Jag vill börja med att tacka Er, herr president, för de vänliga ord som ni riktat till Finland och till mig personligen. Vår delegation har emottagits med traditionell brasiliansk gästfrihet som väl avspeglar den vänskap som råder mellan våra folk och länder.
Vi hade det angenäma tillfället att träffas i januari på Världsekonomiskt forum i Davos. Ni anlände dit direkt från ett annat betydande evenemang, det sociala forumet i Porto Alegre. Dessa två städer symboliserar dagens internationaliserade värld som kännetecknas av ett starkt ömsesidigt beroende mellan stater, folk och medborgare. Ert budskap var detsamma på de båda mötena: ändringar kan genomföras överallt, precis som de genomfördes i Brasilien. Folket gav Er i valet en stark fullmakt som Ni handlingskraftigt har börjat använda i syfte att övervinna ert lands stora ekonomiska och sociala problem.
Demokratin, rättsstaten och de mänskliga rättigheterna har i Brasilien och inom hela området stärkts samtidigt som områdets ekonomier har blivit mer öppna. Finland stöder de förhandlingar som förs mellan Europeiska unionen och Mercosur och önskar att dessa leder till att ett associationsavtal ingås nästa år. En fri handel som utgör målet, kan skapa allt bättre möjligheter till ökad handel, fler investeringar och ökad turism mellan områdena. I egenskap av ett land som är mycket beroende av utrikeshandeln understöder Finland också utvecklandet och stärkandet av ett multilateralt handelssystem. Vi önskar att de förhandlingar som rör Doharundan snabbt skall kunna inledas på nytt.
Finland och Brasilien har av tradition haft ett nära samarbete inom Förenta Nationerna och i övriga internationella forum. Båda länderna anser att det är viktigt att världsorganisationens ställning stärks så att organisationen kan gå i spetsen när det gäller att värna om den internationella freden och säkerheten. Vi förenas också av vår strävan efter att främja en hållbar utveckling.
Herr president, Ni har ofta uppmärksammat de negativa följder som globaliseringen har för invånarna i de fattigaste länderna. Jag har glädjen att tillsammans med Tanzanias president Benjamin Mkapa fungera som ordförande i den världskommission för globaliseringens sociala dimension som Internationella arbetsorganisationen ILO har tillsatt. Vår avsikt är att lägga fram förslag till hur globaliseringen på ett bättre sätt kunde främja välfärden, sysselsättningen och tillväxten överallt i världen. Jag önskar att kommissionens rapport, som färdigställs i början av nästa år, bidrar med en konstruktiv insats för att få till stånd en globalisering som bättre beaktar människornas behov.
Det långa geografiska avståndet har inte utgjort något hinder för utvecklandet av vänskap och samarbete mellan våra länder. Det finska folket värdesätter brasilianarnas flit, mångsidiga kultur och positiva livsattityd – för att inte tala om den fotbollsskicklighet som ni utvecklat till en fulländad konst. Finländarnas starka tangointresse har fått en konkurrent i de sambaskolor som grundats på olika håll i landet. Det är inte för intet som finländarna redan kallas Nordens latinamerikaner.
I dag är relationerna mellan Finland och Brasilien goda och aktiva. Detta tar sig bland annat uttryck i att mitt besök redan är det andra statschefsbesök från Finland som avläggs i ert land under drygt sex år. I fjol besökte Brasiliens vicepresident Finland. En historisk kuriositet beträffande tidigare besök är att Brasiliens kejsare Pedro II i augusti 1876 besökte sydöstra Finland för att beundra det vackra forslandskapet.
Brasilien är Finlands största handelspartner i Latinamerika. Även om handeln mellan länderna de senaste åren har utvecklats gynnsamt har det faktum att antalet direkta investeringar snabbt har ökat varit ännu viktigare. Den finska industrin ser Brasilien som ett stort marknadsområde, men också som ett land som erbjuder gynnsamma förhållanden för produktion.
I Brasilien byggs som bäst världens största cellulosafabrik i form av ett finskt-svenskt-brasilianskt samarbete. Denna investering på över 1,2 miljarder dollar kommer, när fabriken står färdig, att tillföra Brasilien valutaintäkter på 500 miljoner dollar om året. Ett finskt mobiltelefonföretag har å sin sida blivit ett av Brasiliens viktigaste exportföretag. Cirka 40 finländska företag sysselsätter över 4 000 personer i Brasilien.
Vid det toppmöte om hållbar utveckling som hölls i Johannesburg i augusti 2002 registrerades ett nytt slag av partnerskapsinitiativ som gäller skogssamarbete mellan Finland och Brasilien. Det protokoll som ansluter till detta partnerskapsinitiativ kommer snart att undertecknas på ministernivå.
Det faktum att jag i mitt följe har en ekonomi- och industridelegation med representanter från de mest betydande finländska företagen visar att vår industri är intresserad av Brasilien. På måndag ordnas ett finsk-brasilianskt ekonomiskt forum i Sao Paolo, där ett fortsatt utvecklande av samarbetet i fråga om handel och ekonomi kommer att behandlas. När det gäller skogsbranschen, telekommunikationen, energisektorn, miljösektorn samt hälso- och sjukvården finns mellan länderna potential till upprätthållande av ekonomiska kontakter på ett mycket mångsidigare sätt än i dagens läge.
De intressanta diskussioner som vi förde på förmiddagen visade att Finland och Brasilien har likartade uppfattningar om många internationella frågor. Detta skapar också en stabil grund för utvecklandet av våra bilaterala relationer. Jag tror och hoppas att mitt besök ytterligare stärker vänskapen mellan våra folk.
Jag vill höja en skål för president och fru Lula da Silva samt för det brasilianska folkets lycka och välgång.