Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 19.11.2008

President Halonen: Ett öppet samhälle forskar i och diskuterar sin historia

Enligt Republikens president Tarja Halonen är det inte möjligt att rätta till tidigare decenniers oförrätter genom domstolsbeslut. ”Ett öppet samhälle kan utreda sin historia med hjälp av forskning och debatt – genom att göra allmänheten medveten om även sådana saker och frågor som man inte tidigare känt till, uppfattat eller haft mod att berätta om”, sade president Halonen i sina inledningsord vid öppnandet av Presidentforumet den 19 november 2008 i Presidentens slott. Till presidentforumet hade inbjudits bl.a. historieforskare samt samhälleliga opionionsbildare och personer inom kulturlivet. Ett sammandrag av forumet finns på YLE Areenas webbsidor. Temat för det åttonde presidentforumet var de nedtystade åren i Finlands historia och under forumet behandlade man händelserna under inbördeskriget 1918 och fortsättningskriget. Även om man bedrivit mycket forskning kring inbördeskriget och fortsättningskriget har ny forskning enligt president Halonen visat att man även fråga om sådana helheter som man forskat ingående i kan finna många obekanta områden. ”Kvinnor och barn har ofta lämnats utanför forskningen", sade presidenten. ”Kriget satte sina spår i hela folkets liv - inte bara i deras som tjänstgjorde vid fronten utan också direkt och indirekt i makornas, barnens och de ungas liv”.


Debattörer vid det åttonde Presidentforumet var bl.a. chefredaktör Janne Virkkunen och författaren Antti Tuuri (i förgrunden). Ordföranden, redaktör Tarmo Ropponen (i bakgrunden). Copyright © Republikens presidents kansli

Historieforskning handlar inte bara om vetenskap utan också om nationens minne och identitet. ”Varje generation skriver förstås inte endast sin egen historia utan tolkar också det som tidigare skrivits”, konstaterade president Halonen.

”Skillnaderna mellan generationerna är skönjbar. Olika generationer har olika uppfattningar om Finland och Finlands historia och av samma händelser. Tolkningarna lever samtidigt, hand i hand.” Som ett exempel på detta nämnde president Halonen den nya tolkning av Okänd soldat som regissören Kristian Smeds satte upp för Nationalteatern, och som väckte nästan lika mycket uppmärksamhet som Väinö Linnas bok då den utkom år 1954.

Finland kämpade i vinter- och fortsättningskriget mot en förkrossande övermakt. ”Det är på goda grunder som vi ser dessa våra män och kvinnor som hjältar och räddare av vår självständighet. Forskningen kring fortsättningskriget har grävt fram den mörka sidan av kriget: kriget var inte endast hjältemod. Till exempel behandlingen av krigsfångarna och utlämningen av människor under och efter kriget har på goda grunder blivit föremål för ny forskning”, sade president Halonen.

Förutom president Halonen höll även professor Heikki Ylikangas, docent Ulla-Maija Peltonen, professor Henrik Meinander, docent Sari Näre och forskare Oula Silvennoinen egna inledningsanföranden. Evenemangets ordförande var redaktör Tarmo Ropponen.

Presidentforumets inledningsanföranden:
President Halonens inledningsord
Heikki Ylikangas (PDF, 26 KB)
Ulla-Maija Peltonen (PDF, 3,2 MB)
Henrik Meinander (PDF, 470 KB)
Sari Näre (PDF, 42 KB)
Oula Silvennoinen (PDF, 20 KB)

Presidentforumet har ordnats sju gånger sedan år 2006. Teman för de tidigare forumen har varit det finländska arbetets konkurrenskraft, kunnande och innovation, utrikespolitik, äldreomsorg, Östersjön, tolerans samt kommunal service.


Temat för det åttonde presidentforumet var de nedtystade åren i Finlands historia. Copyright © Republikens presidents kansli

President Halonens inledningsord

Presidentforumet på YLE Areena

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 1.12.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi