

Jag vill för egen del tacka kvinnoorganisationerna för enträget och uppoffrande arbete för ett jämställdare samhälle. Samtidigt önskar jag er alla ett trevligt jubileum rösträtten till ära!

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 14.4.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi