Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 8.1.2010

Republikens president Tarja Halonens tal vid öppningsceremonin för Aalto-universitetet i Finlandiahuset 8.1.2010

(Med reservation för ändringar)

Invigningen av Aalto-universitetet är en händelse av historisk betydelse för den högsta undervisningen och forskningen i Finland. Tre av vårt lands toppuniversitet inom olika specialområden går nu samman till ett nytt universitet på bred bas. Finland får ett vetenskaps- och konstsamfund av ett helt nytt slag.

Sammanslagningen av ekonomiska vetenskaper, konstindustri och tekniska vetenskaper ger en möjlighet att se saker med nya ögon. Ett mångdisciplinärt samarbete kan lättare generera bättre insikter och innovationer, samtidigt som också nya utmaningar kan uppstå.

För att Aalto-universitetet ska ha framgång i sin verksamhet måste man finna en gemensam väg: samma värdegrund och gemensamt överenskomna mål. Den nya arbetsgemenskapen kan föra med sig ett naturligt samarbetsnätverk i vardagen, men samarbetet uppstår inte automatiskt, utan här krävs skicklighet och förmåga från alla parter. Behovet av växelverkan begränsar sig inte heller endast till er egen arbetsgemenskap, som i och för sig blivit större, utan min förhoppning är att kontaktytan ska breddas ytterligare också i förhållande till andra universitet, forskningsinstitut och företag, såväl i hemlandet som internationellt.

* * *

Utbildningen har långa traditioner i Finland. Det målmedvetna arbetet för att utveckla utbildningen har gagnat det finska samhället på ett genomgripande sätt. Vårt utbildningssystem är en helhet där alla delar måste fungera och stödja gemensamma mål.

Vi är stolta över vår grundläggande utbildning, som är avgiftsfri och av hög kvalitet. Den erbjuder barn och unga en jämlik grund oberoende av social ställning, bostadsort och kön. En särskild källa till glädje är att Finland har haft framgång i internationella utbildningsjämförelser, såsom i OECD:s Pisa-undersökningar. Ett gediget grundskolesystem bildar grunden för gymnasierna och yrkesläroanstalterna. Tillsammans är de också avgörande för en fungerande undervisning och forskning på universitetsnivå.

Grundandet av Aalto-universitetet har rönt ett alldeles särskilt intresse vid reformeringen av universitetsväsendet. Det faktum att universitetet har formen av en stiftelse och att näringslivet innehar en större roll som finansiär av forskning och utbildning än normalt har utlöst en bred samhällsdebatt. Styr pengarna för mycket? Till universitetens inre självstyrelse hör ju forskningens och undervisningens frihet, som vi bör värna om också i framtiden. Grundforskning och utbildning är viktiga eftersom de skapar en stark grund för innovationer.

Men vi vet alla att det behövs pengar – mycket pengar – också för att bedriva forskning. Detta gäller alla universitet och forskningsinstitut. Ekonomiskt stöd är säkert välkommet, bara man håller i minnet att pengar är en bra dräng men en dålig herre. Jag hoppas att vetenskapen och konsten också i vidare bemärkelse skulle hitta vägen till människors hjärtan.

Jämlikhet mellan människor förutsätter jämlikhet i utbildningshänseende. I synnerhet för en liten nation är detta också nyckeln till framgång. En hållbar utveckling inom utbildningen garanteras främst genom att människors kunskapsbegär och lärandets glädje upprätthålls genom hela livet. Genom livslångt lärande förbättras människors livskompetens och förmåga att snabbt reagera på utmaningar i ett föränderligt samhälle.

I en global värld föråldras kunskaper och färdigheter snabbare än tidigare. Detta ställer också nya krav på utvecklingen av utbildningen. Vi måste finna sätt som garanterar fortsatt framgång för Finland i den globala konkurrensen. För att kunna svara på den utmaning som internationaliseringen innebär krävs det visserligen specialisering, men också bredare allmänbildning och kunskaper, vilket varit kännetecknande för universitet som följer den humboldtska modellen.

Allt fler finländare bedriver studier utomlands. Det är också viktigt att studerande och forskare från andra länder känner sig välkomna i Finland. På så sätt förstärks de internationella nätverk som Finland behöver för att nå framgång, men som också behövs i arbetet för en ny, bättre värld.

Till mänsklighetens centrala strävanden hör att lära sig nytt och att skaffa sig vetenskaplig och konstnärlig bildning. Finland stöder Förenta nationernas milleniemål. En förutsättning för att dessa mål ska uppnås är att utbildningsmöjligheterna globalt sett avsevärt utökas.

* * *

Förväntningarna på det nya universitetet är höga, inte minst då universitetet självt meddelat att dess mål är att bli ett av de bästa universiteten i världen inom teknik, ekonomi och konstindustri före år 2020. Jag vill gratulera alla som har deltagit i grundandet av Aalto-universitetet för en fördomsfri inställning och önskar hela universitetssamfundet allt gott i ert arbete som – enligt universitetslagen – har till uppgift att fostra studeranden att tjäna fosterlandet och mänskligheten.


 

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 8.1.2010

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi