Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 29.5.2007

Republikens president Tarja Halonens middagstal vid Chiles presidents statsbesök 29.5.2007

Jag vill önska Er, ärade President, och hela Ert följe hjärtligt välkomna till ett vårligt Finland. Det är för mig personligen särskilt glädjande att än en gång få stå värd för Chiles presidents besök i vårt land.

Kulturen avspeglar människans själ. Vi är alla väldigt förtjusta i ert lands kultur. Ingen annan har kunnat ge en mera fullkomlig röst åt er kultur, er själ, än den välkända poeten Pablo Neruda. Då Neruda mottog Nobelpriset sade han att hans uppgift som författare var att bli en offentlig röst inte bara för medborgarna i hans eget land Chile utan i hela världsdelen. Som en författare som har översatts till många språk har Neruda nått många läsare även utanför er världsdel, t.o.m. här i norden.

Kulturbanden mellan våra länder har under senaste åren stärkts ytterligare. Från senare år minns jag bl.a. Operafestspelen i Nyslott och Santiago de Chiles Teatro Municipals ömsesidiga besök. Nuförtiden omfattar kulturutbytet allt mera jazz och rock och annan rytmisk musik samt film. I årsskiftet 2004-2005 hölls en utställning över den kända finländska arkitekten Alvar Aaltos bostäder och formgivning i Santiago. Jag har hört att man har för avsikt att även hålla en utställning över modern finsk konst i Santiago nästa år.

Redan tidigt var finska forskningsresande fascinerade av Chile. På 1800-talet gjorde den finländska sjöfararen och äventyraren Carl Edward Bladh genom sin bok Chile känt i Finland. Den finländska professorn och geologen Väinö Auer, som bodde i Argentina, gjorde flera forskningsresor till chilenska Patagonien och Eldslandet på 1920-talet. Enligt vad jag hört har man för avsikt att hedra Auers livsgärning med ett evenemang i Punta Arenas senare i år.

Vi har och kommer att ha gemensamma intressen i miljöfrågor. Gemensamt för båda länderna är känsliga och lätt sårbara naturområden nära polerna. Följderna av klimatförändringen syns först just i sådana områden. Min personliga åsikt är att vi borde intensifiera samarbetet för att skydda polarområdena och aktivt delta i det globala samarbetet för att förebygga klimatförändringen.

* * *

Under de svåra åren under diktaturen kände många finländare stark solidaritet med Chiles folk. Men de sorliga händelserna förde också något gott med sig. De chilenska flyktingar som kom till Finland har varit utmärkta ambassadörer för ert land, er kultur och er önskan om demokrati. Jag är mycket glad över att de svåra tiderna är över både för Chile och dess folk och att vi nu kan koncentrera oss på framtiden och inte på det som varit.

I dag är Chile en demokratisk, innovativ och internationellt inriktad stat. Ert lands regering har ett ambitiöst och framåtriktat program som framhäver betydelsen av utbildning, forskning och innovation. Samtidigt är er strävan att stärka medborgarnas sociala trygghet och jämlikhet. I det hänseendet har vi gemensamma värderingar och mål och jag hoppas att Finland kan vara en god partner då det gäller att uppnå dessa mål. För att nå framgång i globaliseringen krävs det att man främjar demokrati och social rättvisa. Både Chile och Finland har valt denna utgångspunkt.

Samarbetet mellan universiteten och högskolorna, som de finska högskolerektorernas besök i Chile 1999 påskyndade, har hela tiden blivit mångsidigare och intensifierats. Inom vetenskap och teknik har Finlands Akademi och motsvarande organisation i Chile CONICYT kommit bra igång med sitt samarbete och färdplanen för det framtida samarbetet kommer att undertecknas i morgon. VTT i Finland (Technical Research Centre of Finland) och Chiles gruv- och mineralforskningsanstalt CIMM har tidigare denna vår redan ingått ett samarbetsavtal. Jag vill i detta sammanhang påpeka att över 20 chilenska tjänstemän inom skogsbruket för närvarande är på studieresa i vårt land. Vi har också i våra samtal i dag behandlat branscher inom vilka vi ytterligare kunde stärka det vetenskapliga och tekniska samarbetet.

Handelsförbindelserna mellan våra länder har under de senaste åren utvecklats snabbt. Chile är efter Brasilien vår näst största handelspartner i Latinamerika, räknat på basis av hela handelsutbytet. Finlands export kan variera mycket från år till år, eftersom vår export på ett avgörande sätt hänför sig till Chiles industriella investeringar, särskilt i gruvdrift och skogsbruk. Den positiva utvecklingen är dock tydlig. Då det gäller importen har frukt och vin från Chile hela tiden stärkt sin ställning vid sidan av den traditionella kopparimporten.

* * *

Chile och Finland arbetar båda aktivt för att stärka FN:s ställning och stödja reformprocessen inom världsorganisationen. Chiles verksamhet i fasilitatorgruppen för reformering av säkerhetsrådet får vårt fulla stöd. Chile har också varit en uppbyggande medlem i FN:s fredsuppbyggnadskommission.

Jag har personligen haft glädjen att samarbeta med många chilenare i internationella sammanhang. Till exempel ILO:s generalsekreterare Juan Somavia stödde på ett avgörande sätt arbetet inom världskommissionen för globaliseringens sociala dimension som jag hade äran att vara ordförande för. Det gläder mig också att Chiles förra president och min vän Ricardo Lagos nylighet utnämndes till FN:s generalsekreterares specialsändebud för klimatförändringar.

Chile är en viktig partner för Europeiska unionen. Associationsavtalet mellan unionen och Chile är således också ett viktigt instrument med tanke på vårt bilaterala förhållande. Vi vill ytterligare förbättra den politiska dialogen mellan EU och Chile och fördjupa partnerskapet mellan Chile och EU liksom även EU och länderna i Latinamerika och Karibien. Vi anser att Chile kan ha en mycket viktig roll då det gäller att säkerställa den politiska och ekonomiska stabiliteten i denna del av världen.

Ärade President,

Här i Finland är ni verkligen bland vänner. Aquí en Finlandia, está realmente entre amigos. Jag vill utbringa en skål för Er och Chiles folks lycka och välgång samt för samarbetet och vänskapen mellan Finland och Chile.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 29.5.2007

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi