Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 7.12.2008

Självständighetsdagens festmottagning den 6 december 2008

Republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi ordnade en traditionell festmottagning på Presidentens slott på självständighetsdagen lördagen den 6 december 2008. Till mottagningen hade i likhet med tidigare år inbjudits medlemmarna av statsrådet, riksdagsledamöterna, de finländska ledamöterna av Europaparlamentet, företrädare för de högsta statstjänstemännen samt den i Finland ackrediterade diplomatkåren. Bland de inbjudna gästerna fanns också finländare som utmärkt sig på olika sätt och personer som republikens president och doktor Arajärvi träffat under året. Inalles cirka 1 900 gäster är inbjudna.


Republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi dansar den första valsen, Akselin ja Elinan häävalssi. Copyright © Republikens presidents kansli

Tema för årets mottagning var Östersjön, vilket avspeglar sig i såväl gästlistan som trakteringen, dekorationerna och musiken. Bland de inbjudna gästerna hade man särskilt uppmärksammat personer som har arbetat för Östersjön. Under det gångna året hade vi även ihågkommit vissa märkesår i Finlands historia och i synnerhet att det i år har förflutit 90 år sedan inbördeskriget 1918. I anknytning till märkesåret var festens andra tema försoning, och bl.a. personer som är verksamma inom vetenskap och konst och som har deltagit i diskussionerna om detta ämnesområde hade inbjudits till mottagningen.

Trakteringen på festmottagningen följde det traditionella buffékonceptet. På kaffeborden fanns smörgåstårtor, pastejer och annat salt tilltugg samt söta kakor, bakelser och småbröd. Östersjötemat syns bl.a. i olika strömmingsrätter.


President Halonen och doktor Arajärvi före festmottagningen. Copyright © Republikens presidents kansli

Dryckerna bestod av rättvisemärkt ekologiskt kaffe och te och av Slottets bål, vin, öl och läskedrycker. Slottet pryddes av ca 150 blomsterarrangemang och i dekorationerna ingick även naturmaterial som säv och stenar, som passar in i Östersjötemat. En del av blommorna var odlade på republikens presidents sommarresidens Gullranda.

För bakgrundsmusiken när gästerna tas emot och för dansmusiken senare på kvällen i Rikssalen svarade Gardets musikkår under ledning av försvarsmaktens överkapellmästare, musiköverstelöjtnant Elias Seppälä och musikpremiärlöjtnant Sami Hannula. Gardets musikkårs ensemble Combo med Inga Söder som solist uppträdde på parketten i Rikssalen. De första valserna, Akselin ja Elinan häävalssi och Itämerivalssi, knöt också an till mottagningens teman.

I Gula salongen i Slottets tredje våning framförde jazzmusik i likhet med de senaste åren. I år står Jukkis Uotila trio för musiken. Trion består av Jukkis Uotila (piano), Christian Spering (bas) och Joonatan Rautio (saxofon).


Fru Tellervo Koivisto, president Mauno Koivisto, president Tarja Halonen, doktor Pentti Arajärvi, president Martti Ahtisaari och fru Eeva Ahtisaari. Copyright © Republikens presidents kansli

Fotos från festmottagningen

Självständighetsmottagningens historia

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 20.12.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi