Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 1.2.2009

President Halonens tal vid öppnandet av den 60:e insamlingen Gemensamt Ansvar

Det finländska samhället och hela världen har de senaste decennierna genomlevt förändringar och omvälvningar. Efter välfärd och framgång har det nu kommit en period av ekonomisk nedgång. Vi befinner oss i en situation där många människor oroar sig för att mista sitt arbete. Familjer plågas av oro för morgondagen. Vårt övergripande samhällspolitiska mål i Finland bör vara att förbättra ekonomin och sysselsättningen. Även genom insamlingen Gemensamt Ansvar kan vi bidra till att lindra problemen både ute i världen och här i vårt hemland.

Temat för den insamling som öppnas i dag är, i likhet med fjolårets tema, arbete och delaktighet. Det inhemska målet för insamlingen är detta år svårsysselsatta invandrare. Genom insamlingen utmanas speciellt församlingar och organisationer att tillsammans med arbetskraftsmyndigheterna arbeta för att främja sysselsättningen bland invandrare. Den internationella delen av hjälpverksamheten riktas till Bangladesh i form av hjälp till de allra fattigaste för att stödja deras utkomst och sysselsättning.

I och med globaliseringen har världen öppnat sig på många sätt. Människorna rör sig i allt högre grad mellan olika länder – många flyttar på grund av arbete eller annars i hopp om ett bättre liv. Det bor ca 130 000 invandrare i Finland. Den relativa andelen utlandsfödda av befolkningen är ändå mindre än i något annat land i Europa.

Sysselsättningen utgör en viktig del i integreringen av invandrare. Det är genom arbetet som en vuxen människa deltar i och påverkar samhällets funktioner. När en invandrare sysselsätts stöder det inte bara honom eller henne själv, utan också familjens och den närmaste kretsens välmående och anpassning till det finländska samhället.

Arbete är en grundläggande rättighet. För ungefär var femte invandrare uppfylls inte denna rättighet. Arbetslöshetsgraden bland invandrare är ungefär tredubbel jämfört med arbetslöshetsgraden bland infödda finländare. Fördomar och attityder kan fortfarande utgöra hinder för att anställa dessa människor. Också höga språkkrav inverkar på deras möjlighet till sysselsättning i Finland. Situationen har förbättrats genom olika stöd- och aktiveringsåtgärder, som redan har gett goda resultat. Detta är dock inte tillräckligt.

I dagens besvärliga sysselsättningsläge blir det en allt större utmaning för invandrarna att komma in på arbetsmarknaden. Det är även i denna situation med tanke på samhället som helhet viktigt att också de har sysselsättning. Vi måste ta väl hand om alla. Människan bör ges möjlighet att med sin egen arbetsinsats bidra till sitt eget välmående och det allmänna bästa.

Genom årets Gemensamt Ansvar-insamling hjälper vi också de fattiga i Bangladesh. Närmare hälften av de 155 miljoner bangladeshierna lever på mindre än 70 cent om dagen. Översvämningar och orkaner har förstört odlingar och försatt de fattiga på landsbygden i allt större trångmål. Till de centrala målen för det utvecklingsprogram som Kyrkans Utlandshjälp stöder hör att öka de fattiga människornas sociala möjligheter och att förbättra deras fysiska miljö. Med medlen från insamlingen stöds småföretag, lantbruk och kvinnors förvärvsarbete. De allra fattigaste ges mikrokrediter och utbildning för arbetslivet. Att främja speciellt kvinnors möjligheter till förvärvsarbete har visat sig vara en effektiv metod att höja familjernas levnadsstandard och även levnadsstandarden i samhället.

Bästa medmänniskor,

Alla ska ha rätt till ett människovärdigt liv. I egenskap av beskyddare för insamlingen Gemensamt Ansvar vill jag tacka er för ert stöd till dem som behöver hjälp.

Härmed förklarar jag den 60:e insamlingen Gemensamt Ansvar öppnad.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 30.1.2009

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi