Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 20.4.2006

Tal av republikens president Tarja Halonen vid en festmiddag för diplomatkåren i Presidentens slott 20.4.2006

Den finländska våren är alltid lite nyckfull. Först låter den vänta på sig och till slut överraskar den plötsligt oss alla med sin behagfullhet. En vän till mig som flyttat hit intygade att man inte kan uppskatta våren och sommaren i Finland tillräckligt om man inte har varit tvungen att genomleva den mörka hösten och vintern. Vårljuset strömmar redan in överallt, även om vi i år får vänta på varmare väder ännu en tid. Ett alldeles särskilt vårtecken för alla här är denna middag för diplomater som ackrediterats i Finland. Ni är hjärtligt välkomna.

I fjol firade vi Förenta Nationernas 60-årsjubileum. Vi kom överens om att stärka arbetet för att uppnå millenniemålen och vi beslutade också att effektivisera FN:s verksamhet. Utifrån våra gemensamma beslut har två nya organ inrättats vid Förenta Nationerna: ett råd för mänskliga rättigheter och en fredsbyggande kommission. Dessa organ motsvarar den moderna konfliktanalysens uppfattning om hur en hållbar demokrati byggs upp. Jag hoppas att vi med hjälp av dem också skall kunna förnya själva verksamheten. Uppbyggandet av ett demokratiskt samhälle är en fortlöpande och lång process, där partnerskap och stöd är lika viktiga internationella samarbetsformer som snabba insatser vid fördjupade kriser.

Många anser att FN-reformerna går i rätt riktning, men att de är otillräckliga. Man kan visserligen motivera ett sådant synsätt, men låt oss inte omintetgöra de nya möjligheter som vi redan har fått genom att förringa dem. I en världsorganisation, som har nästan 200 medlemsstater med olika synsätt och prioriteringar, är det alltid svårt att nå enighet. Utvecklingen kommer också i framtiden att ske endast med små steg. De beslut som nu har fattats är av stor betydelse. De kan vara ett välkommet medel för att hjälpa särskilt de medlemsstater där uppbyggandet av en demokratisk stat – ofta efter svåra konflikter – tar sina första trevande steg.

Vi här i Finland vill delta aktivt i detta arbete och vi tror att vi och vår pragmatism kan vara till nytta. Finland har också ställt upp som medlemskandidat till rådet för mänskliga rättigheter. Vi har förbundit oss att respektera och främja de mänskliga rättigheterna på global nivå. Vi har offentliggjort ett heltäckande program om våra prioriteringar när det gäller de mänskliga rättigheterna och förbundit oss att som medlem i rådet för mänskliga rättigheter främja detta program. Vi hoppas naturligtvis på ett så brett stöd som möjligt för vår kandidatur.

Man måste fortsätta att reformera FN aktivt och målmedvetet. Generalförsamlingens ordförande och Sveriges blivande utrikesminister Jan Eliasson behöver nu allas stöd i detta arbete för att effektivisera FN:s verksamhet och förbättra dess verkningsfullhet.

Det långsamma arbetet med att reformera säkerhetsrådets verksamhet och sammansättning visar tydligt hur svårt det är att omorganisera en världsorganisation. Det är fråga om principer, rättvisa och makt. Vi får inte ge efter, utan vi måste göra framsteg i arbetet med reformeringen av säkerhetsrådet. Säkerhetsrådets sammansättning bör bättre återspegla dagens verklighet och därför understöder Finland en utvidgning av säkerhetsrådet med nya ständiga och icke ständiga medlemmar.

* * *

Finland är ordförande för Europeiska unionens råd från och med början av juli. Samarbetet med det nuvarande ordförandelandet Österrike och det efterföljande ordförandelandet Tyskland har löpt utomordentligt.

Ni har säkert alla haft möjlighet att följa våra förberedelser inför ordförandeskapet och känner väl till våra prioritetsområden. Vi tror inte att vi är några undergörare, men vi har den uppfattningen att varje ordförandeland bör sträva efter att öka EU:s förmåga och vilja att ta itu med de ovan nämnda utmaningarna. Det är också ett sätt att öka EU-medborgarnas förtroende för unionen.

Under ordförandeskapsperioden vill Finland uttryckligen fokusera på att förbättra unionens praktiska verksamhet i syfte att förbättra sysselsättningen och innovativiteten samt effektivisera den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.

Finland har under hela sitt medlemskap stött utvecklandet av en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik samt försvarspolitik. En gemensam utrikespolitik gör naturligtvis unionen till en effektivare och framgångsrikare aktör i världen, men också till en bättre och pålitligare samarbetspart. EU bör samarbeta med andra länder och internationella aktörer för att skapa en bättre morgondag. Därför är till exempel toppmötet mellan EU och Latinamerika och de karibiska länderna, som ordnas under Österrikes ordförandeskapsperiod, och ASEM-toppmötet, som ordnas under Finlands ordförandeskapsperiod, ytterst viktiga.

Det konstitutionella fördragets öde är fortfarande en central fråga. Som ni väl vet anser Finland att det nya fördraget skulle vara en klar förbättring av det nuvarande. Vi har också understött ett godkännande av det nya fördraget. Vi vill genom vårt eget agerande främja att fördraget godkänns – kanske redan nästa år – och vi kommer att noggrant beakta detta när vi planerar våra nationella åtgärder.

Det är orealistiskt att tänka sig att man skulle försöka ”tvinga” de länder som har förkastat det konstitutionella fördraget att godkänna det genom att det ratificeras i så många medlemsländer som möjligt. Det är lika omöjligt att ”tvinga” de länder som redan har ratificerat fördraget att godkänna ett nytt eller ändrat fördrag.

Den europeiska integrationen grundar sig inte på tvång eller påtryckning. Integrationen kan framskrida endast som ett projekt kring gemensamma mål och intressen som medborgarna stöder. Unionen kan få ett nytt grundfördrag bara genom en rättvis och jämlik förhandlingsprocess.

Finland firar i år hundra år av allmän och lika rösträtt på ett mycket synligt sätt. Särskild uppmärksamhet fästs vid kvinnornas framträdande som jämställda med männen. Jag hoppas att detta är en intressant och uppmuntrande erfarenhet för många som ska lösa dagens utmaningar.

Jag vill tacka de i Finland ackrediterade diplomaterna för ett utmärkt samarbete och för att ni fört fram era länders synpunkter i Finland. Förändringar hör till livet som diplomat. Jag vill önska de diplomater som lämnar oss framgång i deras nya uppgifter och önska de nya diplomaterna hjärtligt välkomna med i Helsingforsandan (Spirit of Helsinki).

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 26.4.2006

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi