Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 15.11.2010

President Halonen till Lissabon och Astana

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 15.11.2010

Lördagen den 20 november deltar republikens president Tarja Halonen, utrikesminister Alexander Stubb och försvarsminister Jyri Häkämies i ett möte om Afghanistan i samband med Natos toppmöte i Lissabon.

Till Afghanistanmötet har förutom Natos medlemsländer inbjudits även de länder som deltar i ISAF-insatsen. Bland de inbjudna finns även Afghanistans president Hamid Karzai, FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, Världsbankens chef Robert Zoellic och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy.

Vid mötet behandlas läget i Afghanistan, landets framtidsutsikter och det internationella samfundets insatser. Mötet kommer att ta upp president Karzais målsättning att säkerhetsansvaret bör överlämnas till landets egna myndigheter före utgången av 2014. Det internationella samfundet stöder denna målsättning.

Lördagen den 20 november ordnas i Lissabon i samband med Nato-toppmötet också ett toppmöte för Nato-Rysslandsrådet (NCR).

OSSE-toppmöte i Astana

Republikens president Tarja Halonen och utrikesminister Alexander Stubb deltar i ett OSSE-toppmöte den 1-2 december i Astana i Kazakstan.

Toppmötet ska behandla OSSE:s mål och framtida prioriteringar inom organisationens tre verksamhetsområden, dvs. den militärpolitiska dimensionen, den mänskliga dimensionen samt dimensionen för ekonomi och miljö. Bland de teman som lyfts fram finns vapenkontroll, utdragna konflikter och mediefrihet.

OSSE:s förra möte arrangerades 1999 i Istanbul.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 15.11.2010

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi