(med reservation för ändringar)
Ett varmt tack för inbjudan att besöka Österrike, ett land som jag har många trevliga minnen av från mina tidigare besök. Den här gången är vårt besök speciellt angenämt, eftersom vi har möjlighet att vid sidan av de politiska diskussionerna njuta av Wiens världsberömda operabal.
Vänskapen mellan finländarna och österrikarna har befästs under vårt långvariga umgänge inom politiken och ekonomin samt på kulturens område. På det individuella planet upprätthålls direkta kontakter av många olika slag. I egenskap av medlemmar i Europeiska unionen delar Finland och Österrike samma europeiska värderingar, och vårt gemensamma mål är att integrera vår världsdel till en allt tryggare och bättre hemvist för alla européer.
Ett gemensamt mål för Finland och Österrike inom den internationella politiken är att främja ett samarbete ägnat att stärka en hållbar ekonomisk och social utveckling samt de demokratiska värderingarna och rättsstatsprincipen i hela världen. Vår centrala uppgift är att förebygga konflikter och att hantera kriser. Vår uppfattning är att detta arbete måste utföras tillsammans med andra, bilateralt och inom ramen för de internationella organisationerna.
Terrordåden i september förra året i USA är ett brott både mot den enskilda individens rättigheter och mot mänskligheten. Avsikten med terrorismen är att rasera förtroendet människorna emellan. Det ömsesidiga förtroendet är ju uttryckligen den plattform, utifrån vilken vi har haft möjlighet att bygga demokratin, rättsstaten och det internationella samarbetet. Terrorismens syften är därmed raka motsatsen till våra länders ambitioner. Finland och Österrike deltar aktivt i kampen mot terrorismen. Bägge länderna understryker FN:s starka ställning och vikten av att internationellt accepterade värderingar följs i aktionerna mot terrorismen.
I Europa av idag erbjuds reella möjligheter för skapande av fred, välfärd och stabilitet i hela vår världsdel. En angelägen möjlighet av just detta slag är EU:s utvidgning. Vi kan med tillfredsställelse konstatera att man vid förhandlingarna med kandidatländerna redan klarat av en stor del av kapitlen, och i år kommer man säkert att avancera med de återstående kapitlen. De gränsstater - såsom Finland och Österrike - som för egen del upplever vardagsrealismen i EU:s utvidgning, inser att unionens utvidgning är av avgörande betydelse. För oss är utvidgningen en vittgående fredsprocess, en process som kräver insatser för ett demokratiskt, stabilt och välmående Europa. Men inte ens en utvidgad Europeisk union omfattar hela Europa. Vi måste också i framtiden bedriva samarbete med de länder som ännu inte är eller som inte önskar bli medlemmar i EU. Europa behöver alla länders konstruktiva insatser.
Det gläder mig att ett stort antal österrikiska och finska företag, kulturproffs och studerande redan har ett nära samarbete. Jag är glad över det finska näringslivets starka satsningar i Österrike. Likaså är jag stolt över den uppskattning som finländska konstnärer röner i Wien, Salzburg och på annat håll i Österrike. Ett ytterligare glädjeämne är det intresse som våra österrikiska vänner visar när det gäller att inom olika samhällssektorer samarbeta med finländska aktörer.
Jag hoppas och tror att dessa relationer kommer att stärkas ytterligare.
Jag vill tacka Er och Österrike för den utomordentliga gästfrihet och det varma mottagande som kommit oss till del.