Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 9.9.2008

Republikens president Tarja Halonens tal vid en festmiddag med anledning av Italiens president Giorgio Napolitanos statsbesök 9.9.2008

Tillåt mig än en gång önska Er, Er maka fru Napolitano och hela Ert följe hjärtligt välkomna till Finland. Jag vet att detta inte är Ert första besök i vårt land, men det gläder oss att Ni i egenskap av Italiens statsöverhuvud ville avlägga statsbesök i Finland.

Jag och min make har också ofta haft möjlighet att besöka Italien och njuta av historiska sevärdheter och er mångsidiga kultur. Vi minns naturligtvis också vinterolympiaden i Turin i februari 2006 och de lyckade arrangemangen kring den.

Europeiska unionens tillkomsthistoria är nära förknippad med Italien: åtagandena fortgick från Messinakonferensen till Romfördraget. Italien har haft flera europeiska påverkare. Ni, Herr President, är utan tvekan en av dem. Också inom Europeiska parlamentet värdesattes Era åsikter över partigränserna. Vi två har haft möjlighet att diskutera Europeiska unionen och framtidsutsikterna i dag igen, men också tidigare i samband med mötet mellan de åtta presidenterna. Jag väntar med intresse på det nästa mötet mellan presidenterna, för vilket Ni har lovat stå värd.

* * *

Europeiska unionen är inte Europa. Europeiskt samarbete bedrivs också inom Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Krisen i Georgien har på ett konkret sätt visat hur viktigt det är med nära växelverkan mellan dessa organisationer. Tyvärr kunde vi inte avvärja konflikten, men låt oss arbeta effektivt tillsammans för att lösa konflikten. Dessa komplicerade och mycket gamla konflikter har bara lugnat sig på ytan. När de blossar upp igen förorsakar de oerhörd förödelse.

Finland är just nu ordförandeland för OSSE och framförallt utrikesminister Alexander Stubb har haft medlingsuppdrag i Georgienkrisen. Finlands verksamhet inriktades på att få till stånd vapenvila, säkerställa att det humanitära biståndet når fram och på att folkrättens principer respekteras. För att få till stånd en hållbarare lösning tror jag att vi i ett senare skede måste utreda orsakerna till konflikten och konfliktens struktur på ett mera omfattande och djupare sätt.

Ni har i era egna tal ofta hänvisat till begreppet mänsklig säkerhet. Detta tema – liksom ett omfattande säkerhetsbegrepp i allmänhet – bör ges mera uppmärksamhet inom ramen för EU och annat internationellt samarbete.

Italien är känt för att kunna bygga upp en modern global demokrati. I dagens internationella samarbete stödjer ni respekten för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen samt arbetet för en hållbar utveckling. Dessa frågor är viktiga även för oss. Till världens gemensamma sak hör att ta hand om livsmedels- och energikriserna, som kan ha oanade konsekvenser för bemästrandet av fattigdomen eller för den allmänna säkerheten. Under Förenta Nationernas generalförsamlings 63:e session som inleds om några veckor kommer just dessa teman att diskuteras.

Finland och Italien förenas också av ett starkt engagemang i internationell krishantering. Sommaren 2006 – då Finlands EU-ordförandeskap precis hade inletts – bröt Libanonkrisen ut. Vi värdesatte Italiens snabba agerande i genomförandet av Libanon-operationen.

* * *

Relationerna mellan Finland och Italien är utmärkta. Forskar- och utbildningsutbytet samt annat kulturellt samarbete fungerar bra. Finlands forskningsinriktade innovationsmodell och utbildningssystem ser ut att väcka positivt intresse i Italien.

Kontakterna mellan medborgarorganisationerna och kultursamarbetet är aktivt och har en bred bas. Båda länderna har kulturinstitut i varandras huvudstäder: Finlands Rominstitut, Villa Lante, på sluttningen av Gianicolokullen, och Italienska kulturinstitutet här i Helsingfors. I Finland firas som bäst italiensk september — Italien syns och känns i många evenemang runt om i landet.

Senaste vår fick vi finländare i Amos Anderssons museum bekanta oss med den intressanta utställningen Ett hus i Pompeji. Nästa år väntar vi på att Palermos Teatro Massimo gästar Nyslotts operafestival. Helsingfors stadsorkester har nyligen varit på turné i Italien och uppträtt i Milano och Turin.

Italien hör till Finlands tio viktigaste export- och importländer. Den totala handeln har ökat i jämn takt och uppgår redan till närmare fyra (4) miljarder euro. Kända finländska produkter är bland annat hissar, papper och dieselmotorer. Båda länderna är kända för sina produkter inom formgivning och glasindustri. I Italien finns cirka 80 företag med finskt kapital. Ett tiotal företag med italienskt ursprung har etablerat sig i Finland.

* * *

Haven förenar Europeiska unionen med våra grannländer. Medelhavet, Mare Nostrum som ni kallar det, som omfamnar tusentals kilometer av Italien, och Östersjön, som sköljer in över våra stränder, utgör naturliga samarbetsområden. Medelhavsunionen som bildades under toppmötet i Paris i juli ska sporra länder och grupper av länder på båda sidor om havet till närmare samarbete än tidigare. Vi finländare stödjer samarbetet i Medelhavsområdet. Som en av Östersjöns kuststater delar vi er oro för havsmiljöernas försämrade tillstånd.

Professor Päivi Setälä, finländsk antikforskare och tidigare direktör för Finlands Rominstitut, Villa Lante, har konstaterat att Europa har en lång gemensam historia som grundar sig på en oerhörd mångfald och delvis på konflikter. Till detta kan tilläggas att den omtalade europeiska kulturen till många delar kommer från Italien.

Geografin, historian eller kulturen delar således inte våra två folk. Mellan Finland och Italien finns det mycket mera sådant som förenar än skiljer åt – och ofta kan vi också lära oss mycket av varandra. Den europeiska dialogen är att få och att ge.

Herr President, jag vill föreslå en skål för Er och Er maka, för det italienska folkets lycka och välgång samt för vänskapen och samarbetet mellan våra länder.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 9.9.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi