Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 17.10.2008

President Halonen deltar i ASEM-mötet för de asiatiska och europeiska länderna i Peking

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 17.10.2008

Republikens president Tarja Halonen deltar i ASEM7-toppmötet för de asiatiska och europeiska länderna, som arrangeras den 24-25 oktober 2008 i Peking i Kina. President Halonen leder Finlands delegation. Migrations- och Europaminister Astrid Thors är vice ordförande för delegationen.

President Halonen talar vid toppmötets öppningssession i egenskap av företrädare för värdlandet för det förra toppmötet. Dessutom håller hon Finlands anförande vid en session om hållbar utveckling. I samband med toppmötet har president Halonen också bilaterala möten med bl.a. Kinas, Filippinernas och Vietnams presidenter.

ASEM7-toppmötet har globala frågor som tema. Av dessa behandlas stärkandet av multilateralismen och utvecklingsmålen för millenniet, klimatförändringen och energi, dialogen mellan kulturerna och religionerna, stärkandet av handeln och investeringarna mellan Asien och Europa samt aktuella regionala frågor. Även det världsekonomiska läget och hanteringen av den internationella finanskrisen är frågor som kommer att diskuteras vid toppmötet. Klimatfrågorna, den sociala utvecklingen och de mänskliga rättigheterna är Finlands prioritetsområden i ASEM-samarbetet.

ASEM är ett samarbetsforum mellan de europeiska och asiatiska länderna, som samlar stats- och regeringscheferna till en diskussion om aktuella frågor vartannat år. Det förra toppmötet, ASEM6, arrangerades i Finland hösten 2006. ASEM består för närvarande av 43 medlemsländer samt Europeiska kommissionen och de sydostasiatiska ländernas organisation ASEAN.

ASEM 7

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 17.10.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi