Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 10.6.2010

Republikens presidents tal den 10 juni 2010 vid seminariet Ansvarsfullt placerande 2010

Gränserna mellan länderna har på många sätt suddats ut. Företeelser flyttar från ett land till ett annat oberoende av statsgränser. Därtill kämpar vi för att lösa gemensamma globala utmaningar. För att nå en verklig hållbar utveckling krävs det både genuin vilja och förmåga att arbeta för både naturens och människans bästa.

Globaliseringen har ofta uppfattats främst som en ekonomisk företeelse. Ekonomin har givetvis en mycket stor betydelse, men globaliseringen påverkar i hög grad hela samhället. För att världen ska kunna bli bättre krävs det också under denna globaliseringens tid att man både på det nationella och internationella planet arbetar för samma mål. Gemensamma handlingar kräver såväl starka demokratiska stater med vilja och förmåga att samarbeta som ett samarbete mellan frivilligorganisationer och företagsvärlden. Den egna moralen kan inte utlokaliseras. Vi måste ge människorna och företagen en möjlighet att agera på ett moraliskt sätt.

Förenta Nationerna, FN, är fortfarande det mest omfattande och mångsidigaste forumet för internationell verksamhet, och därför bör vi både stärka dess auktoritet och sörja för dess förmåga att handla. Staterna bör respektera och verkställa ingångna avtal effektivare än för närvarande. Dessutom behöver vi starka aktörer: frivilligorganisationer, företagsvärlden och andra samfund som förbinder sig att agera i enlighet med gemensamt överenskomna principer.

Det internationella nätverket Global Compact, som lanserats av FN, är ett bra exempel på samarbete som främjar ansvarsfull affärsverksamhet. Till företagens samhälleliga ansvar hör i högsta grad att bekämpa korruption, beakta de mänskliga rättigheterna och rätten till skäligt arbete samt miljöfrågorna. Genom att framhäva god förvaltning kompletterar principerna för ansvarsfullt placerande denna helhet.

Företagens samhällsansvar innebär också ett ekonomiskt ansvar, som bidrar till att skapa välfärd och social rättvisa. Tecken på rätt slags agerande kan redan skönjas. Ansvarsfullt placerande representerar samma uppfattning om gemensamt ansvar som Millenium-teknologipriset samt Fair Trade- eller Cleantech-tänkandet. Jag vill än en gång betona de stora påverkningsmöjligheter och viljan att handla i enlighet med gemensamt överenskomna principer som olika instanser har.

***

I dag har de flesta lågkonjunkturer och ekonomiska kriser sitt ursprung i störningar på finansmarknaden. I Finland var den stora ekonomiska depressionen på 1990-talet på många sätt en finanskris. Det rådande ekonomiska läget, som nu förhoppningsvis håller på att bli bättre, har snabbt fått till stånd en omfattande ekonomisk kris och en därpå följande arbetslöshet.

Den globala finansarkitekturens svagheter var delvis kända. En rapport från Internationella arbetsorganisationen ILO:s världskommission för globaliseringens sociala dimension varnade redan år 2004 för dessa svagheter. Jag vill poängtera att det var fråga om ett gemensamt ställningstagande från arbetstagarna, arbetsgivarna och staterna. Tyvärr är det endast ett yttersta nödtvång som resulterat i nödvändiga förändringar. Även om situationen nu verkar bli bättre hoppas jag att man håller fast vid beslutet att genomföra omstruktureringar. Det internationella finansieringssystemets agerande bör vara öppet och säkert. Det finns helt enkelt inga andra möjligheter.

Det samma gäller också i Europa. Läget i Grekland är en lärdom också för andra. Man bör leva som man lär. Att återvinna förtroendet kostar mycket – både för Grekland, men också för oss andra.

Dessa kostnader består å ena sidan av direkta kostnader som uppkommer när banker eller samhällsekonomier får stöd. Å andra sidan utgörs de av kostnader som är svårare att mäta, som uppkommer då finanskriserna påverkar den övriga ekonomin och slutligen även förorsakar en långvarig arbetslöshet.

De största utgifterna följer emellertid av finanskrisernas verkningar på samhället och människan på lång sikt. I Finland har totalproduktionen nu sjunkit mer drastiskt än under 1990-talets stora depression och exportindustrins produktionsvolym har minskat. Tiotusentals finländare har förlorat sina arbetsplatser. På många arbetsplatser känner man en oro som avspeglar sig på familjernas välmåga.

Det behövs alltså ett nytt, mera ansvarsfullt företagande. För att få till stånd ett sådant krävs bättre och mer föregripande reglering. Enligt experterna bör finansmarknadsaktörernas kapital- och likviditetskrav också granskas kritiskt. Att enbart fördöma räcker inte. Det behövs också råd, möjligheter att utbyta goda erfarenheter, nätverksbildning – uppmuntran och stöd för ansvarsfullt företagande.

***

Det är inte fråga om dem utan oss alla. Också i Finland berör placeringsverksamheten på ett eller annat sätt alla medborgare. Placeringsförmögenheten inom den lagstadgade socialförsäkringen är en del av vår nationalförmögenhet, som går vidare från generation till generation. Det finländska arbetspensionssystemet har samlat en också internationellt sett stor förmögenhet för att trygga arbetstagarnas och företagarnas ålderdom.

Principerna för ansvarsfullt placerande bygger på rättvisa. Vad innebär då ansvarstagande till exempel då man placerar arbetspensionsmedel? Det är klart att dessa medel bör placeras i objekt vars verksamhetsfinansiering fyller alla etiska målsättningar. Likaså är det klart att beslut om hur dessa medel ska placeras medför ansvar för infriande av de löften man gett om att utbetala pensioner. Det är fråga om folkets förmögenhet. Ansvarsfull placeringsverksamhet är inte lätt i dagens läge, men det är rätt.

Välfärdssamhället har gett människor trygghet och förtroende. Vi har på goda grunder varit stolta över vår nordiska välfärdssamhällsmodell. Det handlar om ett förtroende mellan generationerna. Det är bra träning för ett mer omfattande gemensamt ansvar för hela världens framtid.

God vilja är en bra grund, men räcker inte ensam. Vi behöver mycket information, gott partnerskap och synlighet i våra handlingar. Jag deltar gärna i detta seminarium, som jag härmed förklara öppnat.
 

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 15.7.2010

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi