Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 14.9.2005

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puheenvuoro YK-huippukokouksessa New Yorkissa 14.9.2005

(puheenvuoron kielenä englanti)

Haluan onnitella teitä, arvoisa puheenjohtaja ja rinnakkaispuheenjohtaja. Haluan myös kiittää kaikkia, jotka ovat osallistuneet tämän huippukokouksen valmisteluun, erityisesti Jean Pingiä ja pääsihteeri Kofi Annania.

Turvallisuus, kehitys ja ihmisoikeudet kulkevat käsi kädessä ja ovat avaintekijöitä edettäessä kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa. Nykypäivänä mahdollisuudet hyvään ovat suunnattomat, paremmat kuin koskaan ennen. Meillä on kykyä, tietoa ja voimavaroja. Vain toteutus puuttuu.

Olemme kaikki osa tätä samaa maailmanyhteisöä. Nykyistä tehokkaammalla yhteistyöllä voimme tehdä globalisaatiosta tehokkaan välineen YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamiseen. Köyhyyden ja epätasa-arvon poistaminen sekä talouden ja ympäristön kestävän kehityksen edistäminen ovat yhteisiä tavoitteitamme. Meidän on myös parannettava naisten asemaa ja oikeuksia ja kunnioitettava lasten oikeuksia.

Tietoisuus globalisaation sosiaalisesta ulottuvuudesta on kasvanut kansainvälisessä yhteisössä. Työllisyydestä on tehtävä globaali tavoite. Mahdollisuus ihmisarvoiseen työntekoon ja koulutukseen ovat avaimia kansakuntien ja yksilöiden nostamiseen kurjuudesta hyvinvointiin.

Viime viikolla pidetty Helsinki-prosessin toinen konferenssi lähetti viestin tälle huippukokoukselle: hallitusten, yritysten ja kansalaisjärjestöjen vuoropuhelu auttaa tekemään globalisaatiosta oikeudenmukaisemman, ja myös YK:n on annettava eri eturyhmien keskinäiselle vuoropuhelulle enemmän tilaa.

YK:n peruskirjan päämäärät ovat edelleen ajankohtaisia. Niiden toteuttaminen tämän päivän globalisoituneessa maailmassa vaatii tehokasta monenkeskeisyyttä, instituutioiden uudistumista ja riittäviä kehitysvoimavaroja.

Tätä varten on lisättävä avustustyön määrää, laatua ja tehokkuutta sekä politiikan yhdenmukaisuutta. Lisäksi HIV/AIDS on nähtävä yhteiskunnallisena haasteena, joka edellyttää toimenpiteitä yli sektorirajojen. Lisääntymisterveydenhuollon ja –oikeuksien varmistaminen on keskeisessä asemassa kaikessa kehitystyössä.

Olen tyytyväinen loppuraporttiin, joka muodostaa pohjan jatkotyöskentelylle tulevina kuukausina. Olisin silti halunnut nähdä meidän sitoutuvan siinä terrorismin vastaisen taistelun ohella aseriisuntaan ja ydinsulkuun.

* * *

Suomi kannattaa YK:n kokonaisvaltaista uudistamista. Yleiskokoukselle on palautettava sen arvovalta. Turvallisuusneuvoston reformiin on saatava ratkaisu tässä yleiskokouksen istunnossa. Turvallisuusneuvostoa tulee laajentaa sekä pysyvillä että vaihtuvilla jäsenillä. YK:n taloudellisen ja yhteiskunnallisen sektorin uudistamista tulee jatkaa.

Olemme Suomessa tyytyväisiä päätökseen rauhanrakentamistoimikunnan perustamisesta. Sen pitäisi aloittaa työnsä annettuun määräaikaan mennessä. Pidän erityisen tärkeänä vahvistaa ihmisoikeuskysymysten asemaa YK-järjestelmässä. Päätöksemme perustaa ihmisoikeusneuvosto on erinomainen, mutta siihen liittyvät kysymykset on ratkaistava mitä pikimmin. Todellisen edistyksen saavuttamiseksi meidän täytyy varmistaa, että näiden uusien elinten työhön osallistuu tarpeeksi naisia.

* * *

Olemme sitoutuneet haastaviin tavoitteisiin, erityisesti puolittamaan äärimmäisen köyhyyden vuoteen 2015 mennessä. Toistaiseksi ponnistuksemme eivät ole olleet riittäviä. Meillä kaikilla on nyt vastuu yhteisten tavoitteiden toteuttamisesta.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 7.3.2006

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi