Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 30.11.2010

President Halonen vid OSSE:s toppmöte

President Tarja Halonen och Förenta staternas utrikesminister Hillary Clinton hälsar på varandra vid toppmötet i Astana. Lehtikuva / AFP Photo / Vyacheslav OseledkoPresident Tarja Halonen och Förenta staternas utrikesminister Hillary Clinton hälsar på varandra vid toppmötet i Astana. Lehtikuva / AFP Photo / Vyacheslav Oseledko

Enligt republikens president Tarja Halonen kan Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, ha en viktig ställning när det gäller att bygga en stabilare och säkrare omgivning, förutsatt att vi står fast vid våra förbindelser och förser organisationen med de rätta verktygen. ”Att utveckla vårt område på ett sätt som är hållbart med tanke på ekonomin, samhället och miljön måste vara ett av de centrala målen”, sade president Halonen i sitt tal vid OSSE:s toppmöte.

Också utrikesminister Alexander Stubb deltog i toppmötet, som hölls den 1-2 december i Astana i Kazakstan.

President Halonen påpekade att den första konferensen om säkerhet och samarbete i Europa ordnades i Helsingfors 1975. Den så kallade Helsingforsandan var ett steg på vägen mot ett fredligt och demokratiskt Europa. ”Vår uppgift är att nå ett samförstånd som kan ligga till grund för ett aktivare och starkare OSSE i enlighet med principerna från Astana”, sade presidenten.

President Halonen betonade i sitt tal att OSSE med större energi måste ta tag i säkerhetsutmaningarna och intensifiera sina strävanden att lösa alla konflikter i vårt område.

Värdlandet Kazakstans president Nursultan Nazarbajev hälsar president Halonen välkommen till Astana. Lehtikuva / Reuters/Francois LenoirVärdlandet Kazakstans president Nursultan Nazarbajev hälsar president Halonen välkommen till Astana. Lehtikuva / Reuters/Francois Lenoir

 

”Att främja fullgörandet av förbindelserna om mänskliga rättigheter är ytterst viktigt för att OSSE ska bli mer dynamiskt på ett mänskligt plan. I detta arbete spelar frivilligorganisationerna och det civila samhället en viktig roll”, sade president Halonen. Hon poängterade också att samarbetet mellan OSSE, Europarådet och Europeiska unionen är ”ytterst viktigt”.

President Halonen hade också bilaterala möten vid toppmötet i Astana.

Toppmötet behandlade OSSE:s mål och framtida prioriteringar inom organisationens tre verksamhetsområden, dvs. den militärpolitiska dimensionen, den mänskliga dimensionen samt dimensionen för ekonomi och miljö. Bland de teman som lyfts fram finns vapenkontroll, utdragna konflikter och säkerhetsarbete.

OSSE:s förra möte arrangerades 1999 i Istanbul.

 

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 2.12.2010

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi