Jag och min make har den stora glädjen och äran att önska Ers excellens republiken Indonesiens president och fru Yudhoyono samt ert följe välkomna på statsbesök till Finland. Vi är mycket tacksamma för att Ni avlägger detta statsbesök direkt efter Asem-toppmötet.
Både Finland och Indonesien har denna vecka deltagit i Asem6-toppmötet här i Helsingfors. Finland är mycket tillfreds med toppmötets resultat. Den ömsesidiga förståelsen stärktes och konsensus nåddes i många viktiga frågor där vi har gemensamma intressen. Det är mycket viktigt att vi gick framåt i miljöfrågorna. Resolutionen om klimatförändringen kan effektivt främja våra multilaterala ansträngningar för att förhindra klimatförändringen. Också utvidgningen av Asem är synnerligen välkommen. Asem har blivit en väsentlig del av det internationella samarbetet. Under förberedelserna inför Asem-toppmötet hade Finland täta kontakter med Indonesien, som var Asean-ländernas koordinator, och vi hoppas att vår fruktbara dialog kan fortsätta också i framtiden.
Jordbävningen och tsunamin i slutet av 2004 visade oss på ett uppskakande sätt naturens kraft. Människorna i Aceh är dock orädda och handlingskraftiga och inledde snabbt räddningsåtgärder under ledning av Indonesiens regering och med stöd av det internationella samfundet. Också Finland har bidragit med en betydande insats i återuppbyggnadsarbetet.
Mitt i sorgen och hoppet blev vi helt överraskande mera bekanta med varandra trots det geografiska avståndet mellan våra länder. I januari 2005 inleddes i Finland diskussioner mellan parterna med president Martti Ahtisaari som medlare. Värdskapet för diskussionerna var en stor ära och ett privilegium för oss. Att nå ett positivt slutresultat hade inte varit möjligt utan båda parters starka vilja att komma till en fredlig lösning. Ert stöd för förhandlingsprocessen, herr president, var oerhört viktigt. Verkställandet av fredsavtalet har framskridit väl, men Ert engagemang behövs fortfarande.
* * *
Som vi mycket väl vet har samarbetet mellan våra länder långa anor. Finland öppnade en ambassad i Jakarta 1974 och kort därefter öppnade Indonesien som första, och länge också enda, sydostasiatiska land sin ambassad i Helsingfors.
Både Finland och Indonesien har stora skogstillgångar. Därför är det också naturligt att skogarna och skogsindustrin har spelat en central roll i samarbetet och handeln mellan våra länder. En arbetsgrupp med representanter för våra länders skogsministerier har sammankommit regelbundet, senast för några dagar sedan i Helsingfors. Skogsindustriprodukter och maskiner och utrustning som behövs inom skogsindustrin spelar en betydande roll i den kraftigt ökande handeln mellan våra länder.
Avtalsnätet är viktigt vid utvecklandet av det ekonomiska samarbetet. Avtalet om ekonomiskt, industriellt och teknologiskt samarbete har liksom avtalet för att undvika dubbel beskattning varit i kraft länge. I dag undertecknades ett nytt avtal mellan våra länder om främjande och skydd av investeringar, och vi hoppas att avtalet skall uppmuntra till ett utvecklat ekonomiskt samarbete också genom ömsesidiga investeringar.
Indonesiens kultur är mycket rik och mångsidig. I Finland har vi under årens lopp haft tillfälle att bekanta oss med den i olika sammanhang, och vi ser fram emot många nya upplevelser som Ert land kan erbjuda. Också Finland har haft tillfälle att presentera sin egen kultur i Indonesien. Jag vill speciellt nämna Alvar Aalto-utställningen i Jakarta i januari i fjol. Utställningens popularitet överraskade oss finländare, och en ännu större överraskning var det i vilken utsträckning Aaltos och även andra finländska arkitekters och formgivares produktion är känd i Indonesien. Kulturen är själens spegel; den hjälper oss att förstå varandra och den är en viktig dimension i kontakterna mellan folken.
* * *
Indonesien har en stark internationell ställning. Ert land hör till de länder som var med om att grunda den alliansfria rörelsen och det är den största staten i de sydostasiatiska ländernas organisation Asean. Indonesien är en aktiv medlem i Islamiska konferensen och dess röst hörs i världspolitiken. I Finland är vi nöjda med Indonesiens beslut att delta i Unifil-operationen och ser fram emot ett gott samarbete i Libanon.
Indonesien har under de senaste åren skapat sig en stark ställning som världens tredje största demokrati. Stabiliteten i Indonesien är viktig, inte bara för Sydostasien utan i vidare bemärkelse för hela världen. Indonesien kan tjäna som ett exempel på hur olika religioner och kulturer kan leva i harmoni med varandra. Indonesiens devis Bhinneka Tunggal Ika (enhet i mångfald) beskriver på ett bra sätt Ert land. I Europeiska unionen uppskattar vi ett nära samarbete i kombination med respekt för kulturell rikedom.
Jag hoppas att detta besök för sin del kan främja relationerna mellan våra länder och öka samarbetet på olika områden.